Hoe op een natuurlijke manier roestvrij staal te reinigen

Er zijn allemaal verschillende manieren om items in je huis schoon te maken zonder het milieu te schaden of jezelf aan agressieve chemicaliën bloot te stellen. Met dat in gedachten willen we je vertellen hoe je roestvrij staal op een natuurlijke en ecologische manier kunt reinigen.
Hoe op een natuurlijke manier roestvrij staal te reinigen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voor het reinigen van roestvrij staal zijn geen industriële producten nodig. Hoewel hun formules vaak effectief zijn, zijn er tal van ecologische alternatieven die ook positieve resultaten opleveren.

Roestvrij staal is een bestendig materiaal dat ondanks het verstrijken van de tijd meestal in goede staat blijft. Het is echter niet vrijgesteld van een ondoorzichtig en vies uiterlijk wanneer het niet de juiste zorg en onderhoud krijgt. Gelukkig is er een manier om roestvrij staal op natuurlijke wijze te reinigen.

Zien je potten, pannen en apparaten er dof uit? Bekijk het onderstaande artikel om erachter te komen hoe je hun glans terug kunt brengen zonder het milieu te schaden of jezelf aan agressieve chemicaliën bloot te stellen.

Waarom is het belangrijk om roestvrij staal te reinigen?

Set pannen van roestvrij staal

Als roestvrij staal vuil wordt, dan wordt het gevoeliger voor roest en corrosie, waardoor het materiaal beschadigd raakt. Voordat we uitleggen hoe je roestvrij staal met natuurlijke ingrediënten kan reinigen, willen we eerst benadrukken waarom het zo belangrijk is om het überhaupt schoon te maken.

Dit materiaal wordt dankzij zijn weerstand tegen hitte en corrosie veel in ruimtes zoals keukens gebruikt. Het is in tegenstelling tot andere soorten metaal bovendien duurzamer.

Het wordt niet roestig in contact met water en er zullen zich ook geen vlekken ontwikkelen. Het probleem is echter dat het merkbaar kan verslechteren wanneer het oppervlak vet, stof en andere soorten vuil begint te verzamelen.

Deze situatie zorgt ervoor dat het chroom in roestvrij staal niet optimaal op zuurstof in de lucht reageert, waardoor het niet de laag ontwikkelt die het tegen roest beschermt.

Als roestvrij staal niet de juiste behandeling krijgt, wordt het materiaal dus kwetsbaar voor corrosie en slijtage. Wat kunnen we doen om te voorkomen dat dit gebeurt? Hoe kun je ervoor zorgen dat je roestvrijstalen keukengerei er onberispelijk uit blijft zien?

Hieronder willen we een eenvoudige techniek voorstellen waarmee je roestvrij staal op natuurlijke wijze kunt reinigen. Je kunt het op elk item gebruiken dat dit metaal bevat:

 • Dienbladen
 • Gootstenen
 • Koelkasten
 • Werkbladen
 • Potten
 • Pannen
 • Enz.

Wil je meer natuurlijke schoonmaakproducten ontdekken? Lees dan ook:
Citroenen en andere natuurlijke producten als schoonmaakmiddel

De ecologische methode voor het reinigen van roestvrij staal

Aanrecht mer roestvrij staal

Het gebruik van ecologische technieken om roestvrij staal te reinigen, garandeert een kleinere impact op het milieu. Er zijn allerlei producten te vinden die beloven de glans van roestvrijstalen items te herstellen.

We moeten echter ons gebruik van chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu verminderen. Met dat in gedachten kiezen velen ervoor om natuurlijke schoonmaakproducten te gebruiken, waarvan je er veel thuis kunt maken.

Het goede nieuws is dat er tal van milieuvriendelijke ingrediënten zijn om roestvrij staal te reinigen. Ze kosten bovendien niet veel geld en ze bieden uitzonderlijke resultaten. Je kunt ze bovendien op elk type keukengerei of oppervlak gebruiken dat dit metaal bevat. Ben je er dus klaar voor om aan de slag te gaan? Let op!

Wat je nodig hebt

 • 2 eetlepels bijenwas (Engelse link)
 • 1 eetlepel grof zout
 • Afwasmiddel (indien nodig)
 • Het sap van een citroen
 • Een katoenen doek of een zachte handdoek

Instructies

 • Om roestvrij staal op natuurlijke wijze te reinigen, gebruik je eerst de twee eetlepels bijenwas. Wrijf het over het hele oppervlak en laat het daarna stollen.
 • Als je klaar bent, strooi je vervolgens het grove zout over de was.
 • Wrijf vervolgens krachtig met de doek of handdoek. Op dit punt zul je merken dat het staal zijn glans begint te herstellen.
 • Om er zeker van te zijn dat het oppervlak helemaal schoon is, moet je echter een zeepoplossing bereiden. Combineer dus afwasmiddel met een beetje water en spuit het dan op het oppervlak.
 • Wrijf opnieuw met een katoenen doek of een zachte handdoek en spoel het daarna af. Gebruik geen schrobbers en schuurmiddelen die krassen op het metaal kunnen veroorzaken.
 • Droog volledig af met een schone doek en bevochtig ten slotte een doek met citroensap en wrijf deze over het hele oppervlak. De eigenschappen van dit ingrediënt zijn het laatste bestanddeel dat je roestvrij staal er als nieuw uit zal laten zien.
 • Om roestvrij staal in perfecte staat te houden, moet je dit proces natuurlijk elke 2 of 3 weken herhalen.

Verdere aanbevelingen

Keuken met roestvrij staal

Door een goede schoonmaakroutine te creëren, wordt voorkomen dat er zich moeilijke roest op roestvrijstalen oppervlakken ophoopt. Naast het regelmatig reinigen van roestvrij staal, zoals we hierboven hebben uitgelegd, is het belangrijk om andere basismaatregelen te nemen om dit materiaal in perfecte staat te houden. Bijvoorbeeld:

 • Zorg voor een reinigingsroutine voor roestvrijstalen meubels en keukengerei met warm water en een zachte handdoek. Gebruik ook een droge handdoek om overtollig water op te vegen.
 • Veeg altijd in de richting van de chromen afwerking om vlekken en slijtage te voorkomen.
 • In het geval van vet of etensresten, gebruik dan verdund afwasmiddel en warm water.
 • Als oppervlakken water- of stofvlekken vertonen, besproei ze dan met glasreiniger gemengd met een beetje water. Veeg ze af met een zachte handdoek en dan zijn ze weer zo goed als nieuw!

Heb je deze methode om roestvrij staal op natuurlijke wijze te reinigen al geprobeerd? Als je dat nog niet hebt gedaan, probeer het dan eens en ontdek zelf hoe effectief het werkelijk is!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.