De declutter-methode: wat is het en hoe helpt het?

Geef de ruimtes in je huis een nieuwe kans door overbodige spullen weg te doen en ruimte te winnen met de declutter-methode. Lees hier hoe!
De declutter-methode: wat is het en hoe helpt het?

Laatste update: 21 april, 2023

Weinig situaties kunnen zoveel angst overbrengen als thuiskomen en een visuele chaos aantreffen. Het is duidelijk dat als je niet minstens een paar uur per week besteedt aan schoonmaken en organiseren, de hoeken van je huis binnen een paar dagen wanordelijk worden. Gelukkig is het krijgen van opgeruimde ruimtes door het wegdoen van overbodige voorwerpen mogelijk met de declutter-methode.

Het belangrijkste idee is om je te ontdoen van wat niet gebruikt wordt. Of dat nu is omdat het kapot is, je het niet mooi vindt, of omdat het al verouderd is.

In een maatschappij met grote consumptiedrang is de opeenhoping van voorwerpen in veel huizen een probleem geworden. Deze situatie kan leiden tot ongeorganiseerde omgevingen, die deze algemene chaos overbrengen naar je eigen hoofd, wat bijdraagt tot ontmoediging en stress.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Wat is “Reinheid” en hoe kun je het toepassen in je huis?

Wat is de declutter-methode?

Rommelig huis
De declutter-methode helpt je om de harmonie in je huis te herstellen.

Het probleem met wanorde gaat niet alleen over het kwijtraken van spullen. Een huis in een staat van chaos, waar voorwerpen overal verspreid liggen en bergen kleding ontstaan, kan het gevoel van vermoeidheid en frustratie versterken.

Het is echter niet nodig om hiervoor aan het hoardersyndroom of verzamelstoornis te lijden. Levend in een maatschappij waarin de consumptie van goederen gekoppeld is aan geluk, is het gebruikelijk om voorwerpen aan te schaffen die uiteindelijk nutteloos zijn – of, in het beste geval, slechts korte tijd gebruikt worden. Om te beginnen dit om te keren is er een praktijk die de “declutter-methode” heet.

Dit is een methode waarbij de prioriteit ligt bij opruimen, netheid en vooral onthechting van wat niet meer nodig is. De term declutter betekent in het Engels “opruimen.” Er worden een paar minuten per dag uitgetrokken om de visuele en fysieke rust in alle delen van het huis te herstellen.

De voordelen van de declutter-methode

Er zijn vele redenen waarom voorwerpen zich in de hoeken van het huis beginnen op te hopen. Het is niet nodig om op het punt te komen dat je ongeorganiseerd bent. Soms houden we, uit angst het ooit nodig te hebben, uit emotionele binding, of uit medelijden, uiteindelijk voorwerpen die echt nutteloos zijn.

Het komt vaak voor dat we ze vergeten en ze pas vinden tijdens een reorganisatie of verhuizing. De declutter-methode is gebaseerd op het uitgangspunt dat voorstelt om alles wat in de weg staat te elimineren. Het opruimen van ruimtes in huis om ze nuttiger te maken heeft een reeks praktische en emotionele voordelen:

  • Effectiever schoonmaken. In een georganiseerd huis met precies de juiste spullen zijn de schoonmaakdagen korter en het werk gemakkelijker.
  • Minder stof. In dezelfde zin neemt de opeenhoping van stof en vuil in de hoeken af.
  • Minder stress. Een rommelig landschap met stapels voorwerpen in de hoeken kan het gevoel van vermoeidheid en frustratie vergroten. Ook kan het bijdragen tot stress.
  • Betere concentratie. Integendeel, een georganiseerde en opgeruimde kamer bevordert concentratie en creativiteit.
  • Besparingen. Het is waarschijnlijk dat tijdens het beoefenen van de opruimmethode vergeten voorwerpen worden gevonden waardoor je ze niet opnieuw hoeft te kopen. Misschien kun je bepaalde voorwerpen ook verkopen.

Tips voor het toepassen van de declutter-methode

Veel culturen over de hele wereld beoefenen rituelen (Spaanse link) op specifieke data om ruimtes op te schonen van wat ze niet meer gebruiken. Bijvoorbeeld, om het jaar met hernieuwde energie te beginnen worden in verschillende Latijns-Amerikaanse landen meestal vreugdevuren aangelegd waar nutteloze voorwerpen worden verbrand.

De declutter-methode maakt geen gebruik van deze rituelen, maar stelt wel een reeks gewoonten voor die bijdragen aan het reinigen van de ruimte. Het sorteren van voorwerpen, het weggooien van het oude, en het schenken van wat niet gebruikt wordt, ook al is het nog in goede staat, zijn allemaal handelingen die bijdragen tot de harmonisatie van het huis. Hier lees je hoe je het doet.

Maak de balans op

Het eerste wat je moet doen om te beginnen met de opruimmethode is het analyseren van de algemene omgeving. Daarna in kaart brengen waar je moet beginnen en prioriteiten stellen. Vervolgens is het raadzaam om minstens drie grote dozen te hebben.

Daaronder kun je de spullen verdelen die weggegooid moeten worden, de spullen die gedoneerd of verkocht kunnen worden, en de spullen die in je huis herschikt zullen worden.

Zet je in voor de declutter-methode

Voor veel specialisten is het moeilijkste deel van de praktijk de eerste stap. Als die eenmaal bereikt is, is het een goed idee om een dagelijkse of wekelijkse tijd vast te stellen die je besteedt aan het handhaven van de orde.

Ook kun je denken aan een tijdslimiet die dient om je serieus op de taak te storten. Sommige mensen raden aan te beginnen met de meest chaotische ruimte en lijsten te maken van de eerste stappen die je moet zetten.

Kies voor minimalisme

Minimalisme in interieurdecoratie, is een stijl waarbij alleen de essentiële elementen aanwezig zijn. Hoewel het niet nodig is om deze trend toe te passen op de ontmantelmethode, is het de moeite waard om er rekening mee te houden. Probeer bij het reorganiseren zo minimalistisch mogelijk te zijn en weinig voorwerpen in het zicht te laten. Zo voorkom je dat je snel terugkeert naar een rommelige kamer.

Digitaliseer

Net als bedrijven en ondernemingen doen met hun archieven, is digitaliseren een zeer effectieve manier om ruimte te besparen. Het kan worden toegepast op fotoalbums, boeken, notitieboeken, dagboeken of films. Sommige fysieke kopieën kunnen een emotionele binding opwekken. De rest moet echter op een harde schijf of in de cloud worden bewaard.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
6 dingen in je kast die je nu meteen moet weggooien

Declutter je kast

Vrouw ruimt op
Onderzoek je kast en kies welke kleren je bewaart en welke je doneert.

De kast is de ruimte bij uitstek om de declutter methode toe te passen. Kleding wordt vaak niet meer gebruikt. Omdat de maat niet meer past of omdat er een vlek of gat in zit. Het kan ook gebeuren dat ze uit de mode zijn geraakt of gewoon dat je persoonlijke smaak is veranderd.

Voor al deze kleding is het raadzaam om ze te reorganiseren en daarbij eerlijk te zijn over wat nodig is en wat niet wordt gebruikt. In het tweede geval, als het kledingstuk in goede staat is, kun je het schenken. Om een nieuwe opstapeling te voorkomen is het ten slotte raadzaam de kast netjes te houden, met kleding gesorteerd op kleur, maat of type.

Vermijd extremen

Om niet terug te vallen in algemene wanorde moet je de consumptieve impuls onder controle houden. Koop geen onnodige spullen (Spaanse link) en concentreer je in plaats daarvan op wat ongetwijfeld nuttig zal zijn.

Aan de andere kant is het echter niet nodig om alles weg te doen of je aan geen enkel element gehecht te voelen. Het komt vaak voor dat geschenken, goederen die al jaren oud zijn, of herinneringen aan een tijd en plaats ons veel vreugde brengen.

Daarom gaat het erom een evenwicht te genereren tussen je persoonlijke bezittingen en wat je echt nodig hebt. Zo tast rommel de rust en orde in je huis niet aan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.