De beste vitamines en supplementen voor MS

Van vitamines en supplementen voor MS is niet aangetoond dat ze de ziekte verbeteren. Sommige studies stellen echter voor dat ze helpen het risico op MS te verminderen.
De beste vitamines en supplementen voor MS
Maryel Alvarado Nieto

Geschreven en geverifieerd door de dokter Maryel Alvarado Nieto.

Laatste update: 06 november, 2022

Multiple sclerose (MS) is een ontstekings- en degeneratieve ziekte die het centrale zenuwstelsel (CZS) aantast. Er is momenteel geen genezing, maar sommige deskundigen stellen het gebruik van vitamines en supplementen voor bij MS, omdat dit de kwaliteit van leven van de patiënten kan verbeteren.

Bij deze chronische pathologie wordt de myelineschede van neuronen aangetast, waardoor de zenuwtransmissie in het gedrang komt. Symptomen zijn het gevolg van de beschadigde vezels en omvatten motorische, visuele, cognitieve en emotionele veranderingen. De lichamelijke verschijnselen verschijnen in uitbarstingen. Dit leidt tot progressieve schade, waardoor invaliditeit ontstaat.

Is blootstelling aan de zon geassocieerd met MS?

Vrouw in de zon
Geografische gebieden met minder dagelijkse uren zonlicht hebben een hogere prevalentie van sommige ziektebeelden.

 

De prevalentie van multiple sclerose lijkt te variëren met de geografische breedtegraad. In feite is de wereldbevolking verdeeld in 3 verschillende zones met een hoog, middelmatig en laag risico. Deze zones worden bepaald door de nabijheid van de evenaar.

De breedtegraden die het verst van de evenaar liggen hebben dus de hoogste prevalentie. Men gelooft dat dit verschijnsel veroorzaakt wordt door de geringere blootstelling aan zonlicht in deze streken. Deze hypothese verklaart dat de geringe hoeveelheid ultraviolette (UV) stralen een tekort aan vitamine D veroorzaakt en dat dit het risico op MS verhoogt.

Er zijn echter gemengde resultaten in het onderzoek, want niet alle patiënten met multiple sclerose hebben een laag vitamine D-gehalte. In feite kan er een tekort zijn bij mensen die als gezond beschouwd worden, zonder dat dit een verhoogd risico op MS impliceert.

De hoogste prevalentie wordt waargenomen in ontwikkelingslanden, waar diagnostische studies beperkt zijn.

Vitamine D en multiple sclerose

Vitamine D is bij veel functies betrokken. Soms houdt het tekort ervan verband met musculoskeletale aandoeningen. Nu zijn er echter nucleaire vitamine D-receptoren gevonden in verschillende cellen (Spaanse link). Deze vondst bevestigt de betrokkenheid ervan op andere lichaamsgebieden.

Een van deze gebieden waar we vitamine D receptoren vinden is het centrale zenuwstelsel. Dit molecuul wordt dan ook geacht op dit niveau effecten te hebben.

Evenzo zijn functies in de regulering van het immuunsysteem door vitamine D in verband gebracht. En multiple sclerose heeft een auto-immuun component die het ontstekingsproces op gang brengt dat myeline beschadigt.

Om deze reden wordt in sommige onderzoeken (Spaanse link) vitamine D suppletie aanbevolen bij patiënten met multiple sclerose. De meest aan te bevelen dosis is echter nog niet opgehelderd, want er is zelfs geen consensus over de ideale bloedconcentratie in de algemene bevolking.

Kan vitamine D het risico op multiple sclerose verminderen?

Anderzijds wordt voorgesteld dat bij zwangere (Spaanse link) vrouwen een tekort aan vitamine D voor het intra-uteriene leven verband zou houden met een verhoogd risico op MS voor de foetus.

Daarom zou het opnemen van vitamine D in de supplementen die tijdens de zwangerschap gebruikt worden, als preventieve maatregel, iets zijn om te overwegen in de vervolgrichtlijnen voor zwangere vrouwen.

Vetzuren en MS

Net als bij vitamine D is het de bedoeling het effect van meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals omega-3, op de progressie van de ziekte te bepalen. Deze verbindingen houden verband met verschillende functies, waaronder neuroprotectie en immunomodulatie. Daardoor zou suppletie ervan nuttig kunnen zijn bij neurodegeneratieve ziekten.

De huidige informatie over dit onderwerp is echter beperkt, en er zijn meer langetermijnstudies nodig. Het doel is deze beschermende effecten op te helderen.

Diëten rijk aan vette vis, die de voornaamste bron van omega-3 zijn, worden in de algemene bevolking op grote schaal aanbevolen. De redenen zijn de gezondheidsvoordelen die ze hebben op verschillende systemen van het menselijk lichaam. Daarom is het beter deze voedingsmiddelen in de voeding op te nemen dan je toevlucht te nemen tot voedingssupplementen die ze bevatten.

Andere vitamines en supplementen voor MS

Vitamine B12
Tot er duidelijker gegevens beschikbaar zijn, is suppletie met vitamine B12 bij MS patiënten niet nodig.

 

 

Ook proberen sommige onderzoeken andere vitamines en supplementen voor MS aan te bevelen. De informatie daarover is echter schaars en soms tegenstrijdig, zodat het moeilijk is een alternatieve therapie te vinden die voordelen laat zien.

Cobalamine en foliumzuur bij multiple sclerose

Een voorbeeld hiervan wordt waargenomen bij vitamine B12 of cobalamine en foliumzuur of folaat, waarvan de tekorten te maken hebben met een verandering in het metabolisme van eiwitten. Myeline heeft een myeline basiseiwit (MBP) in zijn structuur, dat afhankelijk is van chemische processen waarbij cobalamine en foliumzuur betrokken zijn.

Daarom zou een hypovitaminose van B12 of een lage concentratie foliumzuur het voor MS kenmerkende ontstekingsproces kunnen accentueren. En daarmee zouden deze tekorten een deel van het probleem zijn. De voorgestelde oplossing is deze patiënten aan te vullen met vitamine B12 en foliumzuur.

Er is echter geen verband vastgesteld tussen neuronale schade en lage concentraties van deze bestanddelen. Evenmin is aangetoond dat suppletie met cobalamine en foliumzuur enig voordeel heeft bij de progressie van MS.

Zink bij multiple sclerose

Een goed bestudeerd mineraal bij MS is zink (Spaanse link), dat betrokken is bij de immuunrespons en ontstekingsprocessen. In feite zijn er enkele meldingen van lagere waarden van het mineraal bij patiënten met multiple sclerose, maar deze waarden betekenen geen significante daling ten opzichte van de algemene bevolking.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De beste voedselbronnen van vitamine B

Is het goed om vitamines en supplementen te gebruiken bij MS?

Er zijn twijfelachtige resultaten verkregen in onderzoek dat bijvoorbeeld een vezelrijk dieet of de consumptie van probiotica poogt aan te bevelen. Om deze redenen blijven voedingssupplementen een controversiële kwestie bij multiple sclerose, want een gezonde voeding is essentieel voor elke pathologie. Bij deze pathologie zijn de voordelen echter niet duidelijk.

Omdat er geen duidelijke oorsprong voor MS is, is het moeilijk om een definitieve behandeling te vinden. Nog meer als het een alternatieve therapie is die gebaseerd is op vitamines en supplementen. Deze zouden een verbetering kunnen brengen, maar het probleem niet helemaal oplossen.

Er zijn meer studies nodig, vooral als we het gebruik willen aanbevelen van stoffen die bij patiënten nog geen echt voordeel hebben aangetoond. Voorlopig moet het gebruik van vitamines en supplementen bij MS onder toezicht staan van geschoold personeel, want dat zal de patiënt betrouwbare informatie geven, waarbij realistische verwachtingen worden gehandhaafd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Talavera, C.; Flores, M.; Macías, N.; Flores, J.; Hernández, C.; Vitamina D y Esclerosis Múltiple: Evidencia Científica; Neurología Argentina; 5 (4): 250 – 258; 2013.
  • López, P.; Sosa, M.; Vitamina D y Esclerosis Multiple. Prevalencia de Hipovitaminosis D; Revista de Osteoporosis y Metabolismo Mineral; 7 (2); 2015.
  • Silva, B. Y. D. C., Sampaio, H. A. D. C., D’Almeida, J. A. C., & Melo, M. L. P. D. (2019). Nutrición en la Esclerosis Múltiple: Revisión integrativa de las publicaciones científicas en los últimos 5 años. Revista chilena de nutrición46(3), 230-238.
  • Reyes, M. A., Vicuña, J., & Navas, Á. (2016). Esclerosis múltiple y embarazo. Repertorio de Medicina y Cirugía25(1), 33-39.
  • Calle Pascual, A. L., & Torrejón, M. J. (2012). La vitamina D y sus efectos” no clásicos”. Revista Española de Salud Pública86, 453-459.
  • Kong, M.; Pérez, J.; Hernández, C.; Macías, N.; Flores, M.; Ácidos Grasos Poliinsaturados en el Tratamiento de la Esclerosis Múltiple; Medwave; 15 (1); 2015.
  • Sedeño, V.; Fabre, E.; López, C.; Meza, M.; Nutrientes y Alimentos en las Esclerosis Múltiple; Archivos Latinoamericanos de Nutrición; 70 (1); 2020.
  • Moreno, J.; Determinación del Deterioro Cognitivo y su Relación con los Niveles Séricos de Vitamina B12 y Folato en Pacientes con Esclerosis Múltiple; Facultad de Medicina – Universidad Autónoma de Querétaro; 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.