Vier dingen die je moet weten over natriumarme diëten

Natriumarme diëten kunnen helpen om alle complicaties te vermijden die een teveel aan zout veroorzaakt. Zoals je echter al weet, is natrium essentieel voor een goede lichamelijke werking. Ontdek in dit artikel vier feiten over natriumarme diëten.
Vier dingen die je moet weten over natriumarme diëten
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Natriumarme diëten zijn die diëten welke de consumptie van voedingsmiddelen met veel natrium beperken. Mensen die gewoonlijk besluiten (of zouden moeten besluiten) dit type dieet te volgen, zijn mensen die aan aandoeningen lijden die door een te hoog natriumgehalte in het bloed verergeren.

Een aantal van deze aandoeningen zijn een hoge bloeddruk (hypertensie), nierziekte of hartfalen. We gaan nu vier belangrijke feiten over natriumarme diëten delen. Laten we beginnen!

Waarom hebben mensen natrium nodig?

Gemorst zout

De belangrijkste voedingsbijdrage van natrium is de toevoeging van zout aan voedingsmiddelen. 50% van tafelzout bestaat uit natrium, het resterende element is chlorine. Om deze reden is gewoon zout chemisch bekend als natriumchloride.

Zout is de grootste bron van natrium in je dieet. Je neemt echter nog een klein deel van dit mineraal in via voedsel en het zout dat tijdens productieprocessen aan voedsel wordt toegevoegd.

Hoewel natrium essentieel is om te leven, heeft het lichaam er maar een kleine hoeveelheid van nodig. Veel zout consumeren kan schadelijk zijn voor de gezondheid (Spaanse link).

Dit mineraal is essentieel om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende gehydrateerd blijft, om celuitwisseling succesvol te laten verlopen en om de bloedhomeostase te behouden.

Hoe weet ik of een voedingsmiddel natriumarm is?

Om te weten of een voedingsmiddel laag of rijk aan natrium is, is het belangrijk om de etiketten te lezen, omdat de etiketten de hoeveelheden natrium vermelden.

De hoeveelheid natrium wordt in milligram (mg) uitgedrukt. De kolom die op voedseletiketten wordt weergegeven, uitgedrukt als een percentage van de dagelijkse waarde, verwijst naar hoeveel van elke voedingsstof een voedingsmiddel bevat.

In dit opzicht zijn voedingsmiddelen met een laag natriumgehalte, die middelen die minder dan 5% bevatten van de dagelijkse behoeften van dit mineraal. Aan de andere kant worden de producten met 20% of meer als voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte beschouwd.

Andere termen (Engelse link) die je op voedseletiketten kunt zien, zijn:

 • Natriumvrij. Minder dan 5 mg natrium per portie.
 • Heel laag natriumgehalte. 35 mg natrium of minder per portie.
 • Laag natriumgehalte. 140 mg natrium of minder per portie.
 • Beperkt natrium. Minimaal 25% minder natrium per portie dan het reguliere type.
 • Geen zout of geen toegevoegd zout. Tijdens de voedselverwerking is er geen extra zout toegevoegd. Het voedsel zelf kan echter nog steeds natrium bevatten.

Voordelen van een natriumarm dieet

Voedingsmiddelen rijk aan natrium

Vooral als je aan hypertensie lijdt, moet je een natriumarm dieet volgen. Zoals we hierboven vermeldden, is zout essentieel om te leven, maar alleen in de juiste hoeveelheden. Het is zeer gunstig om natrium terug te brengen tot een duurzaam niveau of gewoon het natuurlijke zout in voedsel te accepteren. Hieronder noemen we een paar voordelen:

 • Verlaagt de bloeddruk. Overmatige inname van natrium kan namelijk tot hypertensie leiden, een risicofactor voor hartaandoeningen.
 • Vermindert het risico op bepaalde ziekten. Het aannemen van deze eetgewoonten kan constipatie of vochtretentie verlichten.
 • Helpt ook bij het afvallen.

Hoe in een natriumarm dieet de balans te vinden

Natriumarme diëten kunnen helpen om alle complicaties te vermijden die een teveel aan zout veroorzaakt. Zoals je echter al weet, is natrium essentieel voor een goede lichamelijke werking. We moeten daarom een balans vinden. Enkele aanbevelingen hiervoor zijn:

 • Gebruik tijdens het koken geen zout. Levensmiddelen bevatten namelijk natuurlijk zout. Om de smaak van voedsel te verbeteren, kun je bijvoorbeeld azijn, kruiden of citroen gebruiken.
 • Verander van kookmethode. Kookmethoden elimineren namelijk meestal veel van de natuurlijke smaak van voedsel. Leer dus stomen, koken en ook en papillote, of wikkel voedsel in aluminiumfolie.
 • Zoek naar intensere olijfolie. Ze bieden meer bijbehorende voordelen en geven je dieet een extra tintje.

Bedenk tot slot dat het verminderen van het zoutgehalte een van de doelen is van een gezonde levensstijl, ontworpen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Als je aan een verwante ziekte lijdt, dan kan je arts het beste dieet voor je aangeven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., et al., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.
 • O’Donnell M., Mann JFE., Schutte AE., Staessen JA., et al., Dietary sodium and cardvioascular disease risk. N Engl J Med, 2016. 375 (24): 2404-2406.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.