Is het mogelijk om een midlifecrisis te vermijden?

Een crisis op 40-jarige leeftijd kan volledig worden vermeden als je deze periode begint te zien voor wat het is: een prachtige, volwassen fase in je leven, waarbij je veel meer tot rust komt.
Is het mogelijk om een midlifecrisis te vermijden?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je komt in de buurt van de 40 en het woord ‘midlifecrisis’ begint al door je gedachten te gaan. Als je de middelbare leeftijd hebt bereikt, ben je dan meteen gedoemd? Of is er een manier om de gevreesde midlifecrisis te vermijden?

Je kunt in ieder geval niet negeren dat je op middelbare leeftijd veranderingen in je biologische ontwikkeling begint te ervaren. Die kunnen bovendien ook een echte psychologische impact hebben. Hetzelfde gebeurt eigenlijk tijdens de adolescentie, maar nu is het een ander levensfase.

Je bent je meer bewust van je eigen sterfelijkheid, je kunt de slijtage van de jaren in je lichaam zien en zelfs het woord “pensioen” begint aan de horizon te verschijnen.

Dan kan er een soort psychologische crisis ontstaan, waarbij je die vergeten jaren uit je jeugd opnieuw wilt beleven.

De maatschappij heeft veel te maken met een midlifecrisis

Vrouw mediteert

Wie heeft je wijsgemaakt dat je leven op 40-jarige leeftijd voorbij zou zijn? Wie heeft je bang gemaakt voor veroudering na iedere verjaardag?

Onze samenleving is gebaseerd op misleidende reclame. Die zorgt er namelijk voor dat mensen altijd naar een eeuwige jeugd verlangen.

Maar de jeugd is zeker niet oneindig. Anders zou je immers je volwassenheid en de persoonlijke groei die je in je leven hebt meegemaakt verliezen.

  • Dat zou dan plots niet meer uitmaken als je 40 jaar wordt?
  • Explodeert er dan opeens iets, of gaat er iets stuk?

Eigenlijk is het verontrustend dat het sommige mensen lukt om een midlifecrisis te vermijden en anderen niet. Het verschil zit hem in hoe druk je je maakt over ouder worden, en of je jezelf en je eigen lichaam accepteert.

Verandering aanvaarden is de sleutel om een midlifecrisis te vermijden

Het is belangrijk om verandering te leren aanvaarden. Als je 40 bent, heb je immers niet hetzelfde lichaam als toen je 20 was. Maar wat dan nog? Er is niets ernstigs gebeurd en je kunt toch niet eeuwig jong blijven.

Toch blijft het een triest besef. Daarom kan het soms moeilijk zijn om de waarheid te leren accepteren.

  • Als je heel jonge kinderen hebt, kun je per ongeluk aangezien worden voor hun grootouders, in plaats van een ouder.
  • Als ze daarentegen al tieners zijn, kunnen ze zich schamen om met je te gaan wandelen, voor het geval hun vrienden hen zien.

Dit soort situaties kunnen allemaal je gevoel van eigenwaarde ondermijnen. Soms wordt het zo erg dat je ineenstort telkens als je in de spiegel kijkt. Dan wil je de persoon die naar je terugkijkt het liefst gewoon vergeten.

Maar maak je geen zorgen: er is niets mis met je. In plaats daarvan is het de maatschappij die je vertelt wat wenselijk is, wat perfect is, wat goed is. Vergeet niet dat bijna alles wat je ziet op televisie, in tijdschriften of in advertenties is bijgewerkt. Dat is dus niet de realiteit. Het zijn gewoon leugens.

Waarom begin je dus niet te kijken naar de positieve dingen aan een middelbare leeftijd? Zo zeg je vaarwel tegen al die negatieve gevoelens en dat maakt het zo veel gemakkelijker om een midlifecrisis te vermijden.

Geniet van je volwassenheid

Man met familie op strand

Tijdens deze fase van je leven ben je volwassen, rijp, en ervaren. Je kunt genieten zonder je te laten meeslepen door onzekerheden die tot een midlifecrisis leiden.

  • Geef geen geld uit dat je niet hebt.
  • Verbreek relaties niet zomaar omdat het kan.
  • Doe geen gekke dingen.

Die helpen toch niet om je weer met je voeten op de grond te brengen.

Dit is een periode waarin je plezier moet maken. Misschien heb je al een belangrijke professionele carrière, zet je je in voor de dingen die je leuk vindt en heb je wat economische stabiliteit.

Als het gaat om relaties heb je waarschijnlijk al veel geleerd en mogelijk zelfs al kinderen gehad. Ondertussen zijn ze misschien ouder, of misschien heb je net besloten om een gezin te stichten. Er is dus nog zo veel te doen in de toekomst en dat perspectief helpt vast om een midlifecrisis te vermijden.

Hoe dan ook, alles heeft zijn voordelen

Wanneer je kinderen al wat ouder zijn heb je meer tijd voor jezelf om te genieten. Je hoeft immers geen luiers te verschonen of slapeloze nachten te doorstaan. Maar wat als ze nog jong zijn? Ook dat zal beter gaan, want je zult kalmer zijn nu je volwassener en stabieler bent.

Over het geheel genomen heeft de middelbare leeftijd veel goede aspecten, net als de andere levensfasen. Een negatieve spiraal naar een midlifecrisis is dus voornamelijk een puur psychologische beslissing.

Als je je niet te druk maakt om de jaren en iedere keer kunt glimlachen terwijl je de verjaardagskaarsen uitblaast dan zul je misschien nooit hoeven te worstelen met een midlifecrisis.

Deze nieuw fase wacht op je en het is aan jou om er een bepaalde houding tegenover aan te nemen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.