8 mythes over het schoonmaken van beddengoed en matrassen
Een van de plaatsen waar we de meeste tijd doorbrengen is in bed. Je kunt je dan ook niet voorstellen hoeveel mijten, bacteriën en stof zich daarin ophopen. Maar weet je hoe je beddengoed en matrassen het beste kunt schoonmaken?
De realiteit is dat het essentieel is voor je gezondheid en rust. Maar zoals met zoveel onderwerpen heeft iedereen een mening, een overtuiging, en een ervaring. We gaan in dit artikel de meestvoorkomende mythes over het schoonmaken van beddengoed ontzenuwen. Lees verder om ze te leren kennen!
De veelvoorkomende mythes over het schoonmaken van beddengoed
1. Als je een beschermer hebt, hoef je de matras niet schoon te maken
In tegenstelling tot wat de meesten geloven, voorkomen matrashoezen of beschermers geen huisstofmijt en andere micro-organismen die allergieën veroorzaken. In feite kunnen matrassen, volgens de National Pest Management Association, tot 2 miljoen mijten bevatten die binnen 10 jaar in gewicht kunnen verdubbelen.
De beschermers werken alleen om wat gemorste stof te filteren omdat ze waterdicht zijn, maar ze zijn niet magisch. Het is dus een goed idee om je matras twee keer per jaar schoon te maken. Een goede truc is om hem schoon te maken bij de wisseling van de seizoenen.
2. Je hoeft matras-toppers niet te wassen bij het schoonmaken van beddengoed
Hoewel je ze niet zo vaak hoeft te wassen als je lakens, moet je matras-toppers wel schoonmaken. Idealiter doe je dat om de zes maanden als je je matras schoonmaakt of om de vier maanden.
3. Maak je bed op zodra je wakker wordt
De hele tijd alles netjes houden is hier niet van toepassing, want mijten zijn actiever in de warmte. Na acht uur rust is je matras warmer dan ooit.
Je schudt ze op en wappert ze de lucht in als je het bed meteen opmaakt. Laat het beddengoed minstens een half uur afkoelen. Als je het opmaakt, zet je het raam open om frisse lucht binnen te laten.
4. Je hoeft de kussens niet schoon te maken
Vuil, zweet, speeksel, stof, en nog veel meer leeft erop. Kussens krijgen uiteindelijk met dit alles te maken.
Het zijn bedaccessoires die je altijd aanraakt, wat betekent dat je ze om de drie maanden moet schoonmaken. Na een aantal wasbeurten kun je ze beter vervangen door nieuwe.
5. Je moet beddengoed schoonmaken op 40 ºC
Je weet misschien niet hoe belangrijk temperatuur is bij het wassen van je beddengoed. Je kunt ze echter het beste op ongeveer 60 ºC wassen, want dat doodt eventuele ziektekiemen (pathogenen).
6. Draag je pyjama maar één keer
De hygiëne van je pyjama hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld, als het warm weer is en je midden in de nacht zweet, kun je je pyjama niet meer dan één keer dragen.
Anderzijds, als je net gedoucht hebt en in een koude kamer slaapt, kun je hem misschien wel twee keer dragen, zolang je hem maar uitdoet als je opstaat. Hoe dan ook, als het er vies uitziet of slecht ruikt, stop het dan in de wasmachine!
7. Je kunt slapen met alleen ondergoed aan
De waarheid is dat naar bed gaan met alleen ondergoed, zonder pyjama, helemaal prima is, zolang alles maar schoon is. Het probleem ontstaat als dit kledingstuk besmet is met de bacteriën uit de geslachtsdelen.
Zo zullen de ziektekiemen zich gemakkelijker door het bed verspreiden. Dan leidt dit uiteindelijk tot gezondheidsproblemen die niemand wil hebben.
8. Je moet alle lakens en beddengoed tegelijk verschonen
Dit is niet waar. Kussenslopen en dekbedden of dekbedden zijn twee dingen met verschillend gebruik, dus moet je ze verschillend schoonmaken.
Enerzijds hoef je dekens maar om de week of 15 dagen te wassen. Anderzijds krijgen kussens direct zweet en gezichtsproducten binnen, dus moet je ze om de 3 of 4 dagen schoonmaken.
Tips voor het schoonmaken van matrassen
Matrassen goed schoonmaken weerspiegelt zich in je kwaliteit van leven, want het staat voor gezondheid en dagelijkse rust. Een van de voordelen is ook dat ze veel langer meegaan. Volg deze tips.
Ventileer je kamer elke dag
Wanneer was de laatste keer dat je je raam opende? Of je het je nu herinnert of niet, je zou het elke dag minstens 5 minuten moeten doen, bij voorkeur tussen 7 en 10 uur ‘s morgens. Je slaapkamer ventileren is de sleutel tot je schoonmaakroutine.
Vlekken uit je matras verwijderen
Je kunt matrasvlekken niet voorkomen omdat er een groot aantal vloeistoffen is dat, zelfs met een beschermer, het oppervlak kunnen bereiken. Enkele van de beste middelen om ze te verwijderen zijn zuiveringszout of pasta, citroen, witte azijn, waterstofperoxide, en koude melk.
Voor elke vlek is er een specifieke procedure die we je uitleggen. Het beste voor elk probleem is:
- Zweetvlekken: citroen met water, witte azijn (meng een deel azijn met vier delen water), of een combinatie van drie eetlepels ammoniak, vier kopjes water, en drie eetlepels vloeibare zeep helpen om deze vlekken weg te krijgen.
- Braaksel en urinevlekken: je kunt het beste citroenwater spuiten, want dat verwijdert vlekken, en deze vrucht heeft een antiseptische eigenschap. Een andere mogelijkheid, vooral als de vlek droog is, is om er zuiveringszout over te strooien, het met plastic af te dekken, te laten rusten en dan te stofzuigen.
- Bloedvlekken: waterstofperoxide helpt heel goed. Je hoeft maar een beetje aan te brengen, te wachten op de belletjes, en ze met een natte doek te verwijderen.
- Vochtvlekken: of ze nu door zweet of gemorst water veroorzaakt zijn, vocht is een andere oorzaak van vlekken. Droog de matras eerst in de volle zon of met een föhn, doe er een kleine portie oplosmiddel op, spoel na met lauw water, en werk af door een beetje ontsmettingsmiddel te spuiten.
Maak je matras elke zes maanden goed schoon
Profiteer van het seizoen om je matras schoon te maken. Om van onaangename geurtjes af te komen, strooi je wat zuiveringszout, doe je er een doek of laken over en laat je het een paar uur of een dag zijn gang gaan.
Vermijd dat je je matras nat maakt om hem schoon te maken , want hij mag niet doorweekt zijn! Dit beschadigt de bekleding en veroorzaakt de groei van schimmels en bacteriën. Daarom moet je geen stoomreinigers gebruiken.
Het is ook geen goed idee er op te slaan om het stof eraf te schudden. Ga altijd voor de speciale bedden- en bekledingsstofzuiger. Stofzuig, breng een ontsmettingsspray of waterstofperoxide aan, wrijf hard, laat het drogen en je bent klaar.
Lees ook dit artikel:
Cosmeticaproducten thuis schoonmaken en bewaren
Tips voor het schoonmaken van beddengoed
Beddengoed vraagt ook speciale zorg. Net zoals we je lieten zien hoe je je matras schoonmaakt, helpen we je ook met het schoonmaken van je lakens en dekens.
Houd rekening met de aanbevelingen van de fabrikant
Elke stof heeft bijzondere eigenschappen, en dat beïnvloedt de manier waarop je ze moet wassen of drogen. Het onderhoud varieert, maar het resultaat is altijd hetzelfde.
Als je het etiket goed leest, zul je merken dat je soms alleen met de hand kunt wassen met een maximum temperatuur.
Maak het elke week schoon
Eelke week wassen is het beste, maar je kunt verschillende trucjes toepassen om langer tussen de wasbeurten door te gaan. Laat allereerst je huisdier niet bij je in bed, eet niet in bed, en smeer het een tijdje voor het slapen gaan in met bodylotion. Zo komen ze niet over je lakens en dekens.
Verwijder vlekken voor het wassen van lakens en dekens
Controleer voor het wassen het beddengoed om te zien of er geen vlekken zijn. Als je er toch vindt, gebruik dan een van de procedures die we noemden voor het reinigen van matrassen. Die werken net zo goed.
Scheid de kledingstukken bij het schoonmaken van beddengoed
We willen allemaal snel klaar zijn met huishoudelijk werk, maar in die haast zijn we geneigd beddengoed te wassen met handdoeken, poetsdoeken, pyjama’s, en wat we verder nog moeten wassen, en dat is een vergissing. Je moet kledingstukken scheiden naar materiaal, gebruik en kleur.
Goed wassen
Overlaad je wasmachine niet. Giet er eerst de zeep in en doe er dan het beddengoed in. Werk met de wascyclus die we noemden bij een temperatuur van 60 ºC, vooral als het katoen is.
Een handige tip is om een wasverzachter toe te passen om zodat het zachter wordt. Pas echter op dat je niet te veel gebruikt, want het kan resten, hardheid, of zeer sterke geuren achterlaten.
Droog gedurende de nodige tijd na het reinigen van beddengoed
Als je de droger verkiest omdat die comfortabeler en sneller werkt, kies dan een cyclus die niet oververhit raakt. Wil je energie besparen en van de zon profiteren, doe het dan buiten.
Je kunt het beste af en toe even aanraken en pakken zodra ze droog zijn, zodat de stof zijn kleur of zachtheid niet verliest. Om kreukels te voorkomen, schud je het beddengoed na het wassen en drogen
Ten slotte: gebruik je matras niet te lang
Om je klusjes te laten slagen, zijn er nog verschillende dingen die je moet weten. Ten eerste mag je matras niet meer dan 10 jaar oud zijn. Anders wordt het een bron van vervuiling die je gezondheid bedreigt met allergieën, infecties, huidaandoeningen, of ademhalingsproblemen.
Beperk je niet tot het schoonmaken van matrassen en je kleren. Betrek ook alles erbij wat met het bed te maken heeft. Bedenk ook dat je een derde van je dag in die ruimte doorbrengt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Meza J, Mendoza D, Mercado D. Identificación de ácaros del polvo casero en colchones y almohadas de niños alérgicos de Santa Marta, Colombia. Rev de la Fac de Cs de la Sal. 2008; 5 (1): 24-31.
- Cancho K, Mongrovejo G, Sihua A, Peña S. Proyecto protector de colchones con tecnología antifluidos. Lima: Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (Upca); 2018.
- Corral R, Altamirano M, Pauta D. Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil. Cuenca: Universidad de Azuay; 2017.