De voordelen van druiven voor je lichaam
Druiven zijn heerlijke vruchtjes die gebruikt wordt om een van de populairste dranken te maken die veel mensen lekker vinden: wijn. Maar misschien ken je sommige voordelen van druiven voor je gezondheid niet als je ze dagelijks eet.
In ons dagelijks leven consumeren we meestal niet zo vaak druiven als andere vruchten zoals bananen, appels, sinaasappels. Als je echter eenmaal de voordelen ervan kent, zul je ze vaker in je eet patroon willen opnemen.
De voordelen van druiven voor je lichaam
Antioxidant met hepatoprotectieve eigenschappen
Het onderzoek naar druiven Antioxidant liver protection of Vitis vinifera L. (grape) skin and seed (Spaanse link) is in opdracht uitgevoerd om na te gaan of de schillen en pitten van druiven voordelen voor de gezondheid hebben als ze eenmaal gebruikt zijn om wijn van te maken. Uit de bevindingen van dat onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is.
Na verschillende onderzoeken werd geconcludeerd dat druiven inderdaad voordelen voor de gezondheid bieden omdat ze een grote antioxiderende capaciteit hebben. De schillen en pitten die men gebruikt om jam of andere producten van te maken hebben ons veel voordelen bieden. Dit is allemaal te danken aan hun gehalte aan diverse voedingsstoffen zoals:
- polyfenolen
- vitamine C
- vitamine E
- flanovoïden
De eerder genoemde studie suggereerde dat zowel de schillen als de pitten van druiven de weefsels van het lichaam bescherming bieden tegen oxidatieve stress. Ze kunnen dus heel heilzaam zijn voor wie aan bepaalde ziekten of aandoeningen lijdt.
Bijvoorbeeld stofwisselingsziekten zoals diabetes mellitus, maar ook degeneratieve ziekten, verschillende soorten kanker en hart- en vaatziekten. Voor al deze ziekten is een medische behandeling en follow-up noodzakelijk. Dat geldt ook voor het uitvoeren van onderzoeken en het innemen van de voorgeschreven medicijnen. Daarnaast kan het toevoegen van druiven aan ons dieet een goede optie zijn om van deze voordelen te profiteren.
Lees dit geweldige artikel:
Druivenpitolie: voordelen en toepassingen
Vroegtijdige veroudering en aftakeling
Een van de andere grote voordelen van het eten van druiven is dat ze kunnen helpen om vroegtijdige veroudering en aftakeling van bepaalde organen tegen te gaan. Dit alles is te danken aan de antioxidanten die ze bevatten, zoals we hierboven reeds vermeldden.
Naarmate we ouder worden nemen de gezondheidsproblemen over het algemeen toe omdat onze organen wat slechter beginnen te functioneren. Een goed eetpatroon en gezonde gewoonten zoals voldoende lichaamsbeweging, het vermijden van alcohol en niet roken kunnen echter helpen om het verouderingsproces te vertragen.
Huidproblemen
Heb je last van stress-dermatitis? Of heb je eczeem? Al deze huidproblemen kunnen verminderd worden. Dat kan door niet alleen door de aanbevelingen van onze arts op te volgen. We moeten ook een inspanning leveren om druiven in ons eetpatroon op te nemen.
Volgens studies kan deze vrucht helpen om alle ziekten en aandoeningen die de huid aantasten te verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat druiven en druivenpitten verbetering kunnen geven bij ziekten of problemen die het gevolg zijn van ontstekings- of bacteriële processen. Zelfs bij aandoeningen die met allergieën te maken hebben.
Er zijn verschillende manieren om deze vrucht te consumeren. We kunnen er zelfs smoothies of cakes van maken om het ons aantrekkelijker te maken om ze te eten. We moedigen je aan de verschillende manieren om deze heerlijke vruchtjes te consumeren te onderzoeken.
Ontdek hier meer:
Hoe gebruik je druiven om je huid te verjongen?
Preventie van kanker
Ongetwijfeld is dit een van de voordelen die altijd controverse oproepen als ze in verband gebracht worden met welk voedingsmiddel dan ook. De reden is natuurlijk dat er geen garantie is dat bepaalde voedingsmiddelen zoals druiven deze ziekte kunnen uitroeien of voorkomen.
Het is echter wel waar dat de bestanddelen ervan je kunnen helpen om je gezondheid te verbeteren. Verschillende studies het erover eens zijn dat het eten van druiven in verband gebracht kan worden met een verminderde kans op dikke darm-, borst-, long- en prostaatkanker.
Het onderzoek dat gedaan is, is vooral (maar niet uitsluitend) op dieren uitgevoerd. Daarom is meer onderzoek bij mensen nodig om te bepalen of druiven een krachtige beschermer tegen deze ziekte kunnen zijn.
Er is wel ontdekt dat de polyfenolen die in druiven aanwezig zijn een belangrijke anti-oxidante en pro-oxidante reactie bij kanker kunnen hebben. Ondanks al deze voordelen, waarvan er vele nog verder onderzocht moeten worden (Engelse link), is het altijd goed om een grotere variëteit aan vruchten in ons dieet op te nemen.
Eet je wel genoeg druiven? Ook kunnen we recepten met druiven bereiden, smoothies maken en verschillende smaken uitproberen, die ons ongetwijfeld helpen om ons lichaam van een grotere variëteit aan voedingsstoffen te voorzien en van de voordelen te profiteren. We hopen dat dit artikel je geholpen heeft om veel meer over deze heerlijke vruchten te weten te komen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Caballero-Gutiérrez, Lidia, & Gonzáles, Gustavo F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana, 33(1), 50-64. Recuperado en 23 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172016000100009&lng=es&tlng=es.
- Ciudad B., Claudio, & Valenzuela B., Jorge. (2002). CONTENIDO DE FLAVONOLES EN UVAS PARA VINO CULTIVADAS EN EL VALLE DE CASABLANCA, CHILE. Agricultura Técnica, 62(1), 79-86. https://dx.doi.org/10.4067/S0365-28072002000100008
- Martínez-Flórez, S., González-Gallego, J., Culebras, J. M., & Tuñón, M. (2002). Los flavonoides: propiedades y acciones antioxidantes. Nutrición hospitalaria, 17(6), 271-278.
- Tiemi ABE, L., Vieira DA MOTA, R., Lajolo, F. M., & Genovese, M. I. (2007). Compostos fenólicos e capacidade antioxidante de cultivares de uvas Vitis labrusca L. e Vitis vinifera L. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 27(2).