Houten kookgerei wassen en desinfecteren

Houten kookgerei geeft een andere en elegante touch aan de keuken en is ideaal om te koken zonder bang te hoeven zijn om pannen en potten te beschadigen. Het moet echter wel grondig worden schoongemaakt.
Houten kookgerei wassen en desinfecteren

Laatste update: 23 augustus, 2022

Houten kookgerei is onmisbaar, want het zijn nuttige elementen die door de generaties heen bewaard zijn gebleven. Ze zijn resistent en geven een traditionele stijl. Ze kunnen echter problemen veroorzaken als ze niet met de grootste zorg worden schoongemaakt. In dit artikel lees je hoe je ze goed kunt desinfecteren!

Lepels, snijplanken en houten spatels zijn gemakkelijk verkrijgbaar, waardoor ze bij alle soorten kookkunsten met uiteenlopende toepassingen kunnen worden gebruikt. Ze hebben ook het voordeel dat ze milieuvriendelijk zijn, geen krassen maken in de pannen en niet door hitte worden aangetast.

Hout heeft echter poriën waaraan etensresten en vocht kunnen blijven kleven. Daarom is het belangrijk het hout grondig schoon te maken om te voorkomen dat er zich bacteriën op de oppervlakken ophopen.

Producten die je kunt gebruiken om houten kookgerei schoon te maken

Vergeleken met andere producten die in de keuken worden gebruikt, moet houten kookgerei nauwkeuriger worden schoongemaakt omdat het zo rustiek is. Bovendien kan het hout, als je dit niet goed onderhoud, aan kwaliteit inboeten en er versleten uitzien.

Er zijn echter doeltreffende manieren om houten kookgerei te ontsmetten en de levensduur ervan te verlengen. De volgende producten zijn gemakkelijk verkrijgbaar en kunnen in aanmerking komen om de voorwerpen te reinigen.

Heet water en zeep

Dit is de eenvoudigste methode om houten kookgerei dagelijks schoon te maken. In dit proces is het essentieel om water van een vrij hoge temperatuur te gebruiken, zodat het verharde etensresten zacht maakt.

 • Allereerst moet je een beetje water gebruiken om de gelokaliseerde substanties te verzwakken.
 • Vervolgens moet je de zeep aanbrengen en wrijven met een spons of afwasborstel die over het oppervlak gaat, totdat alle soorten vuil zijn verwijderd.
 • Spoel ten slotte het kookgerei nogmaals af en gebruik een handdoek die goed droogt.

Citroen

Een citroenschil en een geschilde citroen

Citroen is om vele redenen een zeer nuttig product. Het is ook zeer behulpzaam bij het desinfecteren van houten keukengerei, omdat het helpt bij het verwijderen van vet en sterke geuren.

 • Je moet de citroensap over het hele kookgerei verdelen om het te desinfecteren.
 • Daarna moet je het goed afspoelen met heet water en afdrogen met een schone handdoek.

Baking soda

Houten kookgerei kan na verloop van tijd vlekken krijgen die meestal ontstaan bij de bereiding van sauzen. Er bestaat echter een specifieke reinigingsmethode om deze vlekken te verwijderen en het mooie uiterlijk van het kookgerei te behouden. Baking soda is een van de middelen die in dergelijke gevallen succesvol kunnen zijn.

 • Strooi het op het keukengerei, voeg wat citroensap toe en wrijf met een handdoek totdat de vlek vervaagt.
 • Spoel ten slotte af met heet water en droog het af.
 • Hang het kookgerei tot slot te drogen.

Azijn

Azijn is een ander product dat helpt om onaangename geurtjes te verwijderen en het uiterlijk van het houten kookgerei te vernieuwen. Bovendien is het gemakkelijk te gebruiken.

 • Het eerste wat je moet doen is een mengsel maken van gelijke hoeveelheden azijn en water.
 • Vervolgens moet je het gereedschap maximaal 20 minuten in deze oplossing laten weken.
 • Als laatste stap spoelt je het af met water om de geur te verwijderen en droog je het af met een handdoek van goede kwaliteit.

Oliën

Oliën kunnen worden gebruikt om de slijtage van houten kookgerei tegen te gaan. Ze helpen de kleur te behouden en laten ze glanzen. Je kunt hiervoor minerale olie of kokosolie gebruiken.

 • Het proces bestaat uit het gieten van een beetje van de olieachtige vloeistof op een schone doek en breng het aan over het hele gebruiksvoorwerp.
 • Na 10 tot 15 minuten afspoelen met heet water en goed afdrogen.

Wat niet te doen met houten kookgerei

Een vaatwasmachine met schone afwas erin

Gebruik geen vaatwasser om houten kookgerei te reinigen. Warmte en water werken in het apparaat namelijk lange tijd op elkaar in, wat kan leiden tot vocht en verspreiding van bacteriën.

Bovendien moet je ze niet gedurende lange tijd in een vochtige omgeving laten weken. Ook moet je het kookgerei weggooien als het barsten vertoont, omdat zich op die plaats altijd vuil verzamelt.

 • Als je houten keukengerei vaak in de vaatwasser doet, kan het vocht in de poriën van het hout sijpelen en zich daar ophopen met schadelijke micro-organismen.
 • Bovendien moet de zeep die je voor het schoonmaken van houten keukengerei gebruikt neutraal zijn, aangezien chemische schoonmaakmiddelen het hout aantasten.

Houten kookgerei reiniging moeten van hoge kwaliteit zijn

Om ervoor te zorgen dat het kookgerei lang meegaat en door goed onderhoud een langere levensduur heeft, is het essentieel dat het van goede kwaliteit is. Wij raden aan om massief houten elementen te kopen die je kunt gebruiken zonder het risico van versplintering.

Het is van essentieel belang in gedachten te houden dat de schoonmaakgewoonten na gebruik altijd direct en gewetensvol uitgevoerd moeten worden. Iedere onzorgvuldigheid kan er namelijk toe leiden dat bacteriën tijdens het gebruiken op het voedsel worden overgedragen, of dat oppervlakken onherroepelijk worden beschadigd.

Je moet tot slot ook weten dat je massief houten kookgerei, vooral de snijplanken, zo nu en dan licht kunt opschuren om ze er stevig en gepolijst te laten uitzien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Muire C. Tallar madera [Internet]. Barcelona: Editorial Gustavo Gili; 2017 [citado 30 de marzo de 2021]
 • MINCETUR. Plan de Desarrollo de Mercado de Turquía. Perfil de utensilios de madera para la cocina de mercado de Turquía [Internet]. Perú: Dirección de Desarrollo de Mercados Internacionales del MINCETUR
  y de PROMPERÚ; (S.F) [citado 30 de marzo de 2021]
 • Generalitat de Catalunya. Guía de prácticas correctas de higiene para restaurantes. Catalunya: Agencia de Salud Pública de Catalunya; 2015 [citado 30 de marzo de 2021]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.