Hoe kan je menopauzaal haaruitval verminderen?

Een van de meestvoorkomende problemen bij de menopauze is overmatig haarverlies. In dit artikel delen we tips om haarverlies in de menopauze te verminderen.
Hoe kan je menopauzaal haaruitval verminderen?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Menopauzaal haaruitval is meestal een van de gevolgen van de hormonale veranderingen die optreden in deze levensfase. Hoewel het te wijten kan zijn aan andere factoren die de gezondheid van het haar in gevaar brengen, is de afname van vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen een van de belangrijkste triggers.

Volgens sommige onderzoeken is dit probleem het gevolg van een verminderde productie van oestrogeen en progesteron (Engelse link). Deze hormonen spelen een rol bij zowel het groeiproces van de haren, als bij de duur van het verblijf van de haar in het haarzakje. Hoe kun je deze factoren beïnvloeden? We vertellen je er in dit artikel meer over.

Tips om menopauzaal haaruitval te verminderen

Het gebruiken van shampoos en behandelingen tegen menopauzaal haaruitval zijn over het algemeen de meest populaire oplossingen om haarverlies in de menopauze tegen te gaan.

Er zijn echter andere factoren bij de basisverzorging die de sleutel tot het bevorderen van de gezondheid van het haar in dit stadium beïnvloeden. Hieronder zullen we ze gedetailleerd bespreken.

Lees verder voor meer informatie:
10 redenen die mogelijk je haaruitval verklaren

1. Beheers je stress

 

Stress onder controle houden

Een goed stressmanagement kan overmatig haarverlies in de menopauze helpen voorkomen.

Een van de sleutels tot het stoppen van menopauzaal haaruitval is om beter te leren omgaan met stressvolle situaties. Hoewel velen deze belangrijke kwestie over het hoofd zien, kan het regelmatig of doorlopend ervaren van stress tot hormonale stoornissen leiden.

Bovendien heeft oestrogeenreductie de neiging de hersenchemie te veranderen, waardoor bepaalde problemen kunnen toenemen zoals:

 • stemmingswisselingen
 • angstgevoelens
 • depressie

Daarom is het een goed idee om ontspanningsgewoonten te beoefenen, zoals yoga, ademhalingsoefeningen of aromatherapie. Deze technieken zijn daarbij essentieel om de effecten van stress te verminderen.

2. Verhoog je consumptie van linzen

Ben je op zoek naar een natuurlijke bondgenoot tegen overmatig menopauzaal haaruitval? Maak dan regelmatig een lekker bord linzen voor jezelf klaar! Deze wonderbaarlijke peulvruchten zijn een belangrijke bron van ijzer, een mineraal dat zowel de celcirculatie als de zuurstofvoorziening verbetert om een gezonde ontwikkeling van de haarzakjes te garanderen.

3. Verhoog je waterverbruik om haarverlies in de menopauze te verminderen

Vrouw drinkt water om menopauzaal haaruitval te verminderen

Het consumeren van voldoende water houdt je lichaam gehydrateerd en voorkomt dat je haar verzwakt. Daarom is het essentieel om haarverlies in de menopauze te voorkomen.

Om je haar gehydrateerd en sterk te houden, heeft je lichaam elke dag voldoende hydratatie nodig. Om deze reden is het essentieel om je consumptie van water en gezonde dranken te verhogen, vooral wanneer er ook andere symptomen van de menopauze optreden.

Voldoende hydratatie bevordert het welzijn van je hele lichaam en zorgt daarnaast voor een goede circulatie rond de haarwortels en de zuurstofvoorziening. Drink dus minstens acht glazen water per dag. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat de benodigde hoeveelheid per persoon verschilt, afhankelijk van factoren zoals:

 • leeftijd
 • fysieke activiteit
 • algemene gezondheidstoestand

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Tips voor de veranderingen tijdens de menopauze 

4. Laat een hoofdhuidmassage uitvoeren

Hoofdhuidmassages bieden belangrijke voordelen bij het bestrijden van overmatig menopauzaal haaruitval. Hoewel we meer bewijs nodig hebben om dit gegeven te ondersteunen, worden massages van de hoofdhuid al sinds de oudheid gebruikt als bondgenoot om het haar sterk en dik te houden.

In dit specifieke geval hebben ze een dubbele functie. Enerzijds stimuleren ze de circulatie van de hoofdhuid, waardoor de zuurstofvoorziening en voeding van de haarzakjes wordt vergemakkelijkt. Aan de andere kant bevorderen ze ontspanning en verlichten ze de negatieve effecten van stress.

5. Verzorg je haar op natuurlijke wijze

Vrouw maakt het haar nat

Het overmatig gebruik van chemische of andere agressieve behandelingen verslechtert de haarkwaliteit en bevordert haaruitval.

De hormonale schommelingen die optreden in de menopauze verzwakken het haar. Daarom kun je het beste proberen om het haar zo natuurlijk mogelijk te houden. Met andere woorden, dit betekent dat je het gebruik zoveel mogelijk moet vermijden van:

 • chemische kleurstoffen en haarverf (Engelse link)
 • haarstyling met behulp van hitte zoals de föhn en krultang
 • agressieve shampoos

Daarnaast zijn er nog andere aanbevelingen om menopauzaal haaruitval zoveel mogelijk te voorkomen en verminderen:

 • Gebruik zowel shampoo als conditioner gemaakt met natuurlijke ingrediënten.
 • Laat je haar aan de lucht drogen en verwijder overtollig water met een handdoek.
 • Kam je haar voorzichtig met een natuurlijke borstel.
 • Knip je punten om de twee maanden bij.
 • Volg een gezond dieet, rijk aan omega 3-vetzuren, eiwitten, antioxidanten, vitamines en mineralen.
 • Verhoog ook je consumptie van fruit, groenten en mager vlees.
 • Vraag je arts naar medicijnen die haaruitval als bijwerking kunnen veroorzaken. De arts of apotheker kan beoordelen in hoeverre de medicijnen tot dit probleem kunnen leiden en of er andere alternatieven zijn.
 • Vraag medische check-ups als je bloedarmoede of andere ziekten vermoedt die haarverlies veroorzaken.

Kom je in de menopauze en bent je bang voor de gezondheid van je haar? Zorg ervoor dat je, naast het kopen van gespecialiseerde producten voor uitwendig gebruik, al deze aanbevelingen toepast. Ze zijn de sleutel om je haar gezond en sterk te houden en bovendien menopauzaal haarverlies zoveel mogelijk te voorkomen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Salam, A., Tziotzios, C., & Fenton, D. A. (2018). Hair loss is an important symptom of the menopause. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.k245
 • Mirmirani, P. (2013). Managing hair loss in midlife women. Maturitas. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2012.10.020
 • Peters EMJ, Müller Y, Snaga W, et al. Hair and stress: A pilot study of hair and cytokine balance alteration in healthy young women under major exam stress. PLoS One. 2017;12(4):e0175904. Published 2017 Apr 19. doi:10.1371/journal.pone.0175904
 • Botchkarev VA. Stress and the hair follicle: exploring the connections. Am J Pathol. 2003;162(3):709–712. doi:10.1016/S0002-9440(10)63866-7
 • Goluch-Koniuszy ZS. Nutrition of women with hair loss problem during the period of menopause. Prz Menopauzalny. 2016;15(1):56–61. doi:10.5114/pm.2016.58776
 • Koyama T, Kobayashi K, Hama T, Murakami K, Ogawa R. Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue. Eplasty. 2016;16:e8. Published 2016 Jan 25.
 • Ishida W, Makino T, Shimizu T. Severe Hair Loss of the Scalp due to a Hair Dye Containing Para phenylenediamine. ISRN Dermatol. 2011;2011:947284. doi:10.5402/2011/947284

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.