Amandelmelk voor kinderen: voor- en nadelen

Amandelmelk kan een goede vervanger zijn voor kinderen die allergisch zijn voor koemelkeiwitten. Hieronder vertellen we je over de voor- en nadelen van amandelmelk voor kinderen.
Amandelmelk voor kinderen: voor- en nadelen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Amandelmelk voor kinderen is een populaire rage geworden in de westerse wereld, omdat het zuivelproducten kan vervangen. Mensen met lactose-intolerantie kunnen het drinken. Het is echter niet voor iedereen geschikt.

Je weet al dat melk een goed voedingsmiddel is dat niet mag worden weggelaten, tenzij er een medische reden voor is. Een lactose-intolerantie moet correct worden gediagnosticeerd. Anders zou iemand gewoon zonder goede reden een voedingsmiddel hoogwaardige eiwitten en nuttige vetten kan leveren.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant om te lezen:
Plantaardige melksoorten: eigenschappen en voordelen

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen amandelmelk drinken en waarom?

Je mag niet vergeten dat borstvoeding als enige voedingsbron wordt aanbevolen tot een leeftijd van zes maanden en samen met aanvullende voeding tot een leeftijd van twee jaar. Het is belangrijk dat je geleidelijk aan andere voedingsmiddelen introduceert en dat je zich de instructies van je kinderarts hierbij opvolgt.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt kunnen noten worden geïntroduceerd vanaf een leeftijd van zes maanden. Deskundigen raden echter aan ze eerst fijn te hakken om verstikking te voorkomen. Amandelmelk kan voor kinderen geschikt zijn na de leeftijd van zes maanden, als hier een goede reden voor is.

Je moet echter heel voorzichtig zijn met de soort amandelmelk die je kiest. Veel van hen bevatten toegevoegde suikers, waardoor hun voedingswaarde deels uit lege calorieën bestaat.

Het is duidelijk dat een regelmatige inname van enkelvoudige koolhydraten de gezondheid van kinderen negatief beïnvloedt. Een studie gepubliceerd in de Journal of PediatricGastroenterology and Nutrition bevestigt dit (Engelse link).

De voordelen van amandelmelk voor kinderen

Een glas amandelmelk

Notenmelk kan in het dieet van een baby worden opgenomen nadat ze zes maanden oud zijn geworden.

Hieronder zullen we de voordelen van consumptie van amandelmelk voor kinderen uitleggen. We moeten hier echter wel benadrukken dat je altijd eerst met je arts moet overleggen voordat je kiest om amandelmelk voor kinderen te gebruiken.

Minder risico op allergieën

Door amandelen vroeg in het dieet van een baby te introduceren, wordt de kans op het ontwikkelen van notenallergieën op latere leeftijd mogelijk verminderd, wat positief is. Het is vermeldenswaard dat deze voedingsmiddelen hoogwaardige vetten en eiwitten bevatten. Bovendien kunnen ze micro- en fytonutriënten leveren.

Het is een optie voor kinderen die allergisch zijn voor koemelkeiwitten

Amandelmelk kan een optie zijn voor kinderen die vanwege allergieën geen koemelk kunnen consumeren. Het is duidelijk dat borstvoeding altijd eerste keuze moet zijn als dit mogelijk is.

Als er echter een beperkende factor is voor het geven van borstvoeding, kun je voor je baby een flesje maken met amandelmelk als je arts dit aanraadt. Op deze manier kunnen ontstekingsreacties die optreden bij een allergische reactie worden vermeden.

Dit artikel kan je ook interesseren:
De 9 meestvoorkomende allergieën bij kinderen

Supplement van essentiële mineralen

Immuunrespons

Zink is een voedingselement dat experts hebben gekoppeld aan een verbeterde efficiëntie van het immuunsysteem bij kinderen en volwassenen.

Volgens wat we hierboven vermeldden, bieden noten een royale dosis mineralen, waarbij zink in het bijzonder opvalt. Dit mineraal speelt een rol bij de differentiatie van de cellen waaruit de immuunrespons van het lichaam bestaat.

Zink is onder andere essentieel om een ​​goede werking van het immuunsysteem te garanderen, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link).

Contra-indicaties en nadelen van amandelmelk voor kinderen

We zeiden hierboven al dat moedermelk de beste voeding voor baby’s is. Als alternatief heeft koemelk de beste voedingsbijdrage. Echter, amandelmelk bevat te weinig eiwitten en gezonde vetten om volwaardig te zijn wat betreft deze essentiële macronutriënten.

Bovendien bevatten sommige versies veel toegevoegde suikers, die de metabole gezondheid van het lichaam beïnvloeden. In dit opzicht is het cruciaal om de etiketten te lezen om ultrabewerkte opties te vermijden omdat deze niet erg gezond zijn.

Houd er rekening mee dat de beste opties amandelmelk zijn die veel water bevatten met resten van de noten. Ze zijn echter wat flauw en niet erg voedzaam. Hoewel ze het risico van je baby op het ontwikkelen van allergieën mogelijk kunnen helpen verminderen, moet je overwegen om voedsel van hogere kwaliteit aan hun dieet toe te voegen.

Amandelmelk voor kinderen is een optie voor mensen met allergieën

Zoals we in dit artikel hebben uitgelegd, kan amandelmelk de ontwikkeling van allergieën mogelijk helpen voorkomen. Op die manier kun je de consumptie van koemelk vermijden bij kinderen die intolerant zijn of die lijden aan auto-immuunreacties wanneer ze worden blootgesteld aan de eiwitten in koemelk.

Je kunt het aan het dieet van je baby toevoegen als ze zes maanden oud zijn. Toch zal borstvoeding altijd de voorkeur hebben. Dit komt omdat het in staat is om alle voedingsstoffen te leveren die je baby nodig heeft om zich goed te ontwikkelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Binns C., Lee M., Low WY., The long term public health benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Health, 2016. 28 (1): 7-14.
  • Mis NF., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolesecents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017. 9 (12): 1286.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.