Gebruik de 20/10-methode om je huis te organiseren

Maak je in het weekend schoon en offer je je vrije dagen op om op te ruimen? Als dat zo is, dan is het tijd om de 20/10-methode te proberen om je huis te organiseren.
Gebruik de 20/10-methode om je huis te organiseren

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je iemand bent die niet van schoonmaken houdt of het schoonmaken tot het weekend uitstelt, dan is dit artikel iets voor jou. We gaan je alles over een nieuwe reinigingstechniek vertellen die over de hele wereld populair is geworden. Het is tijd om de 20/10-methode te proberen om je huis te organiseren.

Rachel Hoffman bedacht dit organisatiesysteem voor alle mensen die willen dat hun omgeving er netjes en opgeruimd uitziet. Het is op studenten, alleenstaanden, stellen en gezinnen van toepassing, omdat we allemaal een schone plek verdienen om te leven zonder dat de taak uitputtend wordt.

Deze trend verschilt van andere, meer traditionele disciplines die alleen typische gezinnen omvatten waar één persoon (traditioneel een vrouw) de leiding over het handhaven van de orde heeft.

Hoffman zegt dat dergelijke ouderwetse, perfectionistische methoden geen rekening met onze moderne wereld houden, met mensen met een handicap, lichamelijke of geestelijke ziekten of mensen die de hele dag buitenshuis werken.

Velen zijn door verschillende omstandigheden niet in staat om het schoonmaken te organiseren. Deze methode past echter heel goed bij hen, omdat ze deze zonder enig ongemak kunnen toepassen.

Wat is de 20/10-methode?

Het voorstel van Hoffman is simpel: Weg met de eindeloze schoonmaakdagen en ruil ze in voor korte werkperiodes afgewisseld met pauzes. Ze stelt voor dat we 20 minuten poetsen en 10 minuten rusten.

Om dit te doen, moeten we een timer gebruiken. Op die manier zorgen we ervoor dat we ons aan de minuten houden die aan werk en rust zijn toegewezen. Tijdens de welverdiende 10 minuten pauze kunnen we onze e-mail checken, sociale netwerken bekijken, een kopje thee drinken of een wandeling met de hond maken.

Deze minuten zijn van ons en we moeten ze gebruiken zoals we willen. Als de wekker afgaat dan gaan we natuurlijk weer aan de slag. Tegelijkertijd nodigt de maker van dit systeem ons uit om ons op de kleine dingen te concentreren en niet op de algehele rotzooi die we thuis hebben.

Laten we bijvoorbeeld in plaats van ons op de rotzooi in de keuken te concentreren, gewoon naar de vuile vaat kijken en deze afwassen. Als we één ding tegelijk aanpakken in plaats van over het grote geheel na te denken, dan zullen de resultaten lonender zijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
Voorkomen dat kleding zich ophoopt in je kast: tips

Hoe de 20/10-methode te gebruiken om je huis te organiseren

Hoffman publiceerde een boek met de titel “Unf * CK Your Habitat: You’re better than your mess.” In het boek geeft ze ons enkele tips die we hieronder wat beter zullen bekijken.

1. Maak een voor en na foto

Enorme rotzooi

Soms zien we rommel als een overweldigende chaos en dat ontmoedigt ons. We moeten ons op kleine acties concentreren om vooruit te komen. Als je klaar bent, dan kun je duidelijk zien dat je moeite de moeite waard is geweest.

Het zal je ook motiveren om met dit reinigingssysteem door te gaan. Je kunt ook de meest problematische delen van je huis identificeren en weten of je bent vergeten om iets op te ruimen.

2. Maak je bed dagelijks op

Het duurt minder dan een minuut en de voordelen zijn talrijk. Het totaalbeeld van je kamer verandert volledig door je bed op te maken. Het is veel comfortabeler om weer in een net bed te gaan slapen dan in een rommelig bed.

3. Open de ramen

Ventileer je huis om de lucht te zuiveren en schimmels, bacteriën en geuren te verwijderen. Doe dit vooral in de winter, als we gewend zijn om ze vanwege de lage temperaturen niet te openen.

4. Was de vaat

Als we klaar zijn met eten, dan is het normaal dat luiheid het overneemt en dan willen we de afwas voor later of voor de volgende dag laten staan. Dit is zo fout om te doen! Doe de vaat meteen na het eten.

Wat je ook doet, de gedachte dat je het op een gegeven moment zult moeten doen, zal je blijven achtervolgen. Het vuil op de borden is dan ook moeilijker te verwijderen en het zal geuren in je keuken vormen. Als je je huis wilt organiseren, doen dan de afwas.

5. Maak de koelkast schoon

Begin in je koelkast met het weggooien van alles wat oud, verouderd of vies ruikt. Ga vervolgens door alle bakjes, zelfs die aan de achterkant van de koelkast verborgen staan die je bent vergeten.

Maak vervolgens de planken en vakken grondig schoon. Berg spullen ten slotte weer op door de dingen die je het meest gebruikt op gemakkelijk bereikbare plaatsen te plaatsen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Milieuvriendelijke methoden om de koelkast te reinigen

6. Begin met de grootste ruimte

Als je met de kleinste kamers begint, dan loop je het risico snel moe te worden en de grootste en meest gebruikte ruimtes niet af te maken. Aan de andere kant, als je als eerste met de grootste kamer eindigt, dan voel je voldoening en motivatie om door te gaan.

7. Begin van boven naar beneden

Deze regel is op alles van toepassing, van hoge kasten met planken tot huizen met meer dan één verdieping. Begin bij meubels en de bovenverdiepingen van woningen altijd met schoonmaken vanuit de hoogste compartimenten.

8. Raap alles wat op de vloer ligt op

Er mag niets op de vloer liggen dat daar niet hoort. Als je met schoonmaken begint, probeer dan de items die je oppakt op hun plek te houden en laat ze niet zomaar rondslingeren.

9. Voltooi het wascircuit

Hoffman benadrukt een veelgemaakte fout die velen van ons maken. We wassen onze kleren, drogen ze en laten ze in de wasmand liggen in plaats van ze op te bergen.

Wanneer we dit doen, dan is het circuit niet af en stapelen de kleren zich op om een berg te vormen die onmogelijk te sorteren lijkt. Denk eraan om je wasgoed meteen te wassen, drogen, opvouwen en op te bergen.

10. Maak de vloer schoon

Schoonmaken van de vloer

Tot slot zijn we klaar om de vloer schoon te maken, dit kan je met een vochtige dweil of doek doen of je kan de stofzuiger pakken en de vloer op die manier schoonmaken. Het is klaar! Je huis ziet er uit zoals je het wilde en je hebt nog energie over om van de dag te genieten.

Wat zijn de voordelen van de 20/10-methode?

Er zijn andere manieren om je huis te organiseren, zoals de zogenaamde schoonmaakmarathon. Het bestaat uit starten en niet stoppen totdat alles netjes is. Het kan een hele dag duren.

Het ergste is dat het meestal in het weekend wordt gedaan, want van maandag tot en met vrijdag hebben we andere verplichtingen. We brengen dus onze vrije dagen door met schoonmaken en als het begin van de week aanbreekt, dan zijn we weer uitgeput.

De vermoeidheid die we achterlaten na een schoonmaakmarathon wekt negatieve gevoelens op over de taak. Het maakt niet uit hoeveel we van plan zijn om vanaf nu de orde te handhaven, naarmate de dagen verstrijken, herhaalt de geschiedenis zich. Onder de voordelen van de 20/10-methode kunnen we het volgende noemen:

  • We kunnen het huis schoon houden door elke dag een klein beetje te doen in plaats van vuil en rommel te laten ophopen en dan alles samen schoon te maken.
  • Het is een inclusief organisatiesysteem, dus ook geschikt voor mensen met lichamelijke pijn of een handicap.
  • We zullen goede schoonmaakgewoonten creëren als we het elke dag een tijdje doen. Bedenk dat we 21 dagen nodig hebben om een gewoonte op te bouwen die we dan dagelijks kunnen volhouden.

Waarom je de 20/10-methode zou moeten proberen

De aanpak van schoonmaken volgens getimede intervallen is erg verleidelijk en we denken dat het de moeite waard is om het eens te proberen. Zoals je misschien hebt gezien, gaat het er niet om een schoonmaakexpert te zijn en nog minder om liefdevolle netheid.

Met kleine dagelijkse handelingen kan je huis schoon en netjes worden gehouden en heb je toch tijd om ervan te genieten. Nu je weet wat de 20/10-methode is, maak je je camera klaar om je eerste foto te maken en ga je aan de slag!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Álvarez Veloso, D. A., & Soto, G. (2014). Casa limpia.
  • Kondo, M. (2016). Spark joy: An illustrated master class on the art of organizing and tidying up. Ten Speed Press.
  • Kondo, M. (2017). The life-changing manga of tidying up: A magical story. Ten Speed Press.
  • Castellano, M. I. S. (2014). MF1330_1 Limpieza doméstica: Procedimientos y operaciones de limpieza en domicilios particulares. Ideaspropias Editorial.
  • Rubio, N. S. (2019). Limpieza, tratamiento y mantenimiento de suelos, paredes y techos en edificios y locales. MF0972. Tutor Formación.
  • Carrilero, E. L. G. (2010). Casa con pasillo. HipoTesis Serie Alfabética, (5), 14.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.