De voordelen en risico's van het drinken van melk

Melk is een van de belangrijkste calciumbronnen in de natuur en is voor baby's erg belangrijk. Calcium is essentieel voor onder andere botvorming en -onderhoud. Ontdek in dit artikel de voordelen en de mogelijke risico's van het drinken van melk.
De voordelen en risico's van het drinken van melk

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Je hebt waarschijnlijk altijd gehoord dat het drinken van melk essentieel is voor de groei. Het helpt ook om je botten en tanden gezond te houden. Het drinken van melk en het consumeren van zuivelproducten kan echter ook bepaalde gezondheidsproblemen veroorzaken.

Toch is het niet allemaal slecht nieuws. Het consumeren van melk is namelijk ook op veel manieren gunstig. We zullen in dit artikel meer uitleggen over het drinken van melk.

Wat zijn de voordelen van het drinken van melk?

Meisje geniet van haar melk

Melk maakt in de meeste beschavingen al duizenden jaren deel uit van het menselijke dieet. In feite begonnen mensen ongeveer 11.000 jaar geleden melk te drinken, toen men begon met het domesticeren van vee.

Melk is een van de belangrijkste natuurlijke bronnen van calcium. Moedermelk is voor baby’s heel belangrijk. Calcium is essentieel voor onder andere botvorming en -onderhoud. Ook levert dit product andere belangrijke mineralen. Melk is een van de meest complete voedingsmiddelen.

Melk is ook een grondstof voor de productie van veel zuivelproducten zoals boter, kaas, yoghurt, room of wrongel. Aangezien de melk die in de wereld het meest gedronken wordt koemelk is, hebben we besloten om ons op die samenstelling te concentreren.

De samenstelling van melk

  • Water: melk bestaat voor 80 tot 87% uit water.
  • Koolhydraten: lactose is de belangrijkste suiker in melk. Dit bestanddeel is een van de redenen waarom het voor sommige mensen niet verstandig is om melk te drinken.
  • Eiwitten: de eiwitten in melk zijn van hoge biologische waarde en bevatten veel essentiële aminozuren. Melk bestaat voor 3 tot 4% uit eiwit.
  • Vet: dit maakt 3 tot 6% van de melk uit. Dit varieert echter sterk en is onder meer afhankelijk van de voeding van de koeien en het ras. Een groot deel van het vet in melk bestaat uit triglyceriden.
  • Vitaminen: van alle vitamines die melk bevat, zijn met name vitamine A, vitamine D, riboflavine (B2), cyanocobalamine en thiamine het vermelden waard.
  • Mineralen: melk is zeer rijk aan mineralen. Melk bevat calcium, kalium, fosfor, jodium, natrium, chloride, magnesium en zink.

De risico’s van het drinken van melk

Zoals we eerder in dit artikel hebben vermeld, brengt het drinken van melk mogelijk ook risico’s met zich mee. Een aantal daarvan zullen we hieronder bespreken. Het is belangrijk om voor ogen te houden dat deze risico’s per persoon verschillen.

1. Lactose-intolerantie

Het drinken van melk

Sommige mensen zijn lactose-intolerant. Zoals we hierboven vermeldden, is lactose de belangrijkste suiker in melk. In de darm wordt een enzym aangemaakt dat lactase wordt genoemd. Dit enzym is noodzakelijk voor de vertering van lactose.

In bepaalde culturen en delen van de wereld komt dit meer voor dan in andere. Een lactose-intolerantie kan ontstaan doordat iemand geen lactase meer binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat hij geen melk drinkt. Het kan ook ontstaan als gevolg van bepaalde ziektes en aandoeningen van de darm.

Er is dus een aanzienlijk percentage van de wereldbevolking dat lactose-intolerant is. Een lactose-intolerantie is dus geen ziekte, maar een normale toestand.

Als mensen desondanks toch melk blijven drinken, wordt de lactose die ze consumeren niet verteerd. Dit leidt vaak tot diverse klachten waaronder:

2. Calciummalabsorptie na het drinken van melk

Het consumeren van dierlijke eiwitten maakt de pH van het bloed zuurder (hier een link naar een Engels artikel over de zuurgraad). Sommige wetenschappers denken dat het lichaam als reactie hierop een deel van de beschikbare calcium uit de botten gebruikt om de zuurgraad te neutraliseren.

Zij denken ook dat het consumeren van zuivelproducten of calciumrijk voedsel geen beschermende factor is tegen het risico op breuken. Er zijn echter ook onderzoeken die dit tegenspreken.

3. Koemelkeiwitallergie

Koemelk bevat ruim twee keer zoveel eiwit dan moedermelk en sommige eiwitten kunnen problemen opleveren bij het verteren. Bij sommige mensen lokken deze eiwitten (zoals caseïne) een allergische reactie op. Bij hen kan het drinken van melk diverse problemen geven zoals:

  • huidproblemen
  • maagdarmklachten
  • problemen met de luchtwegen
  • anafylaxie

Conclusie

Het is belangrijk om te weten of je melk verdraagt of niet om eventuele complicaties in verband met het drinken van melk te voorkomen. Als je lichaam in staat is om melk goed te verteren, is het met mate consumeren van melk en melkproducten gunstig voor het lichaam.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Burt LA, Billington EO, Rose MS, Raymond DA, Hanley DA, Boyd SK. Effect of High-Dose Vitamin D Supplementation on Volumetric Bone Density and Bone Strength: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019 Aug 27;322(8):736-745. doi: 10.1001/jama.2019.11889. Erratum in: JAMA. 2019 Nov 19;322(19):1925. PMID: 31454046; PMCID: PMC6714464.
  • Oak SJ, Jha R. The effects of probiotics in lactose intolerance: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1675-1683. doi: 10.1080/10408398.2018.1425977. Epub 2018 Feb 9. PMID: 29425071.
  • Aparicio Vizuete A, Rodríguez-Rodríguez E, Lorenzo Mora AM, Sánchez-Rodríguez P, Ortega RM, López-Sobaler AM. Mitos y falacias en relación al consumo de productos lácteos [Myths and fallacies in relation to the consumption of dairy products]. Nutr Hosp. 2019 Aug 27;36(Spec No3):20-24. Spanish. doi: 10.20960/nh.02801. PMID: 31368336.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.