5 trucs om een visgeur uit je keuken te verwijderen

Het verwijderen van de visgeur die in de keuken achterblijft na het bereiden van dit voedzame gerecht kan enigszins moeilijk zijn. Gelukkig zijn er verschillende trucs die ons helpen om het gemakkelijker te maken. Blijf lezen om ze allemaal te ontdekken!
5 trucs om een visgeur uit je keuken te verwijderen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Na het genieten van heerlijke recepten met vis zoals zeebaars, tonijn, sardines en meer, staan we vaak voor een moeilijke taak: die sterke visgeur uit de keuken verwijderen.

Het sterke aroma wordt meestal snel door het hele huis verspreid. Vaak kan het zelfs in nabijgelegen kamers worden waargenomen. Wat kun je dan doen om het te stoppen?

Als je een fan bent van visgerechten, dan hoef je niet te stoppen met het bereiden ervan om de onaangename geur te vermijden. Verschillende trucs helpen om dit aroma te neutraliseren, zodat het in je huis geen probleem meer is. We delen de beste opties om de visgeur met eenvoudige tips te verwijderen!

Hoe je de visgeur uit je keuken verwijdert

Tegenwoordig zijn er veel chemicaliën die in wezen binnen enkele seconden vieze geuren uit de keuken verwijderen. Er zijn echter nog enkele meer natuurlijke opties die, vanwege hun aangename aroma, goede resultaten geven als het om het oplossen van dit probleem gaat.

1. Week de filets in melk

Rauwe vis

Een simpele truc om de geur van vis in de keuken te vermijden, is door de filets in melk te dopen. Er is een eenvoudige truc die je kunt doen voordat je de vis kookt, waardoor de geur de keuken en het huis niet binnendringt. Onze trucs kunnen vaak preventief beginnen. Voordat je het klaarmaakt, kun je deze eenvoudige truc met melk gewoon proberen.

Wat te doen

 • Doe de filets ongeveer 30 minuten voordat je de vis kookt in een bakje met veel melk.
 • Met deze simpele truc voorkom je dat de visgeur de hele keuken en het huis overspoelt.

2. Koffiebonen

Een van de natuurlijke luchtverfrissers voor thuis zijn koffiebonen. Net als de drank hebben ze een sterk aroma dat onaangename geuren zoals die van vis in de keuken weet te neutraliseren.

Wat te doen

 • Als de visgeur je keuken binnendringt, neem dan een paar koffiebonen en zet ze aan de kook.
 • Binnen enkele minuten behoort die onaangename geur tot het verleden!

3. Witte azijn om de visgeur te elimineren

De natuurlijke geurverwijderaar bij uitstek is witte azijn. Hoewel de geur voor veel mensen niet zo prettig is, slaagt de toepassing ervan erin om sterke geuren zoals die van vis te elimineren.

Zoals benadrukt in het artikel Functional Properties of Vinegar, gepubliceerd in de Journal of Food Science (Engelse link), heeft het antimicrobiële eigenschappen en helpt het daarom bij het desinfecteren.

Wat te doen

 • Als na het koken van vis die onaangename geur blijft hangen, kook dan een kopje witte azijn in twee kopjes water.
 • Laat de oplossing onbedekt staan, zodat de dampen die vrijkomen bij het koken de vieze geur elimineren.
 • Gooi het mengsel dan niet weg. Doe het in een verstuiver en gebruik het om vloeren, aanrechtbladen en pannen mee schoon te maken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Azijn als huismiddeltje tegen roos

4. Citrusschillen

Schillen van een sinaasappel

Het lekkere aroma van een aantal citrusvruchten helpt de sterke geur van vis in de keuken te neutraliseren. De geur van citrusvruchten is ook ideaal om de geur van vis uit de keuken te verwijderen.

De etherische oliën van de schil van deze vruchten geven een sterk aroma af dat, zoals een publicatie in de International Journal of Molecular Sciences benadrukt (Engelse link), ook ontspannend is.

Wat te doen

 • Snijd eerst de schillen van citrusvruchten in verschillende delen (dit kunnen bijvoorbeeld citroenen en sinaasappels zijn).
 • Doe ze dan in een pan met veel water.
 • Breng ze daarna zonder deksel aan de kook, zodat de aromatische dampen vrij kunnen komen.
 • Herhaal indien nodig het proces totdat de vieze geur is verdwenen.

5. Kaneelstokjes

De geur van kaneel is zo effectief tegen vieze geuren dat het niet ongebruikelijk is om het in veel conventionele schoonmaakproducten te vinden. Als het echter een kwestie van het neutraliseren van de visgeur is, dan kan het ook in zijn natuurlijke staat worden gebruikt.

Wat te doen

 • Kook eerst twee of drie kopjes water met verschillende kaneelstokjes.
 • Laat ze 10 à 15 minuten op laag vuur staan, zodat de dampen zich door de keuken kunnen verspreiden.
 • Je kunt ook een andere methode gebruiken. Het bestaat uit het plaatsen van meerdere kaneelstokjes in de oven op een bakplaat. Het aroma dat ze afgeven, zal de visgeur binnen enkele minuten verwijderen.

Ben je van plan om vis te koken? Houd de volgende keer dat je het doet al deze trucs in gedachten, zodat de vreselijke geur je geen ongemak bezorgt. Als je andere methoden kent om dit probleem te voorkomen, aarzel dan niet om deze met ons te delen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Budak, N. H., Aykin, E., Seydim, A. C., Greene, A. K., & Guzel-Seydim, Z. B. (2014). Functional Properties of Vinegar. Journal of Food Science, 79(5). https://doi.org/10.1111/1750-3841.12434
 • Dosoky NS, Setzer WN. Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils. Int J Mol Sci. 2018;19(7):1966. Published 2018 Jul 5. doi:10.3390/ijms19071966
 • Kawatra P, Rajagopalan R. Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Res. 2015;7(Suppl 1):S1–S6. doi:10.4103/0974-8490.157990

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.