Hoe en hoe vaak kun je herbruikbare waterflessen schoonmaken?

Waterreservoirs van om het even welk materiaal zijn vatbaar voor ophoping van bacteriën. Dagelijks schoonmaken en wekelijks ontsmetten wordt aanbevolen.
Hoe en hoe vaak kun je herbruikbare waterflessen schoonmaken?

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 24 september, 2022

Flessen zijn schijnbaar ongevaarlijke voorwerpen waarin het belangrijkste element voor de menselijke voeding bewaard wordt. Het zijn containers die bij veel dagelijkse taken horen. Maar waterflessen schoonmaken met een behoorlijke frequentie en de juiste techniek is even belangrijk als het ontsmetten van om het even welk gebruiksvoorwerp.

Veel mensen bewaren waterflessen in de koelkast. Vervolgens verplaatsen we ze naar verschillende delen van het huis en staan ze op de eettafel. Bovendien gaan draagbare versies mee naar de sportschool, het werk, of recreatieve uitjes. Daarom is het desinfecteren van flessen een essentiële praktijk om het contact met ziektekiemen te verminderen.

Waarom is het schoonmaken van herbruikbare waterflessen belangrijk?

Er zijn steeds meer soorten herbruikbare flessen. Er zijn modellen van roestvrij staal, metaal, glas, verschillende dopformaten, en ook plastic flessen, die na het eerste gebruik weggegooid moeten worden. Bovendien komen waterflessen met tekeningen of kleuren veel voor, wat het moeilijker maakt om te zien of er vuil in zit.

Maar ook als er alleen water doorheen gaat, hopen flessen vuil op, ongeacht het materiaal. En dat geldt niet alleen voor de houders, maar ook voor de doppen die hoekjes en gaatjes hebben.

Volgens een studie (Engelse link) van het EmLab P&K laboratorium hopen de herbruikbare waterflessen van atleten bijna 314.000 kolonievormende eenheden (CFU) per vierkante centimeter op. Door analyse van verschillende flessen bleek dat die met een schuifdeksel de meeste eenheden (meer dan 900.000) verzamelden.

Met andere woorden, ze scheppen optimale omstandigheden voor de verspreiding van verschillende soorten bacteriën, vooral bij blootstelling aan een warme en vochtige omgeving. Daarom is het belangrijk om dagelijkse reinigingsmethoden toe te passen, gecombineerd met wekelijkse diepe ontsmettingen.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
De gezondheidsvoordelen van alkalisch water

Hoe moet je herbruikbare waterflessen schoonmaken?

Vrouw drinkt water
De flessen die we bij ons hebben om onze lichaamsbeweging te begeleiden staan aan meer bacteriën bloot dan die in huis.

Het hervullen van flessen met leidingwater is een optie voor de basisreiniging van de houders. Dit komt omdat leidingwater meestal een beetje chloor bevat, een bestanddeel dat oppervlakte-ontsmetting uitvoert.

Maar hoewel dit dagelijks hetzelfde kan uitspoelen, is het niet voldoende om totale, gezondheidsveilige ontsmetting te bereiken. Chloor helpt om sommige bacteriën te elimineren, maar de hoeveelheden van dit element in drinkwater zijn minimaal en verdampen na korte tijd, nog meer als de fles bij kamertemperatuur staat.

Als het chloor is verdampt, is de fles weer een broedplaats voor miljoenen bacteriën. Bacteriën kunnen zich aan de wanden of doppen hechten. Anderzijds verandert het contact met organische deeltjes die door de directe drinkactie worden binnengebracht deze flessen in voorwerpen die verplicht ontsmet moeten worden.

Methoden om waterflessen grondig schoon te maken

Om een herbruikbare fles enige tijd veilig te kunnen bewaren, moet hij minstens een keer per week ontsmet worden. Hiervoor worden verschillende ontsmettingsmethoden aanbevolen, variërend van elektronische oplossingen tot strategieën met huishoudelijke voorwerpen.

Azijn

Een van de meest gebruikte producten om flessen schoon te maken is azijn. Het in gelijke hoeveelheden met water mengen en 20 minuten laten staan is een goede methode.

Hiermee bereik je echter niet altijd volledige ontsmetting, wat het hoofddoel is bij het schoonmaken van waterflessen. Daarom is het raadzaam dit met andere methoden te combineren.

Bleekmiddel

Een van de mogelijke thuismethoden is het aanbrengen van bleekmiddel. Het is belangrijk te bedenken dat dit een giftige oplossing is. Je moet dus het na het schoonmaken de fles goed afdrogen voor je er weer water uit drinkt. Doe 1 of 2 druppels bleekwater in het flesje, vul het met water en een paar seconden schudden is voldoende.

Je kunt de inhoud 30 minuten laten staan of tot je de helderheid controleert. Leeg dan het waterflesje en laat het drogen. Het gebruik van bleekmiddel is aan te bevelen als je de aanwezigheid van schimmel in de fles ontdekt.

Zeep en water

Zeep of afwasmiddel voor het schoonmaken van keukengerei is ook effectief voor het ontsmetten van waterflessen. Doe een paar druppels in het bakje, vermeng met water en schud een paar seconden. Als je klaar bent, spoel je de fles met warme vloeistof.

Ammoniak voor het schoonmaken van waterflessen

Dit is een schoonmaakmiddel met ontvettende en ontsmettende bestanddelen. Net als bij bleekwater moet grote voorzichtigheid betracht worden bij het drogen. Na een minimale hoeveelheid gedaan te hebben en met water gemengd te hebben, laat je de fles een tijdje weken en drogen om zeker te zijn dat er geen resten achterblijven.

Reinigen in de vaatwasser

Vaatwasser
Sommige waterflessen kunnen in de wasmachine gewassen worden. Als je in deze gevallen een wasmachine hebt, is het werk veel gemakkelijker.

Een van de meest effectieve technieken om waterflessen schoon te maken is door een vaatwasser te gebruiken. Dit is echter een apparaat dat niet iedereen bezit.

Als je er een hebt, leg je de fles erin en laat je een eenvoudige cyclus draaien. De combinatie van zepen, de temperatuur van het water die het apparaat bereikt en de langere wastijd bereiken een volledige ontsmetting.

Enerzijds moet je ervoor zorgen dat de container vaatwasser-vriendelijk is. Niet alle materialen zijn dat.

In het algemeen zijn er met glas en roestvrij staal geen problemen. Anderzijds moet je overwegen ook het deksel af te wassen, want het is waarschijnlijk dat het niet in de afwasmachine ontsmet kan worden. In zulke gevallen kun je handmatige ontsmetting toepassen.

Hoe kun je flesdoppen ontsmetten?

Bij de verschillende modellen herbruikbare flessen horen ook allerlei doppen. Sommige zijn opklikbaar en andere schroefbaar, maar allemaal hebben ze uitsparingen die de ophoping van bacteriën bevorderen.

Om ze te ontsmetten is het raadzaam om tijdens het ontsmetten met een borsteltje de binnenkant van de fles te schrobben. Als alternatief kun je ze weken in een bakje gevuld met water en een paar druppels bleekmiddel.

Sommige doppen zijn ook vaatwasmachinebestendig.

De plastic vijand

Veel mensen hergebruiken plastic flessen bij verschillende gelegenheden. Dit is echter een ongezonde praktijk, vanwege de kleine poriën die dit materiaal heeft. Hoewel ze niet waarneembaar zijn, vormen ze een ideale ruimte voor de verspreiding van bacteriën.

Anderzijds breekt plastic na verloop van tijd af en komen er microdeeltjes vrij die de gezondheid kunnen schaden. Daarom raadt de Verenigde Naties (VN) het verbruik van plastic voor eenmalig gebruik af.

Volgens een rapport van deze organisatie (Spaanse link) worden er elke minuut een miljoen plastic flessen gekocht. Tegelijk belandt elk jaar 8 miljoen ton van dit materiaal in de oceanen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Natuurlijk gewichtsverlies met havermoutwater: feit of fictie?

Ontsmet thermische of reisbekers

Andere herbruikbare voorwerpen die we steeds vaker gebruiken zijn thermische of reisbekers. Ze kunnen van dezelfde materialen gemaakt zijn als flessen, maar ze worden vaak naar andere plaatsen vervoerd. Dit houdt een hoger besmettingsrisico in. Je mag ze dus niet vergeten in je ontsmettingsroutines.

Sommige zijn vaatwasmachinebestendig. Als dat niet zo is, moeten enkele van de bovenstaande methoden toegepast worden, ook die voor de deksels. Het is van essentieel belang je handen goed te wassen om te voorkomen dat je door het hanteren bacteriën op de fles of beker overbrengt. Het is ook belangrijk dat het bakje voor persoonlijk gebruik is en dat we deze niet met anderen delen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ávila Larreal, Ayarí Guadalupe, Barboza, Yasmina, Ferrer Villasmil, Kenna Josefina, Rangel Matos, Lisbeth Coromoto, Benítez Payares, Betty Mercedes, Levy, Alegría,  Calidad microbiológica del agua potable envasada en bolsas y botellas que se venden en la ciudad de Maracaibo, estado Zulia-Venezuela. Multiciencias [Internet]. 2013;13(1):16-22. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=90428348002
  • Ferrier, Catherine. “Bottled Water: Understanding a Social Phenomenon.” AMBIO: A Journal of the Human Environment 30.2 (2001): 118. Disponible en: https://doi.org/10.1639/0044-7447(2001)030[0118:bwuasp]2.0.co;2
  • Maldonado, L.,  Reducción y reciclaje de residuos sólidos urbanosen centros de educación superior: Estudio de caso. Ingeniería [Internet]. 2006;10(1):59-68. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46710106
  • Giménez, Andrea F. et al. “Reutilización de Botellas de Plástico En La Localidad de Saladas.” Extensionismo, Innovación y Transferencia Tecnológica 4 (2018): 83. Disponible en:https://doi.org/10.30972/eitt.402876
  • Roca Reyes, Juan Carlos , Osores Plenge, Fernando , Domínguez, Nicanor , Rosas Ramos, William ,  Presencia de bacterias patógenas en las aguas de la desembocadura del Río Surco y la Playa La Chira, Lima, Perú, Junio 2009. Acta Médica Peruana [Internet]. 2009;26(4):243-246. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=96618984010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.