Azijn als huismiddeltje tegen roos

Roos is een huidaandoening waardoor de hoofdhuid gaat schilferen. Hoewel het niet ernstig is, kan het erg vervelend zijn voor degenen die er last van hebben. Ontdek hoe je azijn als huismiddeltje tegen roos kunt gebruiken.
Azijn als huismiddeltje tegen roos
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Angélica Quijano

Laatste update: 07 november, 2022

Azijn heeft in huis een groot aantal toepassingen en misschien kennen we het vooral door het gebruik als saladedressing. Een aantal mensen beweert echter dat het bepaalde eigenschappen bezit die tot het een goed huismiddeltje tegen roos kunnen maken.

Deze zuur smakende vloeistof, die het resultaat is van de azijnzuurgisting van alcohol, is door de geschiedenis heen voorgeschreven om verschillende aandoeningen en symptomen te behandelen. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen ervan en hoe het bij het elimineren van roos kan helpen. Blijf lezen om meer te weten te komen!

Appelazijn: een effectief middel tegen roos?

Heb je ooit kleine witte vlokjes op je donkere kleding opgemerkt? Roos, ook bekend als pityriasis, is een veelvoorkomend probleem dat de hoofdhuid aantast en ervoor zorgt dat deze afschilfert. Hoewel het geen ernstige aandoening is, kan het gênant, jeukend en moeilijk te behandelen zijn.

Volgens een publicatie van de Mayo Clinic (Spaanse link) kan stress de tekenen en symptomen van roos versterken. Het komt ook vaker voor tijdens droge, koude seizoenen. Wat betreft de oorzaken vermeldt de publicatie het volgende:

  • Geïrriteerde, vette of droge huid.
  • Je haar niet genoeg wassen.
  • De aanwezigheid van een schimmel die als Malassezia bekend staat. Het voedt zich met de oliën die in de hoofdhuid van de meeste volwassenen aanwezig zijn.
  • Contactdermatitis: verschijnt door het gebruik van bepaalde haarverzorgingsproducten.
  • Andere huidaandoeningen, zoals psoriasis en eczeem.

Gelukkig lijkt het erop dat het huismiddeltje met appelazijn hieronder kan helpen om deze aandoening onder controle te houden. Anekdotisch bewijs suggereert dat het gebruik ervan het schilferen kan verminderen en de symptomen van dit probleem kan verlichten.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is om de effecten ervan als een huismiddeltje tegen roos te ondersteunen, wijst een artikel van Natural Product Research erop (Engelse link) dat dit product antimicrobieel potentieel heeft. Het kan daarom de groei van bepaalde bacteriën en schimmels beperken.

Hoe je dit huismiddeltje met azijn voor roos gebruikt

Schouder met roos

Zoals we al zeiden, zijn er geen onderzoeken (Spaanse link) die de effectiviteit van azijn voor de bestrijding van roos bewijzen. Je kunt de resultaten echter zelf controleren, aangezien experts het gebruik ervan als veilig beschouwen. Om van de voordelen van dit huismiddeltje te genieten, moet je de volgende stappen nemen:

  • Verdun om te beginnen een halve kop appelazijn in anderhalve kop warm water.
  • Was je haar met shampoo en spoel het uit net als anders.
  • Breng de azijn met behulp van een watje op de hele hoofdhuid aan en masseer zachtjes gedurende ongeveer 3 tot 5 minuten.
  • Laat het rustig en vanzelf drogen.
  • Gebruik eventueel een conditioner.
  • Je kunt dit proces elke dag herhalen totdat je een verbetering van je symptomen opmerkt.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 natuurlijke kruidenlotions om roos te behandelen

Andere alternatieve remedies voor roos

De karakteristieke jeuk en schilfering van roos zijn in de meeste gevallen beheersbaar. Gelukkig zijn er verschillende anti-roos shampoos op de markt die de opbouw van olie en huidcellen helpen verminderen. Het kan echter zijn dat je meer dan één optie moet proberen om de juiste voor jou te vinden.

Andere maatregelen kunnen ook de symptomen van deze aandoening verminderen. Als je dus last hebt van dit huidprobleem, dan kun je ook het volgende proberen:

  • Omgaan met stress: het is belangrijk om zoveel mogelijk te leren omgaan met negatieve emoties, aangezien deze je algehele gezondheid kunnen beïnvloeden. Hoewel het vreemd klinkt, kan het ook de symptomen van roos verergeren (Spaanse link).
  • Een uitgebalanceerd dieet volgen: door voldoende zink (Spaanse link), B-vitamines en bepaalde soorten vetten in je dieet op te nemen, kun je roos helpen voorkomen.
  • Was je haar regelmatig met shampoo. Als je een vette hoofdhuid hebt, dan kun je deze elke dag met shampoo wassen om de schilfers los te maken. Om dit te bereiken, masseer je het gebied zachtjes en spoel je het voorzichtig uit.
  • Beperk haarverzorgingsproducten. Dit is doordat stylingproducten zich op het haar en de hoofdhuid op kunnen hopen, waardoor het vetter wordt.

Aan de andere kant kan het gebruik van tea tree olie ook een effectief huismiddeltje tegen roos zijn. Dit is aan de ontsmettende, antibiotische en schimmelwerende eigenschappen te danken. Dit alternatief irriteert echter mensen met een gevoelige huid.

Mogelijke nadelige effecten

Vrouw met roos

Vergeet niet dat het belangrijk is om goed op de resultaten van het gebruik van appelazijn of een ander middel tegen roos te letten. Een aantal producten kan de symptomen verergeren.

Azijn kan, aangezien het een zeer zure stof is, wanneer het op de huid wordt aangebracht brandwonden veroorzaken. In dit geval is het het beste om het gebruik ervan te staken en je arts te raadplegen om de juiste behandeling voor jouw geval te vinden.

Tot slot is het vermeldenswaard dat roos vaak een aanpak op verschillende fronten vereist. Het moet daarom duidelijk zijn dat azijn niet de magische oplossing voor het probleem is, maar een van de vele opties.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Clínica Mayo. Caspas. (2019). Recuperado el 12 de agosto de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850
  • Gopal J, Anthonydhason V, Muthu M, et al. Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. Nat Prod Res. 2019;33(6):906-910. doi:10.1080/14786419.2017.1413567
  • Bonifaz, Alexandro, et al. “Estudio comparativo de dos esquemas de tratamiento para dermatitis seborreica capitis con champú de ciclopiroxolamina/piritionato de zinc/keluamida (CPO/PZ/K).” Dermatología cosmética, médica y quirúrgica 13.3 (2015): 188-193.
  • Torres, E., R. Arenas, and C. Atoche-Diéguez. “Infecciones causadas por el género Malassezia.” Med Cutan Iber Lat Am 36.6 (2008): 265-284.
  • Laborda, P., P. Zaballos, and A. Garrido. “Semiologia de la dermatosis de cuero cabelludo.” Revista de Medicina integral (2011).
  • Chunata Sánchez, Lidia Mariela. Tratamiento de la Pityriasis Capitis del Cuero Cabelludo Producida por Malassezia globosa con Sampoo de Romero (Rosmarinus officinalis). BS thesis. 2012.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.