Manieren om te voorkomen dat hoeslakens losraken

We willen allemaal graag weten hoe we de lakens op ons bed strak kunnen houden. Niet alleen omdat het bed er anders slordig uitziet, maar ook omdat het oncomfortabel is en de matras blootstelt aan vlekken en vuil. Hier lees je hoe je dit probleem kunt voorkomen.
Manieren om te voorkomen dat hoeslakens losraken

Laatste update: 09 augustus, 2022

In dit artikel zullen we beschrijven hoe je kunt voorkomen dat hoeslakens losraken. Het oplossen van dit probleem zal je letterlijk helpen om ‘s nachts lekker te slapen! We overdrijven niet, jij weet ook dat je minstens één van je ogen opent telkens wanneer een van de hoeken van je hoeslaken losraakt.

Dit kan verschillende redenen hebben. Je hebt bijvoorbeeld niet de juiste maat gekozen of misschien was het een foutje van de fabrikant. Het opmaken van een bed is een oude gewoonte. Sommige onderzoeken geven aan dat men hier eeuwen geleden al mee bezig was (Spaanse link). Een bed dat altijd perfect is opgemaakt, is dus niet iets nieuws.

In de ochtend opstaan en een matras zien zonder hoeslakens doet meer dan één persoon wel eens terugdeinzen. Alleen al de gedachte dat je ook de tijd moet nemen om elke hoek van het laken weer in te stoppen, is ‘s morgens vroeg eigenlijk behoorlijk stressvol.

Kies de juiste hoeslakens voor je bed

Voordat we ingaan op manieren om te voorkomen dat de hoeslakens losraken, moet je leren hoe je de juiste hoeslakens voor je bed kiest. Geloof het of niet, een groot deel van de oplossing zit in de details.

Materiaal van je hoeslakens

Manieren om te voorkomen dat hoeslakens loskomen

Dit is het belangrijkste om te overwegen bij het selecteren van lakens. Er is een grote variëteit, maar de meest gebruikte materialen zijn:

  • Linnen. Ideaal voor warme plaatsen, omdat het fris en ademend is. Het nadeel is dat het behoorlijk kreukt.
  • Pima-katoen. Zacht, glanzend en betaalbaar in vergelijking met Egyptisch katoen. Studies hebben aangetoond dat katoen lang houdbaar is in al zijn vormen (Spaanse link).
  • Egyptisch katoen. Hoge kwaliteit en dus prijzig. Je lakens gaan echter lang mee.
  • Zijde. Zacht, glanzend en zeer resistent, hoewel het gemakkelijk kreukt als je het niet goed bevestigt.
  • Synthetische vezels. Een goede optie zolang je controleert of ze niet meer dan 50% van de totale samenstelling vormen. Het is een voordelig en duurzaam materiaal, maar niet erg zacht.

De stof

De stof geeft aan hoe de vezels van je laken met elkaar verweven zijn. Een van de meest populaire stoffen is perkal, waarvan de draden afwisselend in lengte en in de breedte verweven zijn. Er is ook satijn, dat strak geweven is. Het voelt zacht aan met vier draden in de breedte en één in de lengte verweven. Tot slot is er flanel met een honingraatachtige structuur.

Dichtheid

Het is belangrijk wanneer je zachtheid wilt vergelijken. Het verwijst naar het aantal draden in elke vierkante centimeter van het laken. Hoe meer draden in deze meting, hoe zachter je beddengoed zal zijn.

Grootte van de hoeslakens

Dit is de belangrijkste tip, omdat de pasvorm van het laken op je matras hiervan afhangt. Je moet dus de juiste maat bepalen. Houd er rekening mee dat hoeslakens dezelfde maat moeten hebben als het matras, terwijl de bovenlakens breder zijn.

Hier is een eenvoudige richtlijn voor het meten van je bovenlakens:

  • hoeslakens 90 tot 100 cm: bovenlakens 160 cm breed
  • afmeting hoeslakens 150 tot 160 cm: bovenlakens 240 cm breed
  • hoeslakens 200 cm: bovenlakens 290 cm breed

Manieren om je hoeslakens op je bed te houden

Netjes opgemaakt bed

We zullen je nu vertellen hoe je kunt voorkomen dat je hoeslakens steeds losraken, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken dat je bij het wakker worden merkt dat je direct op het matras ligt zonder hoeslaken.

Elastische banden

Gelukkig heeft de markt kunnen inspelen op onze behoeften, ook op het hoeslakendilemma. Elastische banden zijn een uitstekend alternatief. Plaats ze gewoon op de boven- en onderkant van het matras en stop dan de lakens in zoals je altijd doet. Deze banden moet je vervolgens vastknopen, waardoor ze gegarandeerd blijven zitten. Ze zijn vrij eenvoudig te gebruiken.

Bedbretels zijn geweldig voor hoeslakens

Dit is een geweldige optie. Sommige hoeslakens worden verkocht met specials bretels om de hoeken van de lakens aan de uiteinden vast te houden. Je kunt ze ook zelf maken. Je hebt alleen een stuk elastiek en wat veiligheidsspelden nodig om de stukken vast te maken.

Probeer anti-slip pads

Er zijn ook anti-slip pads die je op elke hoek van de matras en onder de lakens kunt gebruiken. Deze zorgen voor hechting aan de stof en houden de lakens op hun plaats. Schuimrubber werkt ook.

Veiligheidsspelden of haakjes

Deze methode is vooral handig als je geen kinderen in de buurt hebt (kinderen kunnen proberen ze te verwijderen en zich prikken). Het bestaat uit het aan elkaar vastmaken van de hoeken van de lakens met veiligheidsspelden. Je kunt deze methode zelfs combineren met een andere methode waarmee je ook het bovenlaken kunt vastmaken.

Gebruik een hoeslaken met ritssluiting

Deze methode is het gemakkelijkst en is ook kindveilig. Als je bovenstaande hebt geprobeerd en geen van deze opties werkt voor jou, blijf dan kalm. Ga op zoek naar hoeslakens met een ritssluiting.

Hoeslakens op je matras houden is eenvoudig!

Zoals je misschien hebt gemerkt, is het gemakkelijk om te voorkomen dat lakens wegglijden en er zijn verschillende manieren om dit te doen. Het hangt allemaal af van je budget of tijd om te kopen wat je nodig hebt. Op basis van deze ideeën kun je alles wat je in huis hebt proberen. Je fantasie is je beste bondgenoot die je kunt hebben als het gaat om comfort!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.