Groentecrèmesoep om je afweer te versterken

Een groentecrèmesoep is een gezond gerecht voor elk type dieet. Bovendien kun je genieten van de voordelen van vitamines en mineralen van groenten. Probeer deze drie recepten voor groentecrèmesoep eens!
Groentecrèmesoep om je afweer te versterken
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wil jij drie heerlijke recepten ontdekken voor groentecrèmesoep om je afweer te versterken? Als het gaat om het handhaven van een gezond dieet, is het consumeren van verschillende soorten fruit en groenten de sleutel. Door veel verschillende kleuren groente te eten, zorg je ervoor dat je de juiste hoeveelheid verschillende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Naast het versterken van je immuunsysteem, is het ook belangrijk om groenten te kiezen met een hoog gehalte aan antioxidanten. Gelukkig bevatten deze recepten zowel een verscheidenheid aan groenten als groenten met een hoog gehalte aan antioxidanten. Probeer ze eens!

Drie recepten voor groentecrèmesoep om je afweer te versterken

1. Spinaziecrèmesoep

Gezien de gegevens die via Food & Function (link in het Engels) gepubliceerd, is er voldoende bewijs dat spinazie gezonde en voedzame voeding is. Over het algemeen levert spinaziecrèmesoep belangrijke voedingsstoffen, zoals ijzer en foliumzuur. Bovendien bevat het ook B-vitamines en antioxidanten.

Hoe te bereiden:

  • Neem een zak van 500 gram bevroren spinazie, 1 ui, 1 teentje knoflook, 100 gram koffiemelk, een scheutje olijfolie en peper en zout naar smaak.
  • Bak vervolgens de ui en de knoflook met de olijfolie, voeg de spinazie en het zout toe en dek het dan af met water.
  • Meng het tot slot met de mixer na 5 tot 7 minuten gewacht te hebben.
Groentecrèmesoep met spinazie om je afweer te versterken

2. Broccolicrèmesoep

Broccoli is een van de functionele voedingsmiddelen die in elk gezond dieet een speciale plaats heeft weten te veroveren. Zoals een publicatie (link in het Engels) in Mini-Reviews in Medicinal Chemistry opmerkte, is broccoli een bron van antioxidanten en voedingsstoffen zoals vitamine E, C en K en mineralen zoals ijzer, zink en selenium.

Om optimaal te profiteren van deze groente, moet je eens proberen een groentecrèmesoep om je afweer te versterken te bereiden volgens het volgende recept:

Hoe te bereiden:

Voor dit gezonde recept zijn de belangrijkste ingrediënten broccoli en aardappelen. Je hebt ook een grote witte ui en een half kopje koffiemelk. Vier kopjes kip- of groentebouillon geven je gerecht ook een heerlijke smaak. Met wat zout en peper kun je het verder op smaak maken.

De bereiding is vergelijkbaar met het vorige recept:

  • Pocheer eerst de ui en voeg dan de bouillon samen met de aardappel toe.
  • Voeg vijf minuten later de broccoli toe.
  • Vervolgens na nog eens vijf minuten pureer je alles goed.
  • Het is nu klaar om van te genieten!

3. Tomatencrèmesoep

Tomatencrèmesoep levert een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C dat in de tomaten zit. Deze groente biedt niet alleen veel antioxidanten, maar is ook rijk aan vitamine A, K, ijzer en kalium.

Daarom, zoals ondersteund door een onderzoek gepubliceerd in Molecular Nutrition & Food Research, is het een goede optie als je je afweer wilt versterken en je risico op ziekte wilt helpen verminderen.

Hoe te bereiden:

In tegenstelling tot gazpacho, dat koud wordt geserveerd, kun je ook een warme versie van tomatencrèmesoep bereiden. Voor dit recept heb je nodig:

Nadat je de tomaten ongeveer een minuut hebt gekookt, leg je ze in koud water om de schil te verwijderen. Hak ze vervolgens fijn en voeg ze toe aan het eerder geroerbakte mengsel van ui, paprika en knoflook.

Voeg tot slot zout, peper en twee kopjes water of groentebouillon toe. Pureer het mengsel met de mixer na 30 minuten en het is klaar om te serveren.

Tomatensoep om je afweer te versterken

Makkelijk te bereiden groentecrèmesoep om je afweer te versterken

Het eten van groentecrèmesoep is een zeer gemakkelijke en heerlijke manier om groenten te consumeren. Voor de meeste mensen is het misschien zelfs de enige manier waarop ze groenten willen eten.

Bovendien hebben deze recepten voor groentecrèmesoep een opmerkelijk voordeel boven andere gerechten: ze kunnen worden ingevroren. Hierdoor kun je in één keer een grote hoeveelheid koken en in de koelkast of vriezer bewaren tot je het wilt opeten.

Met een goede planning is het mogelijk om het grootste deel van de week een groentecrèmesoep als voorgerecht te hebben. Dit zorgt voor een goede opname van vitamines en antioxidanten uit de groente.

Je moet echter opletten wat de calorieën in dit gerecht betreft. Ja, het klopt dat wanneer de belangrijkste ingrediënten groenten en water zijn, de calorieën in het gerecht praktisch te verwaarlozen zijn.

Veel recepten bevatten echter melk, boter of room. Het toevoegen van wat zuivel en vet kan de smaak verbeteren, maar kan ook het totaal aantal calorieën in het gerecht verhogen.

Groentecrèmesoep om je afweer te versterken: conclusie

Over het algemeen is het een goed idee om de gewoonte te creëren om in het weekend verschillende soorten groentecrèmesoep in grote hoeveelheden te maken. Bewaar ze vervolgens in de koelkast of vriezer en consumeer ze als voorgerecht tijdens de lunch of het diner.

Let er echter op, als je van plan bent om af te vallen of je gewicht te behouden, dat je ervoor zorgt dat je geen melk, boter of room aan deze recepten toevoegt. Houd er daarnaast rekening mee dat hoe groter de variëteit aan groenten die je gebruikt, hoe meer vitamines, mineralen en antioxidanten je in je dieet zult opnemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016, August 1). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food and Function. Royal Society of Chemistry. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g
  • Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
  • Frusciante, L., Carli, P., Ercolano, M. R., Pernice, R., Di Matteo, A., Fogliano, V., & Pellegrini, N. (2007). Antioxidant nutritional quality of tomato. Molecular Nutrition and Food Research51(5), 609–617. https://doi.org/10.1002/mnfr.200600158
  • van Buren L, Grün CH, Basendowski S, Spraul M, Newson R, Eilander A. Nutritional Quality of Dry Vegetable Soups. Nutrients. 2019;11(6):1270. Published 2019 Jun 4. doi:10.3390/nu11061270

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.