Het gebruik van probiotica voor baby's

Op bacteriën gebaseerde supplementen melden verschillende voordelen voor het maag-darmkanaal van volwassenen, maar is het gezond om probiotica aan zuigelingen en pasgeborenen te geven? Hier geven we je het antwoord.
Het gebruik van probiotica voor baby's

Laatste update: 18 oktober, 2020

Is het geschikt om probiotica aan zeer jonge baby’s te geven? Wat zijn de risico’s van het veranderen van de darmflora van een baby? Voordat je beslissingen met betrekking tot de gezondheid van kinderen neemt, is het essentieel om enkele onzekerheden op te helderen.

Probiotica zijn levende micro-organismen die we aan bepaalde aspecten van de voeding toevoegen en die in de darm actief blijven. Dankzij hun activiteit wijzigen ze de microbiota van het spijsverteringsstelsel van degenen die ze consumeren.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) brengen ze als we de juiste hoeveelheid consumeren veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Onder probiotische voedingsmiddelen zijn er verse yoghurt, kéfir, zuurkool en nog veel meer.

Darmflora

Bacteriën in de darm

Een evenwichtige microbiota in de darm is essentieel voor de menselijke gezondheid. De samenwerking tussen de persoon en de micro-organismen die erin leven, bepaalt zowel de gezondheid op lange als op korte termijn.

Volgens verschillende onderzoeken (Engelse link) heeft de bacteriële flora die in het maag-darmkanaal leeft, verschillende voordelen. Je kan daarbij bijvoorbeeld aan de volgende denken:

  • Ze helpen bij de specialisatie van lymfoïde weefsel geassocieerd met het slijmvlies van de darm. Dit vertaalt zich in synergie met het immuunsysteem, dat leert om gunstige bacteriestammen te herkennen en zich op toekomstige ziekten voor te bereiden. Kortom, het helpt bij de verdediging.
  • Darmbacteriën herkennen en breken bepaalde plantaardige polysacchariden af die we niet alleen zouden kunnen doen. Volgens wetenschappelijke publicaties (Engelse link) is deze activiteit 10% van de dagelijkse calorieën van een mens.
  • Aangezien het spijsverteringssysteem voor externe factoren openstaat, dan loopt het altijd het risico dat externe agenten het aanvallen. Normale bacteriële flora koloniseert oppervlakken die met de buitenwereld in contact staan, waardoor wordt voorkomen dat vreemde deeltjes zich vermenigvuldigen.

Dit zijn enkele voordelen die darmbacteriën voor mensen opleveren. Het is een symbiotische relatie, want zonder hen zouden we niet bestaan en zij zonder ons ook niet.

Het gebruik van probiotica voor baby’s

Probiotische voedingsmiddelen bevatten bacteriën die voor de algehele werking van het darmmicrobioom gunstig zijn. Een aantal hiervan zijn Lactobacillus, Bifidobacterium en Saccharomyces boulardii.

Gezonde microbiota bevatten deze micro-organismen al, maar het kan goed zijn als degene die ze consumeert geen bestaande ziekten heeft. Is dit anders voor pasgeborenen?

Studies die het gebruik van probiotica voor baby’s aanbevelen

Een in 2014 uitgevoerd onderzoek (Engelse link) heeft de onderstaande resultaten over het gebruik van probiotica bij baby’s opgeleverd. De uitkomst was als volgt:

  • Ze volgden 589 pasgeboren kinderen tijdens de eerste 90 dagen van hun leven. Een aantal kregen de probiotische bacterie Lactobacillus reuteri en anderen kregen een placebo.
  • Ouders werd gevraagd om te controleren hoe vaak ze spugen, hoe lang ze huilen, het aantal bezoeken aan de kinderarts en ziekenhuisopnames, naast andere factoren die voor de darmgezondheid van de baby indicatief zijn.
  • Er was een significant verschil in variabelen tussen baby’s die probiotica gebruikten en baby’s die dat niet kregen. Dit betekent dat de micro-organismen pasgeborenen tegen darmaandoeningen beschermden.

Dat is echter niet alles, want andere onderzoeken (Engelse link) zoals deze laten ook het voordeel zien van de Lactobacillus reuteri-bacterie voor het goed functioneren van de darm.

In dit geval werd een vermindering van de symptomen geassocieerd met koliek bij zuigelingen waargenomen door de toepassing van probiotische druppels in de moedermelk.

Algemene voordelen van probiotica

Over het algemeen wordt aangenomen (Engelse link) dat probiotica volwassenen en kinderen op verschillende fronten helpen. Ze bieden namelijk de volgende voordelen:

  • Ten eerste bevorderen ze de groei van nuttige bacteriën wanneer degene die ze consumeert antibiotica gebruikt.
  • Ze verminderen de symptomen van darmaandoeningen, zoals het prikkelbaredarmsyndroom.
  • Tot slot voorkomen ze ook diarree veroorzaakt door infectieuze agentia.

Risico’s van probiotica voor baby’s

Handen op de buik van een baby

Probiotica zijn meestal veilig, maar bepaalde wetenschappelijke bronnen (Engelse link) waarschuwen dat er door het gebruik van probiotica complicaties kunnen ontstaan. Mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem, hartklepaandoeningen of te vroeg geboren baby’s zijn mogelijke risicogroepen.

Dit komt omdat de bacteriën in deze situaties de neiging hebben om zich onevenredig te vermenigvuldigen, waardoor een darmontsteking, overmatige activering van het immuunsysteem en in het ergste geval, bacteriëmie ontstaat (Engelse link).

We kennen de omvang van deze ziekten bij pasgeborenen niet volledig. De effecten van langdurig gebruik van deze bacteriën op de ontwikkeling van kinderen zijn ook moeilijk vast te stellen, aangezien dit een follow-up van meerdere jaren bij baby’s die ze consumeerden zou betekenen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica?

Probiotica voor baby’s: wat te onthouden

Het gebruik van probiotica bij baby’s lijkt verschillende voordelen te hebben. Toch waarschuwen wetenschappelijke bronnen (Engelse link) dat we de interacties tussen deze micro-organismen en de darmgezondheid van de pasgeborene moeten blijven bestuderen. Mogelijke risico’s en nadelige effecten moeten ook worden beoordeeld.

Het is daarom altijd het beste om advies bij de kinderarts in te winnen voordat je het gaat uitvoeren, omdat deze de medische geschiedenis van de pasgeborene als geen ander kent en weet wat het beste is. Niet iedereen zou probiotica moeten consumeren, maar de hoeveelheid probiotica in het huis van de ouders moet worden beoordeeld.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Guideline for evaluation of probiotics in food. Recogido a 27 de junio en https://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidelines.pdf.
  • Maynard, C. L., Elson, C. O., Hatton, R. D., & Weaver, C. T. (2012). Reciprocal interactions of the intestinal microbiota and immune system. Nature489(7415), 231-241.
  • Inman, M. (2011). How bacteria turn fiber into food. PLoS Biol9(12), e1001227.
  • Indrio, F., Di Mauro, A., Riezzo, G., Civardi, E., Intini, C., Corvaglia, L., … & Del Vecchio, A. (2014). Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomized clinical trial. JAMA pediatrics168(3), 228-233.
  • Koonce, T., Mounsey, A., & Rowland, K. (2011). Colicky baby? Here’sa surprising remedy. The Journal of Family Practice60(1), 34.
  • Doron, S., & Snydman, D. R. (2015). Risk and safety of probiotics. Clinical Infectious Diseases60(suppl_2), S129-S134.
  • Probiotics, Cleveland Clinic. Recogido a 27 de junio en https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics.
  • Merino, A. Barrio. “Probióticos, prebióticos y simbióticos. Definición, funciones y aplicación clínica en pediatría.” Revista Pediatría de Atención Primaria 8.Suplemento 1 (2006).
  • Román Riechmann, E., and G. Álvarez Calatayud. “Empleo de probióticos y prebióticos en pediatría.” Nutrición Hospitalaria 28 (2013): 42-45.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.