Hoe kun je betere beslissingen nemen

Om betere beslissingen te kunnen nemen, is het noodzakelijk om je gedachten te herzien en je prioriteiten op realistische wijze te ordenen.
Hoe kun je betere beslissingen nemen

Laatste update: 04 mei, 2019

Elke dag moet je duizenden beslissingen nemen, van triviale dingen tot belangrijke zaken. In het leven gaat alles om keuzes maken. Niet iedereen heeft echter de helderheid die nodig is om de juiste beslissingen te nemen.

Tips om betere beslissingen te nemen

Het maakt niet uit of je een ondernemer bent of een werknemer, of je alleenstaand bent of twee kinderen hebt, of je bij je ouders of met een partner woont. Je moet voortdurend beslissingen nemen.

Veel mensen vinden dit lastig. Misschien komt het omdat ze gewend zijn dat anderen die beslissingen voor hen nemen of omdat ze niet in de juiste stemming zijn. De tips in dit artikel kunnen je helpen betere keuzes te maken.

1. Wees niet bang voor de gevolgen

Wees niet bang voor de gevolgen van je beslissing

Of je nu een nieuwe auto moet kiezen, een nieuwe woonplaats of de persoon met wie je wilt trouwen, alles heeft zijn voor- en nadelen. Elke beslissing impliceert een voorspelling: met andere woorden, wat je zult winnen en wat je zult verliezen.

We kiezen bijna altijd de optie waarvan we denken dat ze ons het gelukkigst zal maken. Dit is echter niet altijd hoe het uitpakt. Proberen om verlies te voorkomen en bang zijn om een ​​fout te maken, kan je enorm beïnvloeden wanneer je een beslissing moet nemen. Daarom moet je onthouden dat elke keuze zijn consequentie heeft, goed of slecht.

2. Identificeer het doel

Wanneer je in een situatie zit die een belangrijke beslissing vereist, houd dan altijd in gedachten wat je doel is en hoe jouw keuze je in die richting zal leiden. Laat je doel dus meewegen in het proces.

3. Neem verantwoordelijkheid

Een andere reden waarom je misschien geen juiste beslissingen neemt, is omdat je je in het nauw gedreven voelt door de beslissing die je gaat maken.

Verantwoordelijk nemen voor je acties houdt ook in dat je weet hoe je moet handelen als er iets fout gaat, en dat je tevreden bent als het goed gaat. Je inzet is hierbij fundamenteel.

Als je je realiseert dat je geen beslissing hebt genomen, is het niet nodig om jezelf de schuld te geven. De volgende stap is om het probleem op te lossen en dan te leren van je fouten.

4. Volg je intuïtie

wat zijn je angsten en hoe ga je daar mee om

Je denkt misschien dat je dagen- of wekenlang alles moet analyseren om betere beslissingen te kunnen nemen. Je hebt echter niet altijd zoveel tijd en vaak moet je snel handelen. Dit betekent niet dat je een fout maakt, maar dat je leert om de keuze over te laten aan je intuïtie.

6. Luister naar je gevoelens

Om betere beslissingen te nemen, zul je niet alleen rationeel moeten zijn. Je moet ook ruimte laten voor je gevoelens. In veel gevallen kunnen emoties een afleidende rol spelen, maar ze kunnen ook nuttig zijn als je niet weet welk pad je moet kiezen.

Bovendien, als je boos, angstig of gestrest bent, maak je eerder de verkeerde beslissingen. Dit komt omdat deze emoties je oordeel vertroebelen. Woede kan je impulsief en gevaarlijk maken.

7. Vraag om hulp wanneer dit nodig is

Vraag om hulp wanneer dit nodig is

Er is een groot verschil tussen afhankelijk zijn van anderen om beslissingen voor je te nemen en om hulp vragen als je niet weet wat de beste beslissing is.

In het eerste geval ben je niet verantwoordelijk voor jezelf en denk je niet aan een oplossing voor je eigen probleem. In het laatste werk je als een team samen en gebruik je je hersenen om nieuwe opties te bedenken.

8. Eliminatieproces

Als je 20 tinten van een kleur beschikbaar hebt om de kamer van je kind te schilderen, kun je een week lang nadenken over welke de beste is. Wanneer je minder keuzes hebt, is het veel gemakkelijker om te beslissen.

Meer opties betekent dat je hersenen meer moeten werken en dat je meer tijd verliest. Het is waarschijnlijker dat je dan niet de beste beslissing neemt. Verlaag daarom het aantal opties voordat je beslist. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.