Helpen zinksupplementen tegen ademhalingsziekten?

Als je vatbaar bent voor aandoeningen aan de luchtwegen, kun je overwegen een zinksupplement in je routine op te nemen. We vertellen je er alles over.
Helpen zinksupplementen tegen ademhalingsziekten?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 23 januari, 2023

Zinksupplementen kunnen nuttig zijn om sommige aandoeningen van de luchtwegen te helpen bestrijden. Dit element neemt deel aan de differentiatie van witte bloedcellen, die essentieel zijn om de efficiëntie van het immuunsysteem te garanderen.

Het ideale is om het zinkgehalte op peil te houden om problemen te voorkomen. Maar zelfs als er infecties ontstaan, kan de consumptie ervan helpen bij het herstel. Verschillende voedingsstoffen nemen deel aan de verdedigingsfuncties van het lichaam. Vitamine C, die vooral in citrusvruchten te vinden is, springt er ook uit.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De beste vitamines en supplementen voor MS

Zink en het immuunsysteem

Noten
Aanzienlijke hoeveelheden zink zijn te vinden in noten om in je dieet op te nemen.

In het algemeen komt zink in grote hoeveelheden voor in vlees en noten. Het is een essentieel micronutriënt, en het is van vitaal belang het in onze voeding op te nemen om tekorten te voorkomen die de normale werking van de fysiologie zouden kunnen aantasten.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients is dit element betrokken bij veel signaalprocessen en induceert het epigenetische modificaties die als gunstig voor onze afweer worden beschouwd.

Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Advances in Nutrition werkt zink als een antiviraal middel en zou een tekort eraan de incidentie van infecties verhogen.

Het beschermt niet alleen de luchtwegen, maar lage niveaus zouden verband kunnen houden met een hoger risico op het oplopen van het humaan immunodeficiëntie virus (HIV). Daarom is suppletie met het element vastgesteld voor de preventie en behandeling van door virussen veroorzaakte ziektebeelden.

Oversuppletie

Maar net als bij andere micronutriënten is er een optimale dosis. Suppletie kan heilzaam zijn, zolang bepaalde grenzen niet worden overschreden.

Zoals gesteld in een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het Journ al of Trace Elements in Medicine and Biology , bevat het menselijk lichaam tussen de 2 en 3 gram zink. Overschrijding van deze hoeveelheid kan nadelige gevolgen hebben. De dagelijkse omzet van het mineraal is ongeveer 0,1%.

De aanbevolen dagelijkse dosis zink wordt voorgesteld tussen 9 en 11 milligram, afhankelijk van de context. Vrouwen hebben meestal iets minder nodig. Mannen hebben meer nodig, omdat dit element deelneemt aan de synthese van testosteron in de testikels.

In elk geval kunnen supplementen tot 15 milligram van het mineraal leveren; een hoeveelheid die men niet als giftig voor het organisme beschouwt. Toch moet je altijd rekening houden met de opmerkingen van de fabrikant op het etiket.

Zijn zinksupplementen nuttig?

Zinksupplementen
Supplementen zijn meestal ongevaarlijk, maar de maximale dosering die voor elke stof is vastgesteld, moet worden gerespecteerd.

Zinksupplementen helpen niet alleen ademhalingsziekten door virussen te voorkomen, maar zijn ook instrumenteel bij het verminderen van de ernst van de symptomen. Dit vergemakkelijkt de behandeling en verbetert de kwaliteit van leven van de patiënt.

In feite wordt gesuggereerd dat het gebruik van dergelijke producten de bestrijding van de infectie vanaf dag 3 vergemakkelijkt. Er zou dus sprake zijn van een vroege remissie van de ziekteverschijnselen.

In sommige gevallen is een 28% lager risico op ademhalingssymptomen vastgesteld na het gebruik van zinksupplementen als preventief mechanisme. Een zeer laag gedoseerde neusspray zou je zelfs kunnen gebruiken om het risico van ziekteprogressie te beperken.

Tenslotte is deze behandeling niet alleen veilig, maar ook zeer minimaal invasief. Hij kan gebruikt worden voor gewone verkoudheden. Zo voorkom je dat je te veel medicijnen gebruikt, die niet zonder bijwerkingen zijn en de normale werking van de lever kunnen verstoren. Hetzelfde geldt niet voor zink.

Supplementen met micronutriënten worden door bijna alle patiënten goed verdragen. Ze zijn goedkoop, en de toxiciteit is echt laag. Dit betekent echter niet dat het raadzaam is ze in elke context te consumeren. Ze kunnen ook bepaalde contra-indicaties hebben.

Het is altijd het beste om eerst een professional te raadplegen.

Zinksupplementen zijn veilig en goedkoop

Zinksupplementen zijn geschikt voor het voorkomen en helpen bestrijden van luchtwegaandoeningen. Ze zijn een levensvatbaar, goedkoop en risicoloos natuurlijk alternatief.

Bovendien is zink de sleutel tot veel andere processen die dagelijks in het lichaam plaatsvinden. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de niveaus in een geschikt bereik liggen.

Een belangrijk onderdeel van het handhaven van een goede gezondheidstoestand ligt in de voeding. Je voorkomt niet alleen niet-overdraagbare ziekten, maar ook die van infectieuze aard. Als de voorraad voedingsstoffen zich in een bevredigend bereik bevindt, hebben virussen en bacteriën minder kans om toegang te krijgen tot de bloedbaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Read SA, Obeid S, Ahlenstiel C, Ahlenstiel G. The Role of Zinc in Antiviral Immunity. Adv Nutr. 2019;10(4):696-710. doi:10.1093/advances/nmz013
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017;9(12):1286. Published 2017 Nov 25. doi:10.3390/nu9121286
  • Maret W, Sandstead HH. Zinc requirements and the risks and benefits of zinc supplementation. J Trace Elem Med Biol. 2006;20(1):3-18. doi:10.1016/j.jtemb.2006.01.006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.