Droogvasten: wat is het, hoe werkt het, en wat zijn de risico's?
Droogvasten is een praktijk die bestaat uit het onttrekken van vochtinname. Het is de laatste jaren in de mode geraakt door de invloed van sociale netwerken, ondanks het feit dat het erg gevaarlijk is.
Voedingsdeskundigen raden dit soort protocollen die gebaseerd zijn op waterbeperking af, omdat ze op korte en middellange termijn grote schade kunnen aanrichten. Het menselijk lichaam bestaat immers voor het grootste deel uit water.
Voor we beginnen, is het belangrijk op te merken dat we voorzichtig moeten zijn met trends die in de media gepopulariseerd worden. Veel ervan hebben geen wetenschappelijke basis, zodat de beoefening ervan het lichaam kan schaden.
Het is altijd aan te raden een deskundige te raadplegen voor je met een beperkend dieet begint.
Hoe werkt droogvasten?
Volgens de influencers wordt droogvasten gedaan door de inname van water als zodanig te vermijden en vloeistoffen in het dieet op te nemen uit voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en kokosnoten. Ze beweren dat dit het vasthouden van vocht, een vrij algemeen probleem bij vrouwen, opheft.
De wetenschap ondersteunt deze bewering echter niet. In feite is het altijd aan te raden om dagelijks natuurlijk water te nuttigen in hoeveelheden van ongeveer 2 liter.
Voorstanders van de praktijk beweren ook dat droogvasten de sportprestaties kan verbeteren, omdat het lichaam eraan gewend raakt meer vocht binnen te houden en niet meer te verliezen. Van 2% verlies van lichaamswater is aangetoond (Engelse link) dat het de prestaties negatief beïnvloedt.
Van droogvasten zegt men dat het de kans hierop vermindert. Maar echt, met een beetje zoeken in de wetenschappelijke literatuur kan je de hypothese al verwerpen.
Het is duidelijk dat bij gebrek aan wateropname het lichaam mechanismen in werking stelt om vocht op te slaan. Dit is echter in geen enkel geval in verband te brengen met lagere prestaties. Integendeel!
Bij omstandigheden van lichamelijke activiteit is zweten noodzakelijk als thermoregulerend element. Als dit wordt opgeschort, wordt de water-elektrolytenbalans aangetast, stijgt de lichaamstemperatuur en zijn de risico’s groot.
We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt om te lezen:
Werken vastendiëten echt? Dit is wat je moet weten
Is droogvasten een goed idee?
Zoals je misschien al afgeleid hebt, is het beoefenen van droogvasten totaal af te raden voor je gezondheid. Het is een protocol dat levensgevaarlijk kan zijn, vooral in de zomerperiode en bij ouderen.
Naarmate de jaren verstrijken, is het steeds belangrijker om voldoende vocht te drinken. Dit komt omdat de waterhuishouding aangetast raakt door veroudering. Bovendien is het drinken van mineraalwater als zodanig niet voldoende. Als er gezweet wordt, moeten minerale zouten aangevuld worden om hyponatriëmie te voorkomen.
Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers of Hormone Research wordt hyponatriëmie veroorzaakt door een verlaging van de natriumconcentratie en kan het fataal zijn. De behandeling gebeurt meestal in het ziekenhuis, met symptomen die soms kunnen lijken op die van een hitteberoerte.
Daarom combineren atleten vaak water met bepaalde sportdranken die elektrolyten en koolhydraten bevatten. Op deze manier kan het ontstaan van vermoeidheid efficiënt worden uitgesteld. Vloeistofverliezen worden gedeeltelijk gecompenseerd en er worden substraten geleverd voor optimale prestaties.
Het beste hydratatiemiddel is water
Niet alleen is het belangrijk droogvasten te vermijden, maar het belangrijkste middel om een goede staat van hydratatie te handhaven is mineraalwater. Het gebruik van frisdranken en sappen is de laatste jaren toegenomen, wat erg slecht nieuws is. Deze producten bevatten grote hoeveelheden enkelvoudige suikers en kunstmatige additieven.
Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het BMJ hangt regelmatige inname van suikerhoudende dranken lineair samen met het risico op het krijgen van stofwisselingsziekten, zoals diabetes type 2.
De eenvoudige koolhydraten die in vloeistoffen aanwezig zijn komen al snel in de bloedbaan terecht, waardoor de bloedglucosespiegel stijgt. Overmatig compenserend werk van de alvleesklier veroorzaakt inefficiënties in zijn werking.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook leuk om te lezen:
Alles over periodiek vasten of intermittent fasting
Droogvasten is een slecht alternatief voor de gezondheid
Droogvasten heeft geen wetenschappelijk bewijs of goedkeuring van voedingsdeskundigen. Men beschouwt dit als een schadelijk protocol dat je moet vermijden.
Dit is niet het geval met intermittent fasting, bijvoorbeeld. De positieve effecten op het menselijk lichaam zijn in dit geval aangetoond. Bij elk gezond dieet is een van de premissen echter dat je voortdurend voor een goede staat van hydratatie zorgt.
Bedenk dat je, om in de loop van de jaren een goede staat van gezondheid te bereiken, moet vluchten voor wondermiddelen en grillen diëten. Concentreer je op een manier van leven die gebaseerd is op gezonde gewoonten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Maughan, R. J., & Shirreffs, S. M. (2010). Dehydration and rehydration in competative sport. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 20 Suppl 3, 40–47. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2010.01207.x
- Peri A. (2019). Morbidity and Mortality of Hyponatremia. Frontiers of hormone research, 52, 36–48. https://doi.org/10.1159/000493235
- Imamura, F., O’Connor, L., Ye, Z., Mursu, J., Hayashino, Y., Bhupathiraju, S. N., & Forouhi, N. G. (2015). Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction. BMJ (Clinical research ed.), 351, h3576. https://doi.org/10.1136/bmj.h3576