Wetenschappers ontdekken dat de visuele cortex pas na 36 jaar volwassen is

Tot nu toe werd altijd gedacht dat de primaire visuele cortex van de mens hetzelfde patroon volgde als dieren. Het is nu echter ontdekt dat het volwassen worden van onze hersenen decennia langer kan duren.
Wetenschappers ontdekken dat de visuele cortex pas na 36 jaar volwassen is

Laatste update: 27 juni, 2018

Je bent misschien verrast:“Mijn hersenen zijn nog volwassen aan het worden totdat ik 36 jaar ben? Hoe is dat mogelijk?” Tot onze grote verrassing – en ons grote voordeel – het is mogelijk. Lees snel meer over deze bijzondere ontdekking over de primaire visuele cortex!

Tot niet zo lang geleden werd aangenomen dat de hersenen na onze eerste levensjaren volledig volgroeid waren. Een andere mythe is het klassieke idee dat als we eenmaal volwassen zijn of als we wat hersenletsel hebben gehad, dit verlies van neuronen of zenuwweefsel onomkeerbaar is.

Al deze ideeën (en meer) zijn bijgesteld door het verbeteren van diagnostische technieken, zoals de MRI.
Gelukkig worden nieuwe analysemethoden en observaties ontwikkeld en kunnen we grote dingen ontdekken: verbazingwekkende dingen eigenlijk.

Een voorbeeld hiervan is de kracht van neuroplasticiteit. Onze hersenen regenereren, ongeacht hoe oud we zijn of welk trauma we hebben opgelopen. Je hersenen leggen nieuwe en constante zenuwverbindingen aan als je het stimuleert, verzorgt en de cognitieve reserves dagelijks verbetert.

Een andere, geweldige ontdekking is dat je hersenen pas volledig volwassen zijn als we tussen de 30 en 40 jaar oud zijn.

Dit feitje heeft wellicht je interesse gewekt. We zullen je hier meer over vertellen.

Je hersenen rijpen nog steeds na je 30ste levensjaar

Je hersenen rijpen nog steeds na je 30ste levensjaar

Of je nu de 30 nog niet bereikt hebt of dat je deze leeftijd al jaren geleden bent gepasseerd, je zou moeten weten dat deze mijlpaal nauwelijks waarneembaar is. Het is iets dat onopgemerkt gaat, tenzij je een visueel probleem hebt.

Het nieuws dat de hersenen zich blijven ontwikkelen tot het 36e of 40e levensjaar is een aantal maanden geleden pas gepubliceerd. Het verscheen in wetenschappelijke tijdschriften zoals Science Daily en was verscheen oorspronkelijk in The Journal of Neuroscience.

De visuele cortex blijft zich ontwikkelen tot 36 jaar

De visuele cortex blijft zich ontwikkelen tot 36 jaar

Een groep wetenschappers van de McMaster University in Ontario, Canada, ontdekten dat de visuele cortex – het centrum van de visuele processen in de menselijke hersenen – pas stopt met zich ontwikkelen dichtbij het 40ste levensjaar

Tot aan dit onderzoek dachten velen dat deze ontwikkeling 5 of 6 maanden na de geboorte stopte. Daarom heeft dit veel wetenschappers geschokt.

Het hersenweefsel van 30 mensen tussen de 20 en 80 jaar zijn post mortem geanalyseerd op de afdeling psychologie en neurowetenschappen van de McMaster University.

Ze hebben het volgende ontdekt.

De activiteit van bepaalde glutamaterge eiwitten bereikte hun volle kracht en activiteit wanneer de persoon tussen de 35 en 41 jaar oud was.

 Tot zeer recentelijk dachten wetenschappers dat de primaire visuele cortex van de mens hetzelfde patroon volgde als bij dieren. Met andere woorden, de primaire visuele cortex is reeds in de kindertijd volgroeid.
Door deze analyse waren zij in staat om iets heel interessants te ontdekken. De complete volgroeiing van de menselijke hersenen kan tientallen jaren duren. 
Het menselijke gezichtsvermogen blijft zich ontwikkelen na de kindertijd, in tegenstelling tot wat men geloofde.

Bepaalde eiwitten, vooral een aantal GABAergic eiwitten, bereikten 80% van hun activiteit wanneer de volwassenheid was bereikt.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dan er geen verschil was tussen mannen en vrouwen. We volgen dezelfde ontwikkelingspatronen. 

Wat betekent deze ontdekking over de primaire visuele cortex?

Wat betekent deze ontdekking over de primaire visuele cortex?

Om te begrijpen wat deze ontdekking betekent, moeten we denken aan wat de primaire visuele cortex doet:

  • De primaire visuele cortex verwerkt informatie die door het netvlies wordt ontvangen.
  • Eenmaal hier aangekomen draagt het de informatie over naar 20 gespecialiseerde gebieden met behulp van bijna 280 miljoen neuronen.

Dokter Kathryn Murphy, de leidinggevende van het onderzoek, legt uit dat zoiets als deze ontdekking de deuren opent naar een grote aantal nieuwe behandelopties voor veel verschillende visuele problemen. 

Een voorbeeld hiervan is een lui oog.

  • Deze aandoening, ook bekend als amblyopie, verwijst naar een ontwikkelingsvertraging van de visuele functie. In dit geval ontwikkelt het kind niet 100% van zijn of haar gezichtsvermogen.
  • Tot nu toe dachten deskundigen dat het een onomkeerbaar probleem was als de corrigerende maatregelen niet werden toegepast tussen het 7de en het 9de levensjaar.
  • Deze aandoening kan nu ook bij 30-jarige volwassenen worden behandeld.

En tot slot opent dit onderzoek de deuren naar andere mogelijkheden en onderzoeksvragen.

Wat als onze hersenen meer potentie hebben dan we denken? Wat als het nog meer plasticiteit heeft en meer gebieden nog steeds ontwikkelen als we ouder zijn?

Dit zijn spannende vragen die misschien beantwoord kunnen worden – geweldige en nuttige antwoorden – in een komende jaren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.