Recepten voor een Spaanse sinaasappelflan

In dit artikel laten we je een reeks methoden zien om een heerlijke sinaasappelflan te maken. Dit zal een succes aan je eettafel worden en het zal al je gasten heerlijk smaken.
Recepten voor een Spaanse sinaasappelflan
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat je een Spaanse sinaasappelflan op verschillende manieren kunt maken? Nou, dat kan en het is heel gemakkelijk. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en je kunt aan de slag met het keukengerei dat je in de keuken hebt staan.

De stappen zijn ook heel gemakkelijk te volgen, dus er is geen excuus om jezelf niet de kans te geven om dit heerlijke dessert te maken dat de smaakpapillen zal plezieren.

Door deze instructies te volgen, breng je binnen enkele minuten een heerlijke Spaanse sinaasappelflan tot leven. Ben je klaar om aan de slag te gaan? Laten we beginnen!

Zoals de EcuRed Encyclopedia opmerkt, is de Spaanse sinaasappelflan een dessert waarvan de bereiding veel op die van een klassieke Spaanse eierflan (vergelijkbaar met crème karamel) lijkt, maar met de citrussmaak van sinaasappels. Ze wijzen er echter ook op dat andere citrusvruchten zoals mandarijnen of clementines ook gebruikt kunnen worden.

Het is in ieder geval een perfect toetje om bij speciale gelegenheden met je gezin van te genieten. Het belangrijkste ingrediënt, sinaasappel, is rijk aan vitamine A, C en E, kalium, magnesium en antioxidanten die de gezondheid ten goede komen, volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Het bevat ook melk, die volgens een publicatie in Food & Nutrition Research (Engelse link) helpt om aan de voedingsbehoeften van ons lichaam te voldoen. We moeten er echter op wijzen dat het, net als elk dessert, suiker en vet bevat en dat het met mate moet worden geconsumeerd.

We raden je zelfs aan om eerst je voedingsdeskundige te raadplegen, aangezien dit soort desserts niet voor alle soorten diëten geschikt is. Als je echter gezond bent en goed eet, dan kun je er waarschijnlijk zonder problemen van genieten. Hier is het recept!

Klassiek recept voor een heerlijke Spaanse sinaasappelflan

Om deze eerste versie van een heerlijke Spaanse sinaasappelflan te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig om vier porties te maken. Het meeste zal je al in huis hebben.

Hoe de karamel te maken

 • De eerste stap om dit dessert te maken, is het bereiden van de karamel. Om dit te doen, moet je het water met de helft van de suiker op een laag vuur verwarmen.
 • Voeg vervolgens het citroensap toe en roer goed door, zodat de suiker goed oplost.

De flan in de oven maken

Sinaasappels en hun schil
 • Als de suiker is opgelost, stop dan met roeren en houdt de pan op het vuur. Na een paar minuten zal het water wat donkerder beginnen te worden.
 • Als het goudkleurig is geworden en het oppervlak stevig is, dan is de karamel klaar. Nu kun je het dus over de wanden van de vorm verspreiden waarin je de flan gaat maken.
 • Om door te gaan met het maken van deze heerlijke sinaasappelflan, pers je de sinaasappels uit om zoveel mogelijk sap te krijgen en meng je het vervolgens samen met de rest van de ingrediënten in je blender. Mix de ingrediënten een paar minuten op hoge snelheid om een uniform mengsel te krijgen.
 • Als het mengsel goed is opgeklopt en schuimig wordt, dan giet je het in de vorm bovenop de karamel en kook je het boven een bain marie in de oven. Gebruik hiervoor een diepe bak die half met water gevuld is en plaats de taartvorm erop. Je kunt ook een goed afgedekte snelkookpan gebruiken.
 • Kook de vlaai op 200 ºC, zorg ervoor dat de hitte boven en onder aanstaat. Laat de flan een half uur bakken en prik er dan met een spies in om de textuur te controleren en kijk of hij gaar is. Haal tot slot de vorm uit de oven en laat hem afkoelen voordat je hem in kommen of op borden serveert.

De flan in de magnetron maken

 • Als alternatief kun je, als je geen oven hebt of deze niet wilt gebruiken, dit recept in de magnetron maken. Om dit te doen, moet je een magnetronbestendige Bundt-vorm gebruiken en de karamel erin verdelen voordat je de rest van de ingrediënten erin giet, zoals in het bovenstaande recept.
 • Kook de flan door het mengsel 10 minuten in de magnetron op middelhoog vermogen te doen. Laat het daarna nog een paar minuten in de magnetron staan. Zet het dan weer drie minuten aan, dit keer op hoog vermogen.
 • Op dit punt zou het bijna klaar moeten zijn. Als je echter ziet dat het mengsel nog steeds een beetje vloeibaar is, dan kun je het een minuut per keer koken. Laat het tussendoor een minuut staan, totdat het gaar is en de juiste textuur en consistentie heeft.

Hoe je een dikke sinaasappelsiroop maakt

Stapel sinaasappelschillen

Om de sinaasappelsmaak in de Spaanse flan te versterken, kun je het recept wat ingewikkelder maken. Je kunt van de schillen namelijk een sinaasappelsiroop te maken.

 • De eerste stap hiervoor is om voordat je de sinaasappels perst, de sinaasappelschil in dunne reepjes te snijden door deze met een dikke rasp te raspen. Deze reepjes moeten van het meest oranje deel van de vrucht komen, dus probeer eventuele witte, bittere delen te verwijderen.
 • Als ze klaar zijn, kook je ze in een pan met water en als het kookt, verwijder je het water om te voorkomen dat het een te bittere sinaasappelsmaak krijgt. Voeg dan vier eetlepels suiker en nog eens vier water toe en laat het weer opwarmen tot het kookt.
 • Laat het 5 tot 10 minuten koken en let op of het een dikke stroperige saus vormt. Als dat zo is zet dan het vuur uit en verwijder de pan.
 • Als laatste toevoeging kun je enkele fijne schijfjes sinaasappel zonder de schil toevoegen om de smaak te accentueren, terwijl het mengsel afkoelt.

Conclusie

Met deze richtlijnen kun je deze heerlijke sinaasappelflan maken, die je op het bord met een paar reepjes sinaasappelschil of schijfjes sinaasappel af kunt werken. Waarom probeer je niet eens dit heerlijk gezonde recept op basis van sinaasappel te maken?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Franke AA, Cooney RV, Henning SM, Custer LJ. Bioavailability and antioxidant effects of orange juice components in humans. J Agric Food Chem. 2005;53(13):5170–5178. doi:10.1021/jf050054y
 • Thorning TK, Raben A, Tholstrup T, Soedamah-Muthu SS, Givens I, Astrup A. Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res. 2016;60:32527. Published 2016 Nov 22. doi:10.3402/fnr.v60.32527
 • Martínez, O., et al. “Desarrollo y evaluación de un postre lácteo con fibra de naranja.” Vitae 15.2 (2008).
 • Roux, M., y Brigdale, M. La pasión por los postres. Elfos, 1998.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.