De gezondheidsvoordelen van alkalisch water

Het is van essentieel belang om je lichaam goed gehydrateerd te houden, maar je moet er ook voor zorgen dat de pH-waarde goed in balans blijft. Wij zullen je leren hoe je beide kunt bereiken met behulp van alkalisch water.
De gezondheidsvoordelen van alkalisch water

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Alkalisch water drinken is bijna net zo belangrijk als het drinken van ‘normaal’ water. Dit komt doordat het de pH van je lichaam reguleert. We laten je in dit artikel zien waarom dit zo belangrijk is.

Elke dag water drinken is een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. Niet alleen omdat je lichaam voor een groot deel uit water bestaat, maar ook omdat je organen water nodig hebben om naar behoren te kunnen functioneren.

Om het vochtgehalte in je lichaam optimaal te houden en de ontwikkeling van ziektes te voorkomen, wordt aangeraden om zes tot acht glazen water per dag te drinken.

Hoewel je ook drankjes kunt kopen waarvan beweerd wordt dat ze een alkalisch effect hebben op het lichaam, is het eigenlijk veel gezonder om zo’n drankje gewoon zelf te maken met biologische ingrediënten.

De drank die we in dit artikel delen, zal niet alleen helpen om de zuurgraad in je lichaam te verlagen, maar voorziet je lichaam ook van een verscheidenheid aan gunstige voedingsstoffen.

Hieronder delen we hoe je dit drankje, dat zowel voordelig als gezond is, zelf thuis kunt maken. Let goed op!

Waarom zou ik alkalisch water moeten drinken?

Citroenwater

Voordat we je gaan laten zien hoe je zelf thuis alkalisch water kunt maken, lijkt het ons belangrijk om eerst even te vertellen welke voordelen alkalisch water allemaal biedt en waarom je deze drank meerdere keren per week zou moeten drinken.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de lichamelijke pH-waarde gemeten wordt op een schaal van nul tot veertien. Daarbij is zeven een neutrale waarde. Elke waarde boven de zeven wijst op een alkalisch lichaam. Waarden onder de zeven wijzen dan weer op een te zuur lichaam.

Gezegd wordt dat de pH-waarde tussen de 7,35 en 7,45 moet liggen om het lichaam gezond te houden.

Het probleem is echter dat het dieet van de gemiddelde mens steeds zuurder begint te worden. Ook zijn de meeste mensen zich er niet van bewust zijn dat een groot gedeelte van het voedsel dat ze consumeren hun lichamelijke pH-waarde kan beïnvloeden.

Het gevolg hiervan is dat onze organen allerlei problemen ervaren bij het uitvoeren van hun taken. Hierdoor blijven er steeds meer gifstoffen achter in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat lichaamsweefsels achteruitgaan en de kans op ernstige ziektes groter wordt.

Bloedcellen

Het is zelfs zo dat een te hoge zuurgraad ervoor kan zorgen dat sommige lichaamscellen afsterven en in de meest ernstige gevallen zelfs kankerachtig kunnen worden. Daarom is het dus van essentieel belang om je dagelijkse eetgewoontes te verbeteren en minstens één glas alkalisch water per dag te drinken.

Deze drank zorgt ervoor dat zure afvalstoffen sneller uit het lichaam worden gedreven. Ook houdt het de pH-waarde in balans, zodat lichaamscellen van voldoende zuurstof worden voorzien.

Wanneer je deze drank regelmatig drinkt, gaat het vochtgehalte in je lichaam omhoog, zul je minder last hebben van vermoeidheid en voorkom je zowel inwendige als uitwendige symptomen van vroegtijdige veroudering.

Hoe kan ik alkalisch water zelf thuis maken?

Alkalisch water met citroen

Alkalisch water kun je makkelijk zelf maken door een beetje Himalayazout te mengen met citroen en gezuiverd water.

 • Dit water voorziet het lichaam van veel vitamine C, bioflavonoïden, pectine en essentiële mineralen, die het immuunsysteem, het spijsverteringssysteem en het cardiovasculaire systeem kunnen beschermen.
 • Daarnaast bevat het etherische oliën zoals limoneen en alfa-thujon, die een antioxidante werking hebben en het negatieve effect dat vrije radicalen op het lichaam hebben kunnen verminderen.
 • Ook een matige consumptie van alkalisch water draagt bij aan gezond gewichtsverlies, gaat vochtretentie tegen en kan spanningshoofdpijn verlichten.
 • En tot slot kan het ook het lichamelijke en mentale energieniveau verhogen, waardoor symptomen van stress en prikkelbaarheid af zullen nemen.

Ingrediënten

 • 1 biologische citroen
 • 1 theelepel Himalayazout
 • 2 liter gezuiverd water

Instructies

 • Was de citroen met een beetje water met appelazijn om hem te desinfecteren.
 • Snijd de citroen vervolgens in schijfjes en voeg de schijfjes toe aan een kan gevuld met twee liter gezuiverd water.
 • Voeg dan ook de theelepel Himalayazout toe.
 • Roer de ingrediënten met een siliconen spatel door elkaar en laat het mengsel gedurende de nacht staan op kamertemperatuur.
 • Drink de volgende ochtend een half uur voor het ontbijt een à twee glazen.

Let op!

 • Dit alkalische drankje is niet geschikt voor mensen die last hebben van een hoge bloeddruk.
 • Drink niet meer dan zes glazen per dag. Hierdoor zou je lichaam namelijk juist te alkalisch kunnen worden.
 • Voor de beste resultaten kun je het beste zes glazen per dag drinken en natuurlijk een evenwichtig dieet aanhouden dat rijk is aan antioxidanten met voldoende beweging.
 • Probeer daarnaast ook minder fastfood en voedsel in blik te eten, aangezien dit soort voedsel mogelijk een bron van gifstoffen kan zijn. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.