Het beste dieet als je galstenen hebt
Als je last hebt van galstenen, dan dien je een dieet te volgen dat voornamelijk uit magere voedingsmiddelen bestaat. Je moet dus het eten van gefrituurd voedsel, olie en worst vermijden. In plaats daarvan moet je je consumptie van water, fruit en groenten verhogen.
Dit alles zal symptomen zoals buikpijn of ongemak tijdens crises helpen verminderen, waarbij voedsel een fundamenteel onderdeel is. Het mag echter niet de klinische behandeling vervangen die je arts heeft voorgeschreven, waaronder het gebruik van bepaalde medicijnen om je symptomen te verlichten.
Wat zijn galstenen?
Galstenen zijn harde afzettingen die de galwegen kunnen blokkeren (Spaanse link). Een tijdige tussenkomst kan gezondheidscomplicaties helpen voorkomen. De manifestatie van galstenen is een veelvoorkomend probleem. Galstenen zijn vaste deeltjes die zich in de galblaas vormen, veroorzaakt door de kristallisatie van gal.
De galblaas is een klein orgaan dat, samen met de alvleesklier en de lever, verantwoordelijk is voor het produceren van spijsverteringsenzymen en gal om vetten te verteren. Galstenen laten de galblaas zijn werk niet doen, waardoor de gemakkelijke vertering van al het voedsel wordt voorkomen.
Anderen geloven dat galstenen door slechte eetgewoonten kunnen worden veroorzaakt. Een overmatige consumptie van voedsel dat rijk is aan vetten, dwingt de lever om meer gal af te scheiden. Het is daarom belangrijk om te controleren wat je eet, zowel om het ontstaan van galstenen te voorkomen als om je symptomen te verlichten.
Dieet voor patiënten met galstenen
Het is erg belangrijk dat je 2,5 tot 3 liter water per dag drinkt als je last van galstenen hebt. Je moet ook streng je dieet volgen, want als je medicijnen gebruikt maar je past je dieet niet aan, dan los je de bron van het probleem niet op. Stel een vast schema op van vijf tot zes maaltijden, rekening houdend met:
- Niet meer dan vier stuks fruit per dag.
- Drie hoofdmaaltijden en twee tot drie snacks.
- Ontbijten minder dan een uur na het opstaan.
- Laat niet meer dan vier tot vijf uur tussen de maaltijden verstrijken.
- Als er meer dan drie uur tussen het avondeten en het slapengaan verstrijken, dan moet je een snack nemen (halverwege de ochtend of halverwege de middag)
Toegestaan voedsel
Het handhaven van een uitgebalanceerd en gezond dieet kan de behandeling van galstenen ondersteunen. Het is belangrijk om je consumptie van voedingsmiddelen met veel vet te beperken. Je moet voedsel eten dat rijk is aan water en met weinig of geen vetgehalte, zoals:
- Fruit, behalve kokosnoot, avocado en acaibes.
- Groenten in het algemeen, vooral gekookte, omdat ze de spijsvertering vergemakkelijken.
- Volkoren granen, zoals rijst, pasta en volkorenbrood.
- Vetarm, gekookt of gegrild vlees, zoals kip zonder vel, vis en kalkoen.
- Water en vruchtensappen.
Naast het consumeren van deze voedingsmiddelen, is het belangrijk om ze te grillen of te stomen, omdat dit de kookmethoden zijn waarbij geen vetten aan voedingsmiddelen worden toegevoegd.
Lees ook:
6 Tekenen van galblaasproblemen
Verboden voedingsmiddelen
Als je last hebt van galstenen dan moet je vetrijke voedingsmiddelen vermijden. De voedingsmiddelen die je niet moet consumeren zijn onder ander de volgende:
- Volle melk, kwark en yoghurt.
- Gele kazen, zoals Parmezaanse kaas.
- Boter en andere dierlijke vetten.
- Vet vlees, zoals ribben, worstjes of eenden- of ganzenvlees.
- Slachtafval, zoals lever, hart, nier of ingewanden.
- Oliehoudende zaden, zoals walnoten, kastanjes, amandelen en pinda’s.
- Chocolade, koekjes, bladerdeeg, vleesbouillon, kant-en-klare sauzen en mayonaise.
- Alcoholhoudende dranken.
- Suikerhoudende producten.
- Koolzuurhoudende dranken.
Waarom is het belangrijk om je vetinname te beperken?
Het probleem wanneer iemand met galstenen vetten binnenkrijgt, is omdat gal een stof is die de galblaas produceert. Zijn functie is om zich met de vetten in de darm te mengen om ze te helpen absorberen. Als ze dus vetten binnenkrijgen, dan wordt hun galblaas gestimuleerd om gal af te geven (Engelse link) en dit zal nog meer pijn en ongemak veroorzaken.
In dit verband is het belangrijk om te onthouden dat mensen met galstenen een voedingsdeskundige moeten raadplegen, zodat ze een persoonlijk voedingsplan op basis van hun behoeften kunnen krijgen. Het is ook belangrijk om naar een chirurg van het spijsverteringsstelsel te gaan, zodat deze kan aangeven welke behandeling moet worden gevolgd.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alberta Health Services. Low-fat diet for gallbladder disease: care instructions. Febrero 2022.
- Covarrubias C, Valdivieso V, Nervi F. Epidemiology of gallstone disease in Chile. En: Copocaccia L, Ricci G, Angelico F, Editores, Epidemiology and prevention of gallstone disease. Lancaster, England: MTP; 1984. p. 26-30.
- Di Ciaula A, Garrutti G, et al. The role of diet in the pathogenesis of cholesterol gallstones. Current Medicine Chemistry. 2019. 26 (19): 3620-3638.
- Gómez-Ayala A. E. Litiasis biliar. Actualización. Farmacia. Noviembre 2007. 21 (10): 48-54.
- Jessri M, Rashidkhani B. Dietary patterns and risk of gallbladder disease: a hospital-based case-control study in adult women. J Health Popul Nutr. 2015;33(1):39–49.
- Jüngst D, Gussmann E, Zündt B, Meyer G, Jüngst C, del Pozo R, et al. Solubility of cholesterol in the crystal-free gallbladder bile of gallstone patients. J Lab Clin Med 2004; 144: 134-40.
- Kotrotsios A, Tasis N, et al. Dietary intake and cholelithiasis: a review. Journal of Long-terme Effects of Medical Implants. 2019. 29 (4): 317-326.
- Mayo Clinic. Cálculos biliares. Agosto 2021.
- Moreira V., Ramos Zabala F.. Litiasis biliar. Rev. esp. enferm. dig. [Internet]. 2005 Oct; 97 ( 10 ): 752-752.
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Síntomas y causes de los cálculos biliares. Noviembre 2017.
- Rivera Irirgoin R. Recomendaciones nutricionales para pacientes de colelitiasis. Fundación Española del Aparato Digestivo.
- Tseng, M., Everhart, J. E., & Sandler, R. S. (1999). Dietary intake and gallbladder disease: a review. Public Health Nutrition.
- Wirth J, Song M, et al. Diet quality scores and the risk of symptomatic gallstones disease: a protective cohort study of male US health professionals. International Journal of Epidemiology. Diciembre 2018. 47 (6): 1938-1946.