Hoe je de slaapkwaliteit op een gezonde manier kunt verbeteren

Vandaag presenteren we enkele van de meest effectieve aanbevelingen, zodat je op een gezonde manier in slaap kunt vallen en de hele nacht door kunt slapen zonder onderbrekingen.
Hoe je de slaapkwaliteit op een gezonde manier kunt verbeteren

Laatste update: 08 april, 2023

Slaap is essentieel voor onze gezondheid en ons welzijn. De meesten van ons hebben elke nacht minstens zeven uur slaap nodig om actief en fris te blijven. Slaap helpt het lichaam en de hersenen herstellen van de dagelijkse stress die we hen aandoen, en daarom ervaren mensen die niet genoeg slaap krijgen tal van lichamelijke en geestelijke problemen. Lees verder en leer hoe je de slaapkwaliteit op een gezonde manier kunt verbeteren.

Een groot aantal mensen heeft ‘s nachts moeite met slapen. Gelukkig zijn er enkele tips die in de praktijk kunnen worden gebracht om dit probleem op te lossen. Van het vermijden van bepaalde stoffen en doen wat je kunt om beroepsmatige slapeloosheid te voorkomen, tot het aanpassen van je slaapgewoonten en het genieten van diepe rust met behulp van bewezen supplementen.

5 aanbevelingen om je slaapkwaliteit te verbeteren

Het is mogelijk om je slaapkwaliteit te verbeteren door je levensstijl te verbeteren en natuurlijke middelen te gebruiken.

Regelmatig sporten helpt je bijvoorbeeld om angst te verminderen; slapen in een rustige, stille omgeving vermindert de triggers voor slapeloosheid; en het nemen van supplementen zoals Dormimax van bie3 die naast melatonine, tryptofaan en GABA natuurlijke plantenextracten bevatten, zijn handelingen die de rust verbeteren en nachtelijk ontwaken voorkomen.

Dit zijn enkele tips om de slaapkwaliteit op een gezonde manier te verbeteren.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je dit artikel ook lezen:
11 tips om goed te slapen en verfrist wakker te worden

1. Probeer elke dag aan lichaamsbeweging te doen

Oefeningen voor het slapengaan
Er zijn aanwijzingen dat lichaamsbeweging gunstig is om slapeloosheid te bestrijden.

Meerdere onderzoeken (Engelse link) hebben aangetoond dat lichaamsbeweging kan helpen de slaapkwaliteit te verbeteren bij volwassenen met slaapproblemen. Dit komt omdat bijvoorbeeld aerobe lichaamsbeweging het psychologisch welzijn verhoogt, het immuunsysteem beschermt en een betere nachtrust mogelijk maakt bij mensen die lijden aan chronische primaire slapeloosheid.

Lichaamsbeweging is het beste niet-farmacologische alternatief om in slaap te vallen en de aanbevolen 8 uur slaap voor volwassenen te krijgen. Bovendien helpt het enkele van de veelvoorkomende symptomen van slapeloosheid te voorkomen, waaronder humeurigheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, nachtelijke ontwakingen en een aanzienlijke vermindering van de kwaliteit van leven.

2. Slaap in een schone, rustige en zwak verlichte omgeving

Sommige onderzoeken (Engelse link) die gewijd zijn aan het onderzoeken van de relatie tussen omgeving en slaapkwaliteit hebben ontdekt dat omgevingsfactoren een cruciale rol kunnen spelen als het tijd is om te gaan slapen. Slaapgebrek wordt niet alleen beïnvloed door variabelen als leeftijd, psychologische en fysiologische omstandigheden en cultuur, maar ook door de omgeving waarin we slapen.

De kamer waarin we slapen kan een directe invloed hebben op hoe gemakkelijk of moeilijk het voor ons is om in slaap te vallen. Daarom is het belangrijk om voor de toestand ervan te zorgen en ervoor te zorgen dat het een schone ruimte is die rust bevordert.

Dit gaat van zorgen dat het een rustige plek is met zachte verlichting en de ideale temperatuur, tot het hebben van een schoon bed met een comfortabele matras en delicate materialen die een goede luchtcirculatie mogelijk maken.

3. Neem een goed supplement om te slapen

Met het tempo van het leven dat we leiden, komen veel mensen die in ploegendienst werken, veel reizen, of die onder grote stress staan thuis en kunnen niet in slaap vallen; dus slapen ze minder dan de aanbevolen uren.

In andere gevallen kan zelfs het kleinste geluid de rust verstoren en ervoor zorgen dat mensen wakker worden en de nacht doorbrengen. In deze en andere scenario’s waarin de rustgevende slaap niet wordt bereikt en we moe wakker worden, is het raadzaam onze toevlucht te nemen tot supplementen die helpen om op een effectieve en veilige manier te slapen.

Momenteel kun je in in natuurproducten gespecialiseerde instellingen, zoals apotheken en parafarmaceuten, supplementen vinden als Dormimax ® van bie3, dat is een tablet met dubbele werking die de meest complete lijst van ingrediënten heeft waarvan de maximale synergie een rustgevende nachtrust zonder nachtelijke ontwakingen garandeert.

Dormimax geeft in zijn eerste laag met onmiddellijke werking actieve bestanddelen vrij zoals melatonine (1,95 mg), tryptofaan (50 mg) en GABA (30 mg). Deze worden aangevuld met valeriaan, passiebloem, citroenmelisse, papaver, en vitamine B en D, die gedurende de nacht op duurzame wijze vrijkomen, uit de tweede laag.

Dit bevordert de diepe slaap, voorkomt nachtelijk ontwaken, en draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel. Bovendien wekt het geen tolerantie of afhankelijkheid op en met één capsule per avond, 30 minuten voor het slapen gaan, is het voldoende om de kwaliteit van je rust te verbeteren .

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe je nachtroutine te verbeteren om beter te slapen

4. Maak een bedtijdroutine en houd je eraan

Slapeloze vrouw

Het menselijk lichaam houdt van routines en weten wat er daarna gaat gebeuren. Daarom is het goed om voor het slapengaan routines te creëren die ons helpen volledig te ontspannen en de vastgestelde schema’s voor naar bed gaan en wakker worden te respecteren.

Tot deze rituelen om gemakkelijk te slapen behoren: blijf een paar uur voor het slapengaan weg van mobiele telefoons en tv-schermen, kies voor lichte snacks, en vermijd zware maaltijden of opwindende stoffen zoals koffie, alcohol, thee of vitamine C. Je kunt zelfs een warmwaterbad nemen met alle ontspannende voordelen van aromatherapie.

5. Gebruik je bed alleen om te slapen en vermijd lange dutjes

Als je jouw slaapkwaliteit wilt verbeteren, moet je altijd in gedachten houden dat het bed een heilige plaats is waar je kunt rusten en die je vult met vitale energie. Daarom moet je het respecteren en proberen het alleen voor zijn taak te gebruiken. Dit is geen plek om te telewerken, noch een plek om te lezen of televisie te kijken, laat staan een plek om te eten.

Tot slot, hoewel het waar is dat dutjes soms heel troostrijk kunnen zijn, is het belangrijk dat ze niet langer duren dan 20 of 30 minuten, zodat ze de slaapcyclus die nacht niet verstoren. Zorg er dus voor dat je dutjes in bed vermijdt, en als je even je ogen moet laten rusten, kun je beter in een comfortabele stoel gaan zitten, zodat je niet snel in slaap valt.

Je slaapkwaliteit verbeteren  op een gezonde manier met deze tips

De mens heeft een goed dieet, regelmatige lichaamsbeweging en diepe rust nodig om zijn gezondheid en vitaliteit te behouden.

Daarom, als je problemen hebt met in slaap vallen, zodanig dat ze je kwaliteit van leven aantasten, is het tijd om bovenstaande aanbevelingen in praktijk te brengen, zodat je rustgevende nachten kunt hebben. Regelmatig gebruik van deze methoden zal je levenskwaliteit drastisch verbeteren!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.