Recept om een heerlijke walnotenflan te maken

De traditionele toetjes zoals vla hebben plaatsgemaakt voor een scala aan heerlijke en verrassende variaties, zoals deze smakelijk walnotenflan.
Recept om een heerlijke walnotenflan te maken
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je iets zoets wilt bereiden om een maaltijd met je gasten af te sluiten, is een walnotenflan de ideale keuze. Laat je niet misleiden door zijn eenvoud, want de smaak is voortreffelijk. Als je het nog nooit hebt aangedurfd om thuis een flan te bereiden, is het tijd om aan de slag te gaan. Je zult snel zien dat dit recept gemakkelijker is dan je denkt. Ben je er klaar voor?

Lichte en zoete walnotenflan

Een flan is een traditioneel dessert dat tegenwoordig verschillende versies kent. Het meest traditionele recept bestaat uit melk, suiker en eieren die je au bain-marie verhit in een gekarameliseerde vorm.

Je kunt het mengsel op smaak brengen en andere ingrediënten toevoegen, zoals stukjes fruit, koekjes of zelfs cake. Je kunt zo heerlijke dessert maken, zoals chocolade-, ananas- of sinaasappelflan.

De versie die we je vandaag willen laten zien bevat walnoten. Deze noten staan bekend om hun talloze voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen. Bovendien zorgen ze voor een verrassend smaakcontrast en een zeer romige textuur als je er flan mee maakt.

Het is een heel makkelijk te maken recept! Je kunt het bijvoorbeeld ook samen met je kinderen bereiden. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten te mengen en ze in de oven te bakken totdat de flan het ideale punt bereikt. Dit maakt het een ideaal dessert voor speciale gelegenheden en maaltijden.

De ingrediënten die je nodig hebt voor een heerlijke walnotenflan

Een heerlijke walnotenflan maken

De volgende ingrediënten zijn voldoende voor 8 porties:

Om de karamel voor de basis te bereiden, heb je het volgende nodig:

 • half kopje suiker (100 gr.)
 • 3 eetlepels water

Hoe maak je je walnotenflan?

 • Zet voordat je begint de oven op 175 ºC en zet er een bak met water in. Deze bak moet groot genoeg zijn om de flanvorm in te kunnen zetten.
 • De volgende stap is het bereiden van de karamel voor de basis. Zet hiervoor een pan op het vuur en voeg de helft van de suiker en het water toe.
 • Wanneer de randen een donkere tint beginnen te krijgen, roer je de inhoud een beetje om een homogeen mengsel te verkrijgen.
 • Giet het vervolgens over de bodem van de vorm. Pas op dat je je niet verbrandt.
 • Om de vlaaibodem te maken, breek je eerst de eieren in een kom. Meng heel voorzichtig met de suiker tot je een min of meer uniform geheel hebt.
 • Voeg vervolgens de melk en de vanille-essence toe. Je hoeft het niet op te kloppen. Je wilt namelijk niet dat er bubbels komen of dat het luchtig wordt.
 • Vermaal met een mixer of keukenmachine de koekjes en de walnoten en meng dit met de vloeibare ingrediënten.
 • Giet de bereiding in de vorm met de karamel en zet dit au bain-marie in de oven gedurende ongeveer 45 minuten.
 • Om te weten of de walnotenflan klaar is, prik je er met een tandenstoker of een scherp mes in. Als het er schoon uitkomt, betekent dit dat je dessert klaar is.
 • Laat het tot slot wat afkoelen en zet het in de koelkast. Om een perfect dessert te krijgen, moet je het 24 uur in de koelkast laten rusten voordat je het gaat eten.

Voor mensen met lactose-intolerantie kun je lactosevrije koemelk of een plantaardige amandeldrank gebruiken. Daarnaast kun je ook glutenvrije koekjes gebruiken om het recept geschikt voor mensen met coeliakie te maken.

Hoe maak je de flan af?

Hoe haal je de flan uit de vorm

Walnotenflan is een dessert dat je gasten zal verrassen en bevallen, dankzij de delicate smaak en textuur. Dit kan echter allemaal worden verpest als je de flan kapot gaat bij het uit de vorm halen. Hoewel de smaak hetzelfde blijft, zal de presentatie lang niet zo aantrekkelijk zijn.

Een essentieel punt om dit te voorkomen is om te wachten tot de flan goed gestold en afgekoeld is voordat je hem uit de vorm haalt. Het dessert minimaal 6 uur in de koelkast zetten is ideaal om te voorkomen dat het mis gaat als je het uit de vorm haalt.

 • Als je het gaat serveren, ga dan eerst met een scherp mes langs de randen van de flan. Je hoeft niet helemaal naar beneden, want het deel dat het meest blijft plakken is de bovenkant.
 • Leg vervolgens een plat bord over de vorm en draai deze beiden snel en met vaste hand om.
 • Plaats het bord dan op een vlakke ondergrond en verwijder voorzichtig de vorm.

Als het er niet uitkomt, kan dit komen door de karamel. Om het op te lossen plaats je de vorm 10 seconden in een bak met een beetje heet water om het zacht te maken. Droog de vorm vervolgens af en draai hem om zoals hierboven beschreven.

De laatste details

Als je je walnotenflan uiteindelijk uit de vorm hebt gehaald, is het tijd om hem aan tafel te presenteren. Er zijn veel mogelijke aanvullingen en decoraties om het er perfect uit te laten zien.

Een van de mogelijke opties is om het te serveren met slagroom of een beetje chocoladesaus erop. Je kunt ook wat plakjes aardbeien snijden of gebakken appel met kaneel gebruiken om de flan te decoreren. Dit zijn namelijk smaken die je goed kunt combineren met de flan.

Als je meer tijd hebt, houdt dan een paar gehalveerde walnoten apart. Karameliseer ze met een beetje water en suiker en als ze droog zijn, leg je ze op de vlaai. Ze voegen een extra zoet tintje en een knapperige textuur toe.

Wat je ook doet, de walnotenflan op zich is al een heerlijk nagerecht dat er geweldig uitziet aan het einde van een maaltijd. Het zal zeker alle gasten verrassen en zorgen voor de perfecte afsluiting van de maaltijd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.