Wat is "Reinheid" en hoe kun je het toepassen in je huis?

Thuis je rommel opruiken is goed voor je fysieke en emotionele gezondheid. Ontdek de invloed van huishoudelijk werk als anti-stress therapie.
Wat is "Reinheid" en hoe kun je het toepassen in je huis?

Laatste update: 23 januari, 2023

Verre van een last te zijn, is het schoonmaken van je huis juist nuttig om je geest leeg te maken. Dit is wat reinheid voorstelt, de trend die huishoudelijke taken omvormt tot een soort behandeling tegen stress.

Het idee is om vaste routines in te stellen in plaats van je te richten op slechts een paar dagen diep schoonmaken, wat soms angst en vermoeidheid opwekt alleen al door te kijken naar de opgehoopte rommel die onder ogen moet worden gezien. Ook draagt het georganiseerd en schoonhouden van je ruimte ook bij aan je welzijn.

Deze filosofie is nauw verbonden met meditatie, omdat ze ervan uitgaat dat concentratie op de taak verbinding maakt met het onbewuste en leidt tot een toestand van diepe rust. We laten je zien hoe je het kunt beoefenen en welke voordelen het oplevert.

Wat houdt echte “reinheid” in?

Reinheid stelt orde en reinheid voor als een vorm van behandeling met als doel een pauze te nemen van de dagelijkse drukte. De wetenschap richt zich op drie aspecten: volledige aandacht voor de activiteit die je doet om die werkelijk te ervaren, verbinding maken met de werkelijkheid, en daarbij ontspannen.

Een van de theorieën die zij aanhangt is dat wanorde in huis de innerlijke toestand van een persoon weerspiegelt en zijn handelen beïnvloedt. Als er daarentegen orde is, is het gemakkelijker voor ons om onze doelen te bereiken dan te midden van chaos.

Volgens een studie (Engelse link) van het Journal of Environmental Psychology creëert een overvloed aan bezittingen in huis chaotische leefruimtes, die een negatieve invloed hebben op ons subjectieve welzijn.

Op basis hiervan benadrukt de methode het gevoel van sereniteit dat georganiseerde omgevingen uitstralen. Bovendien neem je, door het huis opgeruimd te houden, emotionele, fysieke en mentale harmonie waar. Vergelijkbaar met de mindfulnessbeweging streeft de reinheidsbeweging vrede na door huiselijke reinheid.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
8 mythes over het schoonmaken van beddengoed en matrassen

De voordelen van de praktijk van reinheid

Gezin maakt schoon
Het hele gezin kan deelnemen aan reinheid.

Zoals voorgesteld door de organisatieadviseur Marie Kondo ®, leidt een gebrek aan orde in een huis tot een leven in dezelfde omstandigheden. De praktijk van netheid biedt voordelen die netheid overstijgen en leiden tot heelheid. Laten we ze hieronder bekijken.

Integratie

Het hele gezin kan deelnemen aan de taak en betrokken raken bij de methodiek. Daardoor zal de hoeveelheid tijd die aan elke taak wordt besteed afnemen.

Focus

Als je je concentreert op een taak, vergeet je de externe druk. Reiniging gaat erom dat je al je aandacht op de betreffende taak richt, terwijl je andere gedachten achterwege laat.

Motivatie

Als elke taak met intentie wordt uitgevoerd, zal het resultaat beter zijn. Door bijvoorbeeld de ramen schoon te maken zal het licht beter binnenkomen. Ondertussen zijn het verschonen van de lakens en het ruiken van de kamer twee handelingen die bijdragen tot een betere kwaliteit van de slaap.

Kwaliteit van leven

Het hebben van een nette en opgeruimde ruimte is heel gezond. Het geeft ons ook meer tijd om meer voor onszelf te zorgen, ons imago te verzorgen en zelfs beter te eten. Onderzoek gepubliceerd door Environment and Behavior stelde zelfs vast (Engelse link) dat chaotische keukens een uit de hand gelopen mentaliteit beïnvloeden, waardoor mensen kiezen voor ongezond eten.

Rust

Tot rust komen in een georganiseerde omgeving geeft plezier, helderheid en vrede. Boeddhistische monniken ondersteunen deze inschatting en verbinden hun eenvoudige, gebruikelijke taken met rust.

Zoals het Schoonmaakhandboek voor boeddhistische monniken vermeldt (Spaanse link), maakt men niet schoon omdat men vuil of slordig is, maar om zijn geest te bevrijden van storende schaduwen. 

Zelfdiscipline

Het beoefenen van deze filosofie moedigt planning en discipline aan, omdat het bereiken van totale orde en netheid van het huis moeilijk is in één dag.

De Universidad Panamericana wijst erop (Spaanse link) dat een gedisciplineerd persoon geconcentreerd werkt aan een bepaalde taak totdat deze is volbracht; met dit doel adviseren ze prioriteiten te stellen, onderbrekingen te voorkomen en je te concentreren op je doelen.

Hoe meditatieve reinheid toe te passen in je huis

Eenvoudige handelingen zoals het openen van ramen om zonlicht en frisse lucht binnen te laten is één manier om meditatieve reinheid toe te passen. Enkele gewoonten die de trend ondersteunen worden hieronder genoemd.

Besteed aandacht bij het schoonmaken en opruimen

Houd tijdens het schoonmaken alle 5 zintuigen alert. Een publicatie van de Universiteit van Murcia stelt (Spaanse link) dat aandacht de ontvankelijkheid voor gebeurtenissen in de omgeving vergroot, de geest focust en je in staat stelt meerdere activiteiten efficiënt uit te voeren.

Dit is waar mindful schoonmaken om draait: aandachtig zijn bij wat je doet om stressvolle situaties te vermijden. Hoewel afwassen, afstoffen of de kast opruimen eenvoudige taken lijken, zorg ervoor dat je er veel zorg aan besteedt.

Maak routines

Richtlijnen die zijn aangepast aan het ritme van je leven zijn essentieel. Het is niet essentieel dat je alle taken op één dag doet; integendeel, dat is bijna onmogelijk. Het beste zou zijn om dagelijkse of wekelijkse activiteiten te plannen, waarin je zowel de taak als het tijdstip waarop je die gaat uitvoeren specificeert.

Je meubels en spullen netjes houden is een heel goede dagelijkse routine; het bed opmaken zodra je opstaat is er ook een. Grondige schoonmaakbeurten zijn meer een wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse routine. De reden hiervoor is omdat ze meer werk en dus meer tijd in beslag nemen.

Maak projecten comfortabel, vooral als het hele gezin erbij betrokken is. De American Academy of Pediatrics beweert (Engelse link) dat als routines ongemakkelijk zijn, ze leiden tot inefficiëntie, onevenwichtigheid en wanorde.

Vind je dit artikel leuk? We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe en hoe vaak kun je herbruikbare waterflessen schoonmaken?

Ondersteun je routine met technologie

Man speelt luchtgitaar op de stofzuiger
Zoek naar mogelijkheden die zich aanpassen aan je levensstijl en breng netheid in de praktijk.

Robots die helpen bij het schoonmaken door te stofzuigen, vegen en poetsen werken samen met de praktijk van netheid. Het doel is om het proces gemakkelijker te maken totdat je het plezierig vindt.

Geavanceerde apparaten zijn niet de enige dingen die in deze zin nuttig zijn; een eenvoudige wasmachine of vaatwasser, naast andere apparaten, kunnen allemaal je leven vergemakkelijken en het schoonmaken aangenamer maken.

Delegeer verantwoordelijkheden

Verdeel de werklast volgens de leeftijden van je familiegroep. Houd ook rekening met ieders interesse om mee te doen. De was ophalen, het speelgoed opruimen en de planten water geven zijn enkele aanbevelingen om de kinderen bezig te houden; zware of risicovolle taken kun je het beste in handen van volwassenen laten.

Eis niet te veel van jezelf

Vergeet extremisme: wat je zoekt is het opbouwen van gewoonten, niet om alles perfect te maken. Geduld hebben, genieten van het proces, en begrijpen dat orde en netheid de harmonie ten goede komen, dragen bij aan het proces. Als je te veel van jezelf eist, kun je instorten, je angstig voelen en geen goede resultaten boeken.

Kies waar mogelijk voor het natuurlijke

Voor meditatieve reiniging kun je beter geen chemicaliën gebruiken; gebruik bij voorkeur producten die gemaakt zijn met natuurlijke ingrediënten, omdat die de kans op het inademen van schadelijke stoffen wegnemen en het milieu niet vervuilen.

Aromatherapie, essentiële oliën en recepten voor zelfgemaakte reinigingsmiddelen brengen positieve vibraties in deze missie en hebben een ontspannende werking.

Stel beloningen in

Stel je de beloning aan het eind van de dag voor. Snacken, tv kijken of naar muziek luisteren zijn beloningen waarvan je op je gemak kunt genieten in een schone en georganiseerde ruimte.

Pas op! Netheid vereist niet dat je obsessief bezig bent met schoonmaken

Meditatief schoonmaken gaat niet over het ontwikkelen van een dwang voor het proces. Het gaat over het zien van klusjes als een kans om je los te maken van externe factoren en de intensiteit van een overweldigend leven te verlagen.

Kortom, deze filosofie vereist planning, geduld en mindfulness. Ook kun je het opvatten als een huiselijke sport die het huis georganiseerd houdt en de fysieke en emotionele gezondheid ten goede komt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.