De top 5 van beste noten om in je dieet op te nemen

Om van alle voordelen van noten te genieten, is het belangrijk ze rauw en ongekruid te eten. In het algemeen zijn ze rijk aan antioxidanten en kunnen ze hart- en vaatziekten helpen voorkomen.
De top 5 van beste noten om in je dieet op te nemen
María Belén del Río

Geschreven en geverifieerd door de dokter María Belén del Río.

Laatste update: 06 maart, 2022

Noten worden in veel zoete en hartige gerechten gebruikt. Dit voedingsmiddel in je dieet opnemen is gezond, maar alleen als je de beste noten kiest, want niet alle noten zijn hetzelfde.

Noten kunnen bijvoorbeeld alleen gegeten worden als gezond tussendoortje, als onderdeel van recepten, of om zoetigheden mee te versieren. In werkelijkheid zijn er veel alternatieven om ons met deze “superfoods” te voeden. Daarom willen we vandaag de beste noten delen die niet in je dagelijkse voeding mogen ontbreken.

De gezondheidsvoordelen van noten

Een studie gepubliceerd in Food and Function (Engelse link) wijst erop dat noten bronnen van antioxidanten zijn, en dat ze ook rijk zijn aan gezonde of onverzadigde vetten. Niet alleen dat, maar ze bevatten ook oliezuur en linolzuur, naast de steeds populairder wordende omega 3-vetzuren.

Deze bestanddelen van noten kunnen volgens verschillende onderzoeken (Engelse link) helpen het cholesterolgehalte in het bloed in evenwicht te brengen. Daardoor kunnen ze ook helpen om het cardiovasculaire systeem te beschermen, dit vermindert ons risico op hartaanvallen.

Bovendien zijn deze antioxidanten (zoals vitamine C en E) essentieel om vrije radicalen te bestrijden, de moleculen die verantwoordelijk zijn voor degeneratieve ziekten en vroegtijdige veroudering van de huid.

In WebMD (Engelse link) wordt daarnaast uitgelegd dat onderzoek een significant verband heeft gevonden tussen regelmatig en gewoontegetrouw eten van noten en een lagere bloeddruk in stressvolle situaties. Dit, gevoegd bij hun goede bijdrage van foliumzuur, is de reden waarom noten ook een goede optie zijn om stress en vermoeidheid te helpen beheersen.

Ten slotte bieden noten vezels, heel weinig verzadigd vet, en veel onverzadigd vet. Ze bevatten ook plantaardige eiwitten en bioactieve stoffen zoals flavonoïden (Engelse link), samen met mineralen, kalium, calcium, fosfor, ijzer, zink, onder andere. In principe zijn ze heel gezond!

Dat gezegd hebbende, is het een goed idee om noten te consumeren zonder ze te zouten, te bakken of te roosteren, dus rauw zoals ze “uit” de schaal komen. En onthoud: consumeer ze altijd met mate, want ze zijn erg rijk aan calorieën.

Misschien vind je dit artikel interessant:
Waarom zou je noten en zaden moeten laten weken?

Wat zijn de vijf beste noten?

Hier is een lijst van de vijf beste noten en gedroogde vruchten die je in je wekelijkse dieet kunt opnemen omdat ze zo heilzaam zijn voor je gezondheid. Onthoud echter altijd: overdrijf nooit als het om noten gaat! Ze bevatten namelijk veel calorieën!

1.  Amandelen

Amandelen zijn een van de beste noten om in je dieet op te nemen

Amandelen bevatten vitamine E, en leveren bovendien antioxidanten die, zoals gezegd, vrije radicalen bestrijden en ons beschermen tegen allerlei ziekten.

Je kunt ze consumeren in zoete of hartige recepten, zowel bestrooid, verwerkt, in de vorm van amandelmelk, als vulling, voor sauzen, als amandelboter, en op nog veel meer manieren!

2. Walnoten

Walnoten worden beschouwd als een “superfood” omdat ze omega-3-vetzuren bevatten. Naast hun vele voordelen kunnen ze helpen het cholesterolgehalte te verbeteren, het hart te beschermen en zelfs symptomen van depressie te verlichten, zoals blijkt uit verschillende recente studies (Spaanse link).

Je kunt walnoten op vele manieren consumeren: rauw, in deeg of gebak, gesauteerd in salades of rijst, enz. Het is aan te bevelen elke dag een handvol walnoten te consumeren.

We denken dat dit artikel je ook zal bevallen:
Recept om een heerlijke walnotenflan te maken

3. Pistachenoten

Deze smakelijke kleine noten kunnen als snack dienen om de honger te verzadigen die ons bijvoorbeeld voor het avondeten kan overvallen. We kunnen ze in salades eten, alleen, rauw of gebakken.

Ze bevatten voedingsstoffen (Engelse link) die kunnen helpen ons risico te verminderen om te lijden aan leeftijdsgebonden maculadegeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid bij ouderen.

4. Hazelnoten

Hazelnoten

Hazelnoten leveren veel antioxidanten die hart- en degeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer (Engelse link), kunnen helpen voorkomen.

Anderzijds zijn ze vanwege hun foliumzuurgehalte zeer aan te bevelen voor vrouwen die zwanger willen worden en zijn. Dat komt omdat ze bijdragen tot het proces van celdeling. Tegelijk verzadigen ze het hongergevoel. Ze kunnen gemalen gegeten worden, als vulling voor pasta, gehakt, rauw, enz.

5. Pinda’s

Hoewel deze ‘noten’ eigenlijk tot de peulvruchten behoren, denken veel mensen aan ze als noten. Pinda’s leveren aanzienlijke hoeveelheden eiwitten en vezels, naast niacine en vitamine E, fosfor, kalium, magnesium, en zink.

Andere gezonde noten en zaden om met mate te consumeren

Pijnboompitten

De hieronder genoemde noten moeten nog gematigder gegeten worden dan de vorige, want ze kunnen wat maagklachten veroorzaken.

  • Pijnboompitten veroorzaken soms maag- en darmklachten, maar bieden een grote hoeveelheid eiwit (31 gram per 100 gram).
  • Kastanjes bevatten weinig calorieën en, hoewel ze niet al te veel vitaminen en mineralen leveren, zijn ze rijk aan complexe koolhydraten die je honger lang stillen. Bedenk echter dat het niet aan te raden is ze rauw te eten, want ze zijn rijk aan looistoffen en kunnen daardoor darmongemakken veroorzaken.
  • Zonnebloempitten. Als we de gezouten versies consumeren, moeten we dat zeker met mate doen, want ze leveren heel veel natrium.

Nu je alles weet over de beste noten voor je gezondheid, waar wacht je nog op? Het is tijd om ze in je dieet op te nemen! Profiteer van alle voordelen die ze bieden en begin vandaag nog beter voor je voeding te zorgen.

Afbeeldingen met dank aan Steve Parker, Steffen Zahn, Deus X Florida, Health Alicious Ness, en Oatsy 40.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.