Hoe je haar gezond te houden na je 50e

Van regelmatig knippen tot het gebruik van natuurlijke producten. Zo eenvoudig is het om je haar na je vijftigste gezond te houden.
Hoe je haar gezond te houden na je 50e
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 14 mei, 2024

Gezond haar behouden is iets dat alle vrouwen op elke leeftijd willen, maar na hun 50e is het absoluut noodzakelijk. Op deze leeftijd zijn de fysieke en hormonale veranderingen heel duidelijk en hebben ze invloed op het haar. Hier lees je wat je kunt doen om je haar gezond te houden na je 50e!

De komst van de menopauze en zelfs haarbehandelingen in je leven eisen allemaal hun tol. Als er niet goed voor wordt gezorgd, kan het haar uitvallen en broos, dun, dof en futloos worden. Wil je niet dat het jou overkomt? Wij vertellen je een aantal verzorgingstips om je haar gezond te houden na je 50e.

7 manieren om je haar gezond te houden na je 50e

Hoewel het ideaal is om een professionele dermatoloog te raadplegen, zijn sommige manieren nuttig en kun je er vandaag al mee beginnen. Laten we ze eens nader bekijken.

1. Gebruik speciale producten

Er zijn honderden haarverzorgingsproducten op de markt die verschillende voordelen beloven. Als je een vrouw van 50 jaar of ouder bent, is het aan te raden om specifieke producten te gebruiken voor de specifieke conditie van je haar.

Spoel uit met lauw water nadat je de producten hebt aangebracht.

Gezien het feit dat haaruitval veel voorkomt op deze leeftijd, geef dan de voorkeur aan producten tegen haaruitval en producten met antioxidanten. Vermijd ook het gebruik van shampoos met parabenen.

Nog een geweldig artikel voor je geselecteerd:
Heb je kort golvend haar? Probeer een van deze 15 trendy kapsels!

2. Voed je haar van binnenuit

Bronnen van gezonde vetten

Gezondheidsdeskundigen (Engelse link) leggen uit dat haar zeer specifieke voedingsbehoeften heeft. Tot de belangrijkste behoren de behoefte aan aminozuren, vitamine C, A en B-complex en mineralen zoals zink en ijzer.

Deze voedingsstoffen kunnen worden verkregen door het eten van voedsel en het toepassen van behandelingen op het haar. Voor gezond haar na je 50e is het dus aan te raden om het volgende te eten:

  • Noten
  • Oranje fruit en groenten
  • Spinazie en groene groenten
  • Vis

3. Vermijd invasieve behandelingen

Het gebruik van onder andere haardrogers, stijltangen en tangen kan haaruitval versnellen en het haar diep beschadigen. Als je je haar met deze hulpmiddelen wilt stylen, gebruik dan gematigde temperaturen en breng hittebeschermers aan.

Als je je grijze haar niet op een natuurlijke manier wilt laten zien, kies dan voor ammoniak- en alcoholvrije haarverf. Er zijn ook natuurlijke kleurstoffen, zoals henna, die glans geven.

4. Stimuleer de bloedsomloop

Activeer de bloedsomloop van je hoofdhuid door hem te masseren. Je verhoogt niet alleen de irrigatie, maar je vermindert ook stress en spierspanning in de nek en slapen.

Thuis doen is heel eenvoudig. Masseer de hoofdhuid met je vingertoppen zonder druk uit te oefenen op de strengen. Doe dit op alle plekken en werk zo naar beneden, naar de nek toe.

5. Maak gebruik van natuurlijke bronnen

Natuurlijke producten hebben uitstekende eigenschappen, dus het is een goed idee om er gebruik van te maken om thuis behandelingen te maken:

  • Banaan: levert veel kalium.
  • Olijfolie: rijk aan antioxidanten.
  • Rozemarijn: vaatverwijdend en activeert de bloedsomloop.
  • Amandelolie: rijk aan vitamine E en antioxidant.
  • Ui: activeert de bloedsomloop en verhoogt de bloedstroom.

6. Knip je haar regelmatig

Een andere tip voor gezond haar na je 50e is het knippen van je haar. Het wordt aanbevolen om je haar elke twee tot drie maanden te knippen. Al zijn het maar de punten, als je je haar graag lang draagt.

Je hoeft niet veel te knippen. Twee tot drie centimeter is meer dan genoeg om droge, gespleten en verzwakte punten weg te werken.

7. Raadpleeg een professional

Als je 50 jaar of ouder bent en ondanks het volgen van de voorgestelde behandelingen en adviezen last hebt van haaruitval, raadpleeg dan een professional. Het is normaal dat vrouwen in de loop van hun leven een beetje haar verliezen, maar als dit buitensporig is, dan is het nodig om je haar in de handen van specialisten te leggen.

Waarom zou je meer zorg dragen voor je haar na je 50e?

Hoe kun je een droge huid bij ouderen verzorgen?

Als je deze leeftijd bereikt, ondergaat het vrouwenlichaam grote transformaties. Daardoor komen sommige situaties vaker voor:

  • Alopecia androgenetica bij vrouwen: zoals uit publicaties (Spaanse link) blijkt, komt haaruitval bij vrouwen steeds vaker voor. Deze vorm van alopecia die we noemden, komt voor vanaf 30 tot 40 jaar en kan voortduren. De oorzaken zijn gerelateerd aan hormonale veranderingen.
  • Frontaal fibroserende alopecia: de menopauze veroorzaakt niet alleen bot- en cardiovasculaire veranderingen, maar verandert ook de huidcondities. En natuurlijk verandert ook het haar. Alopecia androgenetica bij vrouwen wordt niet alleen in verband gebracht met de premenopauze en postmenopauze, maar ook met frontale fibroserende alopecia. Experts geven aan dat dit type kaalheid zich manifesteert met dunner wordend haar op de frontale en frontopariëtale haarlijn.
  • Verschijning van grijze haren: deze witte haarstrengen verschijnen door de veroudering van haarzakjes en de afname van melanocyten. Hoewel men dacht dat deze haren zwak waren, weet men nu dat grijze haren een grotere diameter hebben dan gepigmenteerde haren. De haarschacht verliest echter kwaliteit.

Daarnaast kunnen vrouwen boven de 50 om andere redenen haar verliezen:

  • Ondervoeding
  • Angst en depressie
  • Problemen met de schildklier
  • Gebruik van giftige stoffen

Geniet van een gezonde haardos op je 50e!

Nu je weet wat je kunt doen om je haar gezond te houden na je 50e, kun je pronken met prachtig, glanzend haar. Grijs haar of niet, het belangrijkste is gezond haar.

Je haar is een deel van je lichaam. Het wordt blootgesteld aan vele bronnen van schade en kan veel te verduren krijgen. Begin er vandaag nog voor te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.