Het is lente! Plant deze 8 bollen in je tuin om hem te vullen met leven en kleur
Met de komst van de lente beginnen bloembollen te bloeien, die elke tuin vullen met kleur en vitaliteit. Als je nog een bollen in je tuin geplant hebt, maak je dan geen zorgen; je hebt de kans om het te doen en te genieten van al hun schoonheid!
Naast hun natuurlijke charme trekt het planten van bolgewassen veel aandacht. In tegenstelling tot wat het lijkt, vereisen ze basiszorg en weinig onderhoud om te bloeien.
Laten we je zonder verder oponthoud alles vertellen over de bollen die je nu meteen in je tuin zou moeten planten. Kies degene die je wilt of plant ze allemaal. Het resultaat zal prachtig zijn!
Welke bollen moet ik in mijn tuin planten?
Er zijn heel veel bolgewassen, waaronder iris, tulpen, uien en knoflook. Maar onder die grote variëteit zijn er enkele die speciaal in het voorjaar bloeien.
Natuurlijk moet je weten dat de juiste tijd om voorjaarsbloei te garanderen is om ze in de herfst te planten.
Maar de kans is groot dat je het nu al kunt doen, net als het seizoen begint, en van hun bloemen kunt genieten voordat het voorjaar voorbij is. Met het nodige voorbehoud vertellen we je welke bollen je in je tuin moet planten om hem te vullen met vitaliteit, kleur en elegantie.
1. Krokussen
De krokus is een van de mooiste bollen die in het voorjaar kunnen bloeien. Het is zelfs een van de snelst bloeiende bollen. Uit deze bol worden bloemen geboren met zes bloemblaadjes in zeer gevarieerde kleuren, tussen blauw, violet, geel, wit en oranje.
Bovendien worden de bloemblaadjes gekenmerkt door lichter te zijn in het midden, waar ze gele en oranje stampers hebben. Juist uit deze plant wordt saffraan gewonnen, de culinaire specerij die je zeker geproefd hebt.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe maak je je tuin klaar voor de zomer?
2. Iris germanica
De Iris germanica (Iris ger manica – Engelse link) is een andere bol die je in je tuin moet planten om hem te vullen met kleur en elegantie. Deze plant kan 50 centimeter hoog worden en bloeit van de lente tot de zomer.
De bloemen zijn prachtig. Ze hebben drie naar buiten gebogen kelkbladen die tot 12 centimeter lang worden.
Ze kunnen in verschillende kleuren geboren worden, waaronder blauw, wit, rood, geel en violet. Een belangrijk punt voor een juiste en snelle bloei is de bol te planten op een plek met goed licht.
3. Muscaris of blauwe druif
De muscaris is ook bekend als de “blauwe druif” en onderscheidt zich van de bollen waar we het tot nu toe over hebben gehad doordat de bloemen heel anders zijn (ze hebben de vorm van een druiventros). Het zijn kleine bloemen, die geen 25 centimeter hoog worden.
Meestal vind je altijd blauwe muscaris, hoewel er ook lila, gele en witte zijn. Iets fundamenteels in hun verzorging is dat de bollen geplant moeten worden op een diepte van 12 centimeter, met een tussenruimte van 8 centimeter tussen bol en bol.
4. Tulpen
De tulp is het kroonjuweel van de bolgewassen en mag daarom niet ontbreken in je tuin. Het zijn kleurrijke, winterharde en zeer elegante bloemen.
Hun kleurenpalet is zo groot dat veel mensen tulpen verschillende betekenissen hebben gegeven, afhankelijk van hun tint. Geel staat bijvoorbeeld voor vriendschap en vreugde, terwijl roze verband houdt met jeugd en moederschap.
Als je wilt dat je tulpen bloeien, plant ze dan op een diepte van 10 centimeter en waar ze direct zonlicht krijgen. Een andere basale verzorgingstip is dat je het substraat in droge seizoenen vochtig moet houden en uitgebloeide bloemen moet snoeien.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
7 soorten gardenia’s en hun kenmerken
5. Lelietje-van-dalen
Dit bolgewas staat bekend als “lelietje-van-dalen” en valt op tussen veel bolplanten omdat het de tuin of het huis vult met een heerlijke geur. Dat klopt: ze kan in potten worden gekweekt om binnenshuis van te genieten.
Haar bloemen zien eruit als klokjes die aan een stengel vastzitten en juist daaruit komt het heerlijke aroma dat haar kenmerkt. Er is echter iets waar je rekening mee moet houden en dat is dat het als een giftige plant (Spaanse link) wordt beschouwd, zowel voor kinderen als voor huisdieren.
6. Winterakonieten
Winterakonieten zijn bolgewassen die opvallen doordat ze sneller bloeien dan andere. Ze hebben kleine, solitaire bloemen die meestal geel zijn en een bekervorm hebben, waaruit heldergroene schutbladeren steken.
Een aspect dat je ervan moet weten is dat ze gevoelig zijn voor warmte. Hun bloemen bloeien als de temperatuur ongeveer 10 graden Celsius bereikt. De bloemen behoren tot de meest gewilde door bestuivers zoals bijen en vlinders.
7. Sierknoflook
Veel mensen weten dit niet, maar knoflook wordt beschouwd als een bolgewas. Sommige worden zelfs decoratief gebruikt omdat ze prachtig bloeien.
Je zult zien dat uit een hoge, rechtopstaande stengel hun bloemen komen die gegroepeerd zijn in een pompon die diep lila, roze of mauve gloeit. Ze wordt op twee manieren gekweekt:
- Bollen
- Zaden: de laatste methode wordt afgeraden omdat het langer duurt om te ontkiemen.
8. Keizerskroon of fritillaria
Laten we deze lijst van bollen die je in je tuin moet planten om hem in het voorjaar met kleur te vullen, afsluiten met een echt juweeltje: de keizerskroon. Deze plant heeft bloemen die opvallen door hun gele en oranje kleuren, naast de opvallende vorm van de bloemen.
Hij heeft een rechtopstaande stengel die aan het uiteinde hoge bladeren heeft en bloemen die middelgroot zijn en als klokjes vallen. Dit aspect lijkt op een kroon. Hoe groter de bollen zijn, hoe sneller ze zullen groeien en bloeien.
Welke bollen plant je in je tuin?
We delen 8 verschillende bollen met je die je in je tuin kunt planten om in de lente te genieten van hun schoonheid, kleur en elegantie. Je kunt zelf kiezen welke je wilt. Vergeet niet dat hun verzorging over het algemeen vrij eenvoudig is, wat een groot voordeel is als je niet veel tijd hebt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Azimi, M. H., Jozghasemi, S., & Barba-Gonzalez, R. (2018). Multivariate analysis of morphological characteristics in Iris germanica hybrids. Euphytica, 214(9), 161. https://link.springer.com/article/10.1007/s10681-018-2239-7
- ISP Instituto de Salud Pública de Chile. (2021) Lirio de los valles. Monografìas de plantas tóxicas. https://www.ispch.cl/wp-content/uploads/2021/10/Lirios-de-los-Valles-16092021A.pdf
- Rahimi, M., Daneshvar, M. H., & Heidari, M. (2014). Propagation and bulb formation of Fritillaria (Fritillaria imperialis L.) via in vitro culture. International Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences, 4(3), 707-710. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20143288450