De zes beste alkalische voedingsmiddelen die bestaan

Het eten van alkalische voedingsmiddelen is van fundamenteel belang om het lichaam in balans te houden. Een lichaam dat te zuur is, kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.
De zes beste alkalische voedingsmiddelen die bestaan

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat de pH van je lichaam in balans moet blijven om de ontwikkeling van ernstige aandoeningen te voorkomen? Wist je dat er alkalische voedingsmiddelen zijn om je pH in balans te houden?

Hoewel je dit misschien negeert, worden de meeste aandoeningen die onze gezondheid beïnvloeden veroorzaakt door een te hoge zuurgraad, die ontstaat door slechte voeding.

Helaas zijn de supermarkten nu overgenomen door een grote hoeveelheid voedingsmiddelen die zuur creëren en veel calorieën bevatten. Verwerkte granen, bewerkte levensmiddelen en rood vlees zijn maar een klein deel van deze lange lijst producten met deze effecten.

Als je stress en giftige substanties uit de omgeving aan dit alles toevoegt, is het dus niet verrassend dat meer en meer mensen ziek worden of een bepaald soort gezondheidsprobleem hebben.

Gelukkig kun je alkalische voedingsmiddelen eten, die rijk zijn aan antioxidanten en essentiële voedingstoffen en die de pH van je bloed in balans houden om negatieve effecten te voorkomen. Aangezien het absoluut noodzakelijk is dat je ze in je dieet opneemt, zullen we dus zes van de beste voedingsmiddelen laten zien om in gedachten te houden.

6 alkalische voedingsmiddelen

1. Spinazie

Spinazie

Een van de meest volledige voedingsmiddelen die er zijn, uit voedingsoogpunt, is spinazie. Het bevat namelijk vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels die helpen bij veel belangrijke functies van het lichaam. Net als andere groene groenten is spinazie rijk aan chlorofyl, een alkaliserende stof die goed is voor het bloed.

Door het eten van spinazie krijg je onder andere het volgende binnen:

 • Vitamine A, C, B2, B9, E en K)
 • Mineralen (mangaan, magnesium, kalium, calcium en ijzer)
 • Voedingsvezels

2. Boerenkool

Boerenkool is een kruisbloemige groente die opvalt in de alternatieve geneeskunde vanwege zijn vermogen om het lichaam te ontgiften en cholesterol te verlagen. Het bevat namelijk veel antioxidanten die oxidatieve schade en de ontwikkeling van verschillende soorten kankercellen voorkomen.

Hoewel het niet zo beroemd is als andere groenten, is het een van de beste alkalische voedingsmiddelen.

In het algemeen is boerenkool is een goede bron van onder andere:

 • Vitamine A, C en K
 • Glucosinolaten
 • Chlorofyl
 • Mineralen (kalium, zink en ijzer)

3. Komkommer

Komkommer

De belangrijkste voordelen van komkommers komen uit het feit dat ze voor 95% uit water bestaan. Daardoor zijn het groenten met een van de laagste aantallen calorieën, maar het zijn ook een van de meest alkalische voedingsmiddelen in de natuur.

Komkommers bevatten belangrijke hoeveelheden antioxidanten zoals lignanen, die worden geassocieerd met het voorkomen van chronische ziekten.

Het beste van komkommers is dat ze zo veelzijdig zijn en dat ze dus op verschillende manieren kunnen worden opgenomen in je dieet. Dit maakt het dus tot een ideale basis voor een alkalisch dieet.

Sommige van de voedingsstoffen zijn onder andere:

 • Vitaminen (A, C, K en B-complex)
 • Mineralen (magnesium, selenium, koper, kalium, ijzer en zink)

4. Broccoli

Voor voeding en de gezondheid moet iedereen enkele porties broccoli per week eten. Deze groente is namelijk een bron van chlorofyl, antioxidanten en voedingsvezels die de zuurgraad van het bloed en overtollige gifstoffen vermindert.

Het wordt aanbevolen voor de verbetering van de cardiovasculaire gezondheid, het ondersteunen van de stofwisseling en ter versterking van het immuunsysteem.

Het is een goede bron van voedingsstoffen zoals:

 • Vitaminen (A, B2, B6, B9 en K)
 • Mineralen (mangaan, kalium, magnesium en calcium)
 • Eiwitten

5. Avocado

Avocado

Een heleboel mensen hebben avocado’s uit hun dieet geweerd, omdat meer dan 85% van hun calorieën afkomstig zijn uit vet. Maar dit is een vergissing, omdat ze een reeks van gezonde vetten bevatten die niet bijdragen tot gewichtstoename. Integendeel, ze helpen het cholesterolgehalte te verlagen en het aantal lipoproteïnen te verhogen.

De eigenschappen verlagen de lichamelijke zuurgraad en beschermen ook tegen problemen die tijdens het ontstekingsproces ontstaan.

Avocado’s bevatten onder andere:

 • Voedingsvezels
 • Vitamines (B5, B6, B9, C en K)
 • Kalium

Misschien ook interessant om te lezen:
Zes fantastische natuurlijke remedies met avocado

6. Citroen

Door de smaak van citroenzuur nemen veel mensen aan dat citroenen deel uitmaken van de zure voedingsgroep. Eigenlijk is dat dus verkeerd gedacht. Het is eigenlijk een van de meest alkalische voedingsmiddelen.

Elke citroen heeft een pH van 9,0, die tijdens de spijsvertering helpt bij het alkaliseren van het bloed.

Ze zijn ook een goede bron van:

 • Vitaminen (A, C en E)
 • Mineralen (kalium, ijzer, zink en magnesium)
 • Voedingsvezels
 • Antioxidanten

De hier genoemde voedingsmiddelen zijn slechts enkele van de voedingsmiddelen die kunnen worden opgenomen in je dieet om je lichaam te alkaliseren. Probeer dus om ze op te nemen in je wekelijkse dieet. Gebruik ze dus om andere zure voedingsmiddelen te vervangen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
 • Sharma GN, Gupta G, Sharma P. A Comprehensive Review of Free Radicals, Antioxidants, and Their Relationship with Human Ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr. 2018;28(2):139-154.
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.