Hoe roestige sieraden schoon te maken

Geef je sieraden een nieuw leven door producten te gebruiken die je in huis hebt om roest te verwijderen. De resultaten zullen je verrassen!
Hoe roestige sieraden schoon te maken

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heeft je favoriete sieraad roestsporen? Kalmeer en haal diep adem, want het kan met een beetje vaardigheid en geduld worden opgelost. In dit artikel zullen we enkele trucs met je delen om roestige sieraden schoon te maken en ze er als nieuw uit te laten zien. Je mag het niet missen!

Sieraden zorg

Besteed aandacht aan de tips die we hieronder in dit artikel delen om ervoor te zorgen dat je sieraden veel langer en in een uitstekende staat mee zullen gaan.

Tips om roestige sieraden schoon te maken

We kennen veel huishoudelijke trucs waarmee je sporen van roest van sieraden kunt verwijderen zonder toevlucht tot schurende (en dure) producten te hoeven nemen. Lees verder om verschillende ideeën te ontdekken die je kunnen helpen om je sieraden er als nieuw uit te laten zien zonder meer geld uit te geven!

1. Baking soda

Omgevallen pot baking soda

Dit is een van die producten die je vaak wel in huis hebt. Baking soda is perfect voor het reinigen van allerlei oppervlakken, van aanrechtbladen tot vlekken op kleding en het kan natuurlijk ook gebruikt worden om roestige sieraden mee schoon te maken!

 • Maak een doek nat en doe er een beetje baking soda op (Spaanse link).
 • Wrijf zachtjes over het sieraad, spoel het af en droog het goed af.
 • Herhaal het proces zo vaak als nodig is.

Let op: Deze optie is niet geschikt voor gouden sieraden, omdat dit de kleur kan beschadigen.

2. Tandpasta

Dit is de truc van oma en het werkt perfect! Poets je kettingen en andere metalen sieraden met tandpasta en een doekje. Spoel het af en wrijf met een droge doek na om vocht en glans te verwijderen.

3. Aspirine

Aspirine om roestige sieraden schoon te maken
 • Neem eerst een glas water en doe er twee koolzuurhoudende aspirines in (Spaanse link).
 • Doop je sieraden vervolgens in het mengsel en laat het ongeveer 10 minuten staan.
 • Als je ze eruit haalt, dan zijn er geen sporen van roest meer te vinden!

4. Cola

Cola is een andere uitstekende optie om roest te verwijderen. Het proces is heel eenvoudig. Plaats de sieraden in een glas cola en wacht een paar minuten. Leeg vervolgens het glas en poets elk sieraad gewoon even met een doek.

Opmerking: gebruik dit recept niet om gouden sieraden schoon te maken, omdat dit het uiterlijk kan beïnvloeden.

5. Baking soda en azijn

Als de roest erg resistent is, dan kun je proberen om een beetje witte azijn met een theelepel baking soda in een kom te mengen. Als je belletjes begint te zien, dompel je sieraden dan een paar minuten onder. Verwijder het, droog het af met een doek en voilà!

Hoe je schade aan sieraden kunt voorkomen

Sieraden en een spiegel

Sieraden kunnen door vochtigheid, kleurveranderingen en oxidatie worden aangetast. Nu je sieraden weer zonder sporen van roest glanzen, moet je er goed voor gaan zorgen! Om te voorkomen dat het donker wordt en zijn glans verliest, kun je enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Vermijd het mixen van accessoires: in het ideale geval moet je ze apart bewaren om hun levensduur te verlengen en roestvorming te voorkomen. Sieradendoeken zijn dan meestal een goede optie.
 • Scheid de accessoires op materiaal: goud moet bij goud worden bewaard, zilver bij zilver en andere sieraden apart om schade aan de andere accessoires te voorkomen.
 • Probeer te voorkomen dat je accessoires met zout water, zeep, chloor en andere schurende elementen in contact komen. Draag je sieraden niet naar het strand en vergeet ook niet om ze tijdens het douchen af te doen.
 • Draag geen sieraden tijdens het sporten, omdat zweet de kleur van het voorwerp kan beïnvloeden.
 • Laat je sieraden niet met parfum of crèmes in contact komen om te voorkomen dat ze hun uiterlijk aantasten.
 • Bewaar je sieraden op een koele, donkere plek om de kans op oxidatie te minimaliseren.
 • Bescherm je sieraden met heldere nagellak.

Gooi je sieraden niet weg, omdat ze een beetje roest hebben. Zoals je hebt ontdekt, is het schoonmaken van roestige sieraden niet zo moeilijk. We hopen dat deze trucs nuttig voor je zijn en dat je sieraden er als nieuw uitzien!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.