Fantosmie: waardoor verschijnen olfactorische hallucinaties?

Ruik je vaak een brandlucht of een andere vieze lucht?? Er is een olfactorische aandoening waardoor we geuren ervaren die niet echt bestaan. We zullen naar de oorzaak van deze olfactorische hallucinaties kijken, die vooral door vrouwen lijken te worden ervaren.
Fantosmie: waardoor verschijnen olfactorische hallucinaties?

Laatste update: 30 mei, 2021

Bedorven voedsel of een geur van verbrand brood. Een stank van chemicaliën of tabaksrook. Fantosmie is een geurverandering waardoor we geuren waarnemen die er niet echt zijn. Met andere woorden, olfactorische stimuli die niet bestaan. Het zijn de hersenen die ervoor zorgen dat we het verschijnen van olfactorische hallucinaties ervaren.

Mensen die aan deze aandoening lijden, zijn hun verstand niet aan het verliezen en ze hebben geen psychiatrische aandoening. Ze weten heel goed dat wat ze voelen niet echt is en daarom zijn ze zo in de war.

Het is belangrijk om op te merken dat dit fenomeen niet zo ongewoon is. Er zijn zelfs veel mensen die, na het bereiken van een bepaalde leeftijd, deze merkwaardige verandering beginnen te ervaren.

Deze olfactorische hallucinaties verschijnen rond de leeftijd van 40 en worden intensiever naarmate we ouder worden. Op dezelfde manier vertelt het demografische bewijs met betrekking tot de incidentie ons dat het veel vaker voorkomt bij vrouwen. We zullen hieronder een kijkje nemen.

Oorzaken van het verschijnen van olfactorische hallucinaties

Vrouw ruikt iets vies

De perceptie van geuren die niet bestaan, kan beperkend worden, aangezien fantosmie een onaangename ervaring is. Mensen ruiken plotseling vieze en vervelende geuren die hun dagelijks leven binnendringen. En hoe verrassend het ook mag lijken, 1 op de 15 mensen ouder dan 40 lijdt aan dit fenomeen.

Studies, zoals die uitgevoerd aan de Universiteit van Vermont en de National Institutes of Health in Maryland (Engelse link), laten zien dat het vaker bij vrouwen voorkomt. Dit geldt met name wanneer ze tot meer achtergestelde omgevingen behoren. Op dezelfde manier lijkt het ook te correleren met andere realiteiten die we hieronder zullen analyseren.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 trucs om een visgeur uit je keuken te verwijderen

Perifere en centrale fantosmie

We kunnen twee soorten fantosmie onderscheiden: perifere fantosmie en centrale fantosmie. De eerste verschijnt wanneer de oorsprong van de verandering in de neusholten ligt.

Aan de andere kant is centrale fantosmie iets complexer, omdat het aan een trigger in de hersenen te wijten is. In het laatste geval is er meer persistentie en kan het daarom buitengewoon problematisch zijn.

Xerostomie of droge mond

Droge mondsyndroom of xerostomie komt vaak bij mensen tussen de 50 en 60 jaar oud voor. Het wordt gekenmerkt door een gebrek aan speeksel als gevolg van een verandering in de speekselklieren.

De consequentie van deze disfunctie is ernstig, omdat zoiets gepaard gaat met irritatie van de harde en zachte weefsels van de mond. Het verhoogt daarom de aanwezigheid van bacteriën en het risico op mond- en tandziekten. Op dezelfde manier is een ander mogelijk geassocieerd effect fantosmie.

Tabak

We weten allemaal dat tabaksverslaving schadelijk is. Soms negeren we echter de impact die de afhankelijkheid van sigaretten op onze zintuigen kan hebben. Zwaar roken heeft bijvoorbeeld invloed op de smaak- en reukzintuigen.

Niet alleen verliezen zware rokers het vermogen om geuren en smaken te onderscheiden. Deze geuren en smaken veranderen ook. Met andere woorden, wat we eten, smaakt niet hetzelfde en soms ervaren we vieze geuren zonder een specifieke stimulus. Het goede nieuws is dat deze effecten verdwijnen als we met roken stoppen.

Migraine met aura

Migraine met aura heeft de bijzonderheid dat ze met een reeks symptomen beginnen die op het optreden van de hoofdpijn anticiperen. Onder die tekens (aura’s) bevinden zich ook visuele hallucinaties, zoals het zien van felle lichten en het ervaren van geuren die niet bestaan (fantosmie).

Rinitis en sinusitis

Rinitis, zowel allergisch als niet-allergisch, heeft ook met dit probleem te maken. De ontsteking van het slijmvlies van de neus die niezen, loopneus, jeuk en verstopping van de neus veroorzaakt, leidt in veel gevallen tot het veranderen van geuren.

Milieuverontreiniging

Een relatie die experts hebben gelegd, is de associatie tussen fantosmie en milieuvervuiling. Die mensen (vooral vrouwen) die in omgevingen met een hogere mate van vervuiling leven, ontwikkelen geleidelijk deze reukstoornis.

De exacte mechanismen die de aandoening van olfactorische hallucinaties veroorzaken zijn nog niet bekend, maar het is een feit waar we rekening mee moeten houden.

Misschien ook interessant om te lezen:
10 tips om thuis beter voor het milieu te zorgen

Neurologische aandoeningen

Onder neurologische aandoeningen is de verandering van reuk een symptoom dat bij tal van ziekten voorkomt. Het is daarom altijd cruciaal om een adequate diagnose te hebben:

  • Fantosmie kan door hoofdtrauma ontstaan. Een aantal mensen ervaren olfactorische hallucinaties na een simpele val en een klap op het hoofd.
  • Problemen met reuk zijn een ander symptoom dat verband met Parkinson houdt.
  • Het kan ook voorkomen bij patiënten die aan schizofrenie lijden.

Hoe fantosmie te behandelen

Close up van een neus

Patiënten met fantosmie kampen op korte termijn met tal van problemen, zoals veranderde eetlust. Een studie van de Universiteit van Louisville (Engelse link) geeft aan dat we nog steeds geen tijdige en effectieve behandeling hebben om een oplossing te bieden.

Het is daarom het beste om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan om erachter te komen wat de oorzaak van fantosmie is. Het kunnen migraine, allergieën of de ziekte van Parkinson zijn. Het is gebruikelijk dat de aanpak multidisciplinair is en wordt met de consultatie van een neuroloog en een KNO-arts gecombineerd.

Onder de behandeling die kan worden voorgeschreven voor olfactorische hallucinaties zijn anti-epileptica, antimigraine en anticonvulsieve medicatie, evenals transcraniële stimulatie. Het belangrijkste is om de zorg van elke patiënt te personaliseren en zo veel mogelijk de kwaliteit van leven te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.