Tulpen planten en verzorgen

Let bij het verzorgen van tulpen op de weersomstandigheden, water geven en bemesten. We zullen je hier enkele geweldige aanbevelingen geven.
Tulpen planten en verzorgen

Laatste update: 14 februari, 2023

Voor de verzorging van tulpen is het essentieel om ze vanaf het planten te verzorgen. Deze bloem valt op tussen de meest geplante om tuinen te verfraaien en bijzondere boeketten te vormen in interieurdecoratie.

De soort valt op in verschillende kleuren, waaraan ze bijzondere betekenissen toekennen. Zo heeft geel te maken met vriendschap en vreugde; paars is verbonden met succes; rood roept passie op, en wit, vrede. Blauwe tinten ontstaan door kunstmatige pigmentatie en schijnen rust te symboliseren.

Het is gemakkelijk om naar de bloemist te gaan en een arrangement met tulpen te bestellen, maar als je wilt dat ze de groene zones van je huis verfraaien, is het een goed idee dat je de geheimen kent van een gezonde en mooie tulpenteelt.

Tulpen: een bloem met enkele interessante eigenschappen

Een recensie van Waste Magazine wijst erop (Spaanse link) dat deze bloem, waarvan het geslacht Tulipa is, in meerdere soorten over de hele wereld wordt gekweekt. Daaruit blijkt de diversiteit aan vormen en kleuren blijkt.

De bollen worden in de herfst geplant en bloeien in het voorjaar. Hoewel ze meestal 20 centimeter hoog zijn, kunnen sommige tulpen stelen hebben die 60 centimeter bereiken.

De bladeren lijken op een platte lans en de bloemblaadjes groeien naar binnen, in een bolvormig uiterlijk. De combinatie van tinten in haar bloemkronen is een van de belangrijkste attracties, want het is niet altijd een uniforme kleur, maar laat verven of vervagen toe. Lisbloem, papegaaitulp, botanische tulp en de Darwintulp zijn de veelvoorkomende soorten tulpen.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent in het lezen van dit artikel:
Zomerbloemen: zes mogelijkheden voor je tuin

Let op de details bij het planten van tulpen

Tulpenbollen
De herfst is de ideale tijd om de bollen te planten, vlak voor de vorst.

Er zijn twee basisoverwegingen voor het planten van tulpen: een ervan heeft te maken met het weer. Strikt genomen moet je ze planten vóór de eerste vorst van het jaar; anders zal de kou de bollen vernietigen.

Het verdient de voorkeur om gebruik te maken van de middelste maanden van de herfst, zodat de door lage temperaturen veroorzaakte rustperiode de bloei niet schaadt.

Het andere punt heeft te maken met de exemplaren. Het is essentieel om bollen te selecteren met een dunne huid, maar die nog wel tegen een stootje kunnen. Gooi degene die er niet gezond uitzien of verwelkt zijn weg.

Plant ze met een universeel substraat, in een pot of in de grond zelf, met inachtneming van een diepte van 8 centimeter. Daarna volgt zorgvuldige verzorging.

Tips voor de verzorging van tulpen

Als je tulpen eenmaal geplant hebt, is het tijd om 3 tot 4 maanden te wachten tot de bloemen uitlopen. Hoewel de knoppen ongeveer 3 weken meegaan voordat ze verwelken, is het de moeite waard om zo lang te wachten om deze natuurlijke schoonheid te waarderen. Laten we vervolgens eens kijken naar de verzorging die een tulpenplantage nodig heeft.

Goed licht

Zet tulpen op plekken waar ze zonlicht ontvangen, hoewel je bij een erg warme omgeving het beste schaduwrijke plekken kunt opzoeken. Bovendien is het belangrijk dat de bollen met het brede deel naar beneden worden geplant, zodat ze niet ondersteboven groeien en met goede straling worden gevoed.

Afgemeten water geven

Matiging is de sleutel bij het water geven, om te voorkomen dat de plant in het water komt te staan en verdrinkt. Controleer het substraat voordat je water in de pot giet, zodat je kunt controleren of de plant het echt nodig heeft.

Zowel in potten als in de tuingrond kun je beter een gieter gebruiken, want slangen geven een sterkere en agressievere straal af aan de bollen.

Water geven voor deze bloemen is 2 tot 3 keer per week als ze binnen staan. Buiten is water geven niet nodig, zolang het regelmatig regent. In ieder geval moet je het substraat licht vochtig houden.

Respecteer het tijdstip van bemesting

Het bemesten van tulpen moet één keer per jaar gebeuren, midden in de herfst bij het planten. Dit is de juiste techniek, zodat de bol tijdens de wortelontwikkeling de voedingsstoffen krijgt die hem sterk laten groeien en gezond laten bloeien.

Zorg ervoor dat je een time-release meststof op de bovenste laag grond aanbrengt, zodat deze beetje bij beetje voeding afgeeft. Dit om de wortels niet te bederven.

Universele kunstmest wordt algemeen aanbevolen, maar vermicompostering is evenzeer aanvaardbaar, vanwege zijn rol als biocontroleur tegen verschillende plagen, volgens een essay (Spaanse link) gepubliceerd in de Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.

In dit verband meldt Acta Zoológica Mexicana talrijke studies (Spaanse link) over het voordeel van wormenhumus voor de groei van plantensoorten, omdat het een mechanisme is dat de toevoer van voedingsstoffen stimuleert, het substraat verbetert en gunstige micro-organismen levert bij de productie van fytohormonale stoffen.

Tijdig schoonmaken

Scheur de bloemblaadjes niet af bij de eerste tekenen van verwelking. Stel het schoonmaken uit tot de bladeren en de stengel er geel uitzien; dit impliceert minstens 5 weken. Een voordeel is dat je de bollen opgraaft, schoonmaakt, op een koele plaats bewaart en de volgende herfst plant.

Om tulpen te verzorgen moet je de exemplaren op een bepaalde plaats zetten

Hoe opvallend is een rij gekleurd met tulpen! Die fijne aanwezigheid is echter mogelijk zolang je bij het planten elke bol 5 tot 10 centimeter uit elkaar plaatst. Het doel is om ze voldoende ruimte te geven om goed te ontkiemen.

Bescherming tegen ziekten

Volgens een publicatie (Engelse link) van de Universiteit van Illinois worden tulpen soms aangetast door een schimmel die Botrytis heet en een virus (Spaanse link) dat bekend staat als “mozaïek”.

Fusarium of wortelrot is een andere ziekte die tulpen schaadt. Om de plant te genezen is het nodig om rotte en beschimmelde bollen uit te sluiten, naast het toepassen van botanische ontsmettingsmiddelen.

Het bulletin van het Instituto de Investigaciones Agropecuarias vermeldt op zijn beurt dat de factoren die de plant vatbaar maken voor ziekten geminimaliseerd moeten worden, zoals de volgende:

  • Overstroomde bodems
  • Onvoldoende drainage
  • Weinig lucht en lage porositeit
  • Aantastingen veroorzaakt door mensen en micro-organismen

Veelvoorkomende symptomen van een zieke bloem kunnen zichtbaar zijn door misvormingen, kleurvariaties en een gebrek aan groeikracht.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
8 geluksplanten volgens Feng Shui

Wat te doen om in water gekweekte tulpen te verzorgen

Je tuin irrigeren
Kies het type irrigatie zorgvuldig, want zeer krachtige stralen kunnen de plant beschadigen.

Sommige soorten tulpen kunnen we ook in water kweken. Deze vereisen een ander soort verzorging. Het belangrijkste is een brede glazen pot, met stenen in de bodem van de pot en daarop de exemplaren.

Vul de pot tot een hoogte die alleen het contact van de wortels met de vloeistof toelaat. Breng hem vervolgens naar een plek waar hij zon en lucht krijgt. Tegen de derde week zullen de bollen breken en de stengels beginnen uit te lopen. Ververs tijdens het proces regelmatig het water.

Het goed verzorgen van tulpen helpt om te profiteren van hun eigenschappen

Behalve dat ze mooi zijn, hebben deze bloemen ook eigenschappen die te maken hebben met medicinale zaken. Het volgen van de juiste richtlijnen voor het planten en verzorgen van tulpen is noodzakelijk om er goed van te kunnen genieten.

Het Instituut voor Ecologie wijst erop (Spaanse link) dat het sap dat wordt gewonnen door het uitknijpen van de bloemblaadjes van een van de soorten helpt om het huidongemak veroorzaakt door mazelen te verlichten; ze voegen eraan toe dat de tulp een krachtig antimicrobieel middel is tegen kankersteken.

Alsof dat nog niet genoeg is, wordt deze bloem zelfs aanbevolen als ingrediënt in preparaten tegen tonsillitis en diarree.

Ook worden de chemische bestanddelen in verband gebracht met huidverzorging en het voorkomen van haaruitval. Meer onderzoek is nodig over dit onderwerp, maar men schrijft aan tulpen  ook afrodiserende kwaliteiten toe.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.