Wat is de hydro-elektrolytenbalans precies?

Mineralen zijn voedingsstoffen die we in kleine hoeveelheden binnenkrijgen en die belangrijke functies vervullen in het menselijk lichaam. Ontdek het belang van het behouden van de hydro-elektrolytenbalans in je lichaam.
Wat is de hydro-elektrolytenbalans precies?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De hydro-elektrolytenbalans is een concept dat tot doel heeft een goed evenwicht te behouden tussen hydratatie en de toevoer van mineralen. Een defect in een van deze twee componenten kan schadelijke effecten voor het lichaam veroorzaken.

Bepaalde tekorten aan mineralen zoals natrium kunnen zelfs fataal zijn. Om deze reden gaan we alles uitleggen over de belangrijkste functies met betrekking tot de belangrijkste elektrolyten voor ons lichaam.

We zullen je ook een reeks aanbevelingen geven om ervoor te zorgen dat je de hoeveelheid binnenkrijgt die je nodig hebt om onevenwichtigheden en problemen te voorkomen.

Elektrolyten

Een meisje drinkt water

Elektrolyten zijn geïoniseerde mineralen die verschillende functies in het menselijk lichaam vervullen. Velen van hen hebben betrekking op het behoud van het osmotische evenwicht of de overdracht van de zenuwimpulsen. Laten we de belangrijkste elektrolyten eens nader bekijken.

Natrium

Natrium is een van de meestvoorkomende mineralen die er op aarde zijn. Het tekort veroorzaakt, zoals we eerder vermeldden, een aandoening die bekend staat als hyponatriëmie. Natrium is een essentiële voedingsstof bij de overdracht van de zenuwimpuls en ons leven hangt ervan af.

Bovendien speelt het een belangrijke rol bij het op peil houden van onze bloeddruk, zoals blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Nutrients (Engelse link). Natrium bindt zich gemakkelijk aan water, waardoor de bloeddruk zal stijgen wanneer het te veel wordt geconsumeerd.

Bijna al het voedsel in ons eetpatroon bevat natrium. Om deze reden is het vrij moeilijk om daadwerkelijk aan een tekort te lijden. In feite is dit meestal alleen waarschijnlijk in geval van overmatig zweten en in warme en vochtige omgevingen.

Duursporters die in warme omgevingen trainen moeten de inname van het mineraal controleren. Ze kunnen dit doen door dranken te drinken met precieze hoeveelheden van dit mineraal. Isotone sportdranken kunnen helpen om aan de specifieke eisen van sporters te voldoen.

Calcium

Calcium is het meestvoorkomende mineraal in het menselijk lichaam. Het is een belangrijk onderdeel van onze botten, en zorgt ervoor dat de dichtheid toeneemt en het risico op fracturen wordt verminderd.

Dit mineraal wordt van fundamenteel belang wanneer het doel is om botdemineralisatie als gevolg van de menopauze te voorkomen, zoals het huidige wetenschappelijke bewijs (Engelse link) bevestigt.

Bovendien speelt deze voedingsstof ook een rol bij de overdracht van de zenuwimpulsen en bij spiersamentrekkingen, zowel van de hart- als de skeletspieren. Om deze reden is het essentieel om ervoor te zorgen dat er voldoende calcium in het lichaam aanwezig is.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Symptomen van calciumtekort en de behandeling

Kalium

Kalium is betrokken bij de overdracht van zenuwimpulsen, maar het reguleert ook de bloeddruk door een hypotensief effect uit te oefenen. Dit in tegenstelling tot de werking van natrium.

Volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Clinical Hypertension (Engelse link), kan de regelmatige inname van het mineraal helpen om de bloeddruk te verlagen, dus we kunnen het mensen met hypertensie aanbevelen. Ook hier geldt echter dat overdaad schadelijk kan zijn.

Hoe kun je de hydro-elektrolytenbalans behouden?

Om de hydro-elektrolytenbalans te behouden, is het in de eerste plaats essentieel om voldoende water tot je te nemen. Je hoeft niet te wachten tot je dorst hebt om iets te drinken. Het lichaam activeert dit mechanisme pas als er al een aanzienlijk verlies is opgetreden.

Het is raadzaam om regelmatig een glas water te drinken en koolzuurhoudende dranken of frisdranken zo veel mogelijk te vermijden om deze functie te vervullen. Het is in studies aangetoond (Engelse link) dat het regelmatig consumeren van suikers schadelijk is voor de gezondheid.

Let op inname van mineralen om de hydro-elektrolytenbalans te bewaren

Een vrouw drinkt water

Om je inname van mineralen te verbeteren, raden we je aan het voedsel iets meer dan normaal te zouten als je veel traint in zeer warme omstandigheden. Door dit te doen, vermindert je het risico op hyponatriëmie.

  • In het geval van mensen met een zittende levensstijl, dient de inname van natrium te worden aangepast aan hun voedingsbehoeften.
  • De inname moet echter worden beperkt in het geval van arteriële hypertensie.

Het beste is om een gevarieerd en uitgebalanceerd eetpatroon te consumeren, dat vooral rijk is aan groenten. Groenten en fruit vallen op door hun hoge gehalte aan micronutriënten. Ze hebben een opmerkelijk mineraalgehalte dat kan helpen om tekorten die onze gezondheid aantasten te voorkomen.

Ten slotte moeten we een dagelijkse inname van calcium garanderen om problemen met betrekking tot botdichtheid te voorkomen.

  • Met dit doel voor ogen kunnen we onze consumptie van zuivelproducten, noten en groene bladgroenten verhogen.
  • Daarnaast zijn sardines uit blik bijvoorbeeld een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen om osteoporose bij vrouwen te helpen voorkomen.

Handhaaf de hydro-elektrolytenbalans om je gezondheid te garanderen

Zoals je hebt gezien, is het handhaven van een goede hydro-elektrolytenbalans essentieel als het doel is om de gezondheid te verbeteren of om prestatieverlies tijdens een sportevenement te voorkomen.

Gelukkig is het heel gemakkelijk om de mineraleninname die je lichaam nodig heeft te verkrijgen door het advies op te volgen dat we je in dit artikel hebben gegeven. Als je regelmatig groenten eet samen met fruit en zuivelproducten, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat je een tekort aan deze micronutriënten zult hebben.

Als je echter aan een ziekte lijdt, raden we je altijd aan contact op te nemen met een arts. Onthoud altijd dat mensen met hypertensie bijvoorbeeld hun zoutinname niet mogen overdrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., et al., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.
  • Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta analysis from the national osteoporosis foundation. Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary protassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Malik VS., Li Y., Pan A., Koning LD., et al., Long term consumption of sugar sweetened and artificially sweetened beverages and risk of mortality in US adults. Circulatino, 2019. 139 (18): 2113-2125.
  • Feye, Andrés Santiago Parodi. “Composición de las bebidas deportivas: efectos sobre la hidratación y el rendimiento.” Revista Universitaria de la Educación Física y el Deporte 11 (2018): 45-53.
  • Díaz-Rizo, Valeria, et al. “Factores nutricionales relacionados con osteoporosis.” El Residente 13.1 (2018): 23-30.
  • Llanio, Raimundo. “Balance HÃdrico y ElectrolÃtico.” Revista Cubana de Medicina 1.1 (2019).
  • Henríquez-Palop, Fernando, et al. “La sobrecarga hídrica como biomarcador de insuficiencia cardíaca y fracaso renal agudo.” Nefrología (Madrid) 33.2 (2013): 256-265.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.