De beste tips om wollen kleding te wassen

16 november 2019
Wollen kleding is delicaat en vereist een speciale behandeling tijdens het wasproces. In dit artikel zullen we enkele aanbevelingen geven over hoe we dit goed kunnen doen.

Als je wollen kleding hebt gewassen zonder te weten wat je aan het doen was, dan weet je waarschijnlijk wat er gebeurt. Vandaag willen we je graag de middelen geven om je wollen kleding in perfecte conditie te houden. Met deze eenvoudige tips heb je geen enkel probleem om ze schoon en in perfecte staat te houden.

Wollen kleding

Wol is de perfecte keuze voor koude dagen, vanwege de isolerende eigenschappen. Het houdt je op een constante warme temperatuur zonder vochtigheid. Deze natuurlijke vezel is echter delicaat en absorberend, dus je moet leren hoe je het goed moet behandelen en wassen.

Wanneer je dit verkeerd doet, zorgt het wassen van wollen kledingstukken ervoor dat ze krimpen en hun vorm verliezen. Als je de kwaliteit, comfort en zachtheid wilt behouden, lees dan deze essentiële tips over hoe je wollen kleding goed kunt verzorgen.

Lees ook:
Vijf alternatieve toepassingen van glasreiniger die je nog niet kent

Tips voor het wassen van wollen kleding

1. Kijk naar het label

Een breiwerk met breinaalden

Ten eerste moet je bij het wassen van je kledingstukken – of het nu gaat om wol of andere stoffen – altijd rekening houden met het label van de fabrikant. Daar vind je de informatie die je nodig hebt om ze goed te wassen. Ook komt je zo meer te weten over de kwaliteit van de stof.

Als het gaat om wollen kleding is de behandeling essentieel, want niet alle kledingstukken hebben dezelfde behandeling nodig. Sommige kledingstukken moeten gestoomd worden, terwijl andere met de hand gewassen moeten worden. Ook zijn er een aantal die je in de machine kunt wassen.

2. Gebruik de juiste instelling op de wasmachine

Kan je wollen kleding wassen in een wasmachine? Ja, dat kan. Je moet echter wel aandacht besteden aan het programma dat je kiest. Anders verpest je de kleding.

Sommige automatische wasmachines hebben een programma alleen voor wollen kleding. Als die van jou er geen heeft, kies dan voor een geschikt programma, bijvoorbeeld ‘delicaat’ of ‘handwas’.

Zorg er in ieder geval voor dat de cyclus die je selecteert koud water gebruikt en op lage toeren draait. Warm water zal je kleding laten krimpen. We raden ook aan om je wollen kleding eerst een half uur in koud water te weken voordat je het wast. Dit voorkomt ook krimp.

Doe het kledingstuk eerst in een waszak en daarna in de wasmachine. Dit voorkomt dat het vast komt te zitten aan andere kleding of beschadigd raakt door andere soorten stoffen. Dit is optioneel, maar zeer aan te bevelen.

3. Laat wollen kleding goed drogen

Een vrouw hangt de was op aan een droogrek

Om wollen kleding te drogen, moet je het overtollige water verwijderen. Zo voorkom je dat het kledingstuk uit model raakt. Bij het drogen van een wollen kledingstuk moet je het plat neerleggen. Hang je het op, dan rekt het gewicht van het water dat in de kleding achtergebleven is het uit en verliest het zijn vorm.

Gebruik nooit een droogtrommel bij wollen kledingstukken, want dit zal ze verpesten. De warmte zal het kledingstuk laten krimpen, ook al heb je elke andere stap nauwkeurig gevolgd.

Je kunt het ook inpakken in een handdoek en zo wat van het vocht te verwijderen voordat je het droogt. Leg het wollen kledingstuk op een droge handdoek en rol ze samen op. Knijp het teveel aan water er zoveel mogelijk uit en leg het kledingstuk vervolgens horizontaal op een wasrek.

Lees ook:
Vlekken van tomatensaus uit kleding verwijderen

4. Nog een paar algemene tips

Of je wollen kledingstukken nu met de hand of in de machine gaat wassen, er zijn enkele algemene instructies die je moet volgen: