Neutrale zeep: waar is het voor?

Neutrale zeep is een hypoallergeen product met een pH-waarde die vergelijkbaar is met die van de menselijke huid. Deze eigenschappen helpen alle huidtypes om het heel goed te verdragen. Lees hier meer!
Neutrale zeep: waar is het voor?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Neutrale zeep is een goed alternatief voor mensen die problemen hebben met de gebruikelijke in de handel verkrijgbare zepen, of die het uiterlijk van hun huid willen verbeteren. Het is een product dat veel voordelen biedt en weinig contra-indicaties heeft.

Neutrale zeep heeft een pH-waarde die erg lijkt op die van de menselijke huid en wordt daarom aanbevolen voor de gevoelige huid. Dit type zeep bevat geen kleurstoffen, parfums of andere componenten die normaal aanwezig zijn in industriële zepen.

Opgemerkt moet worden dat neutrale zeep geschikt is voor alle huidtypes, maar ook zeer gunstig is voor de hoofdhuid en het haar in het algemeen. Sommige zepen die als neutraal worden verkocht, proberen je gewoon voor de gek te houden. Je moet dus goed opletten

Wat is neutrale zeep?

Gebruik neutrale zeep onder de douche

Neutrale zeep heeft een pH-waarde die vergelijkbaar is met die van de menselijke huid. De pH is een waarde die de zuurgraad van een stof aangeeft en wordt gemeten met getallen van 0 tot 14. De pH-waarde van onze huid is 5,5 en neutrale zeep heeft dezelfde pH-waarde, of een waarde die er heel dichtbij ligt.

Dit type zeep wordt meestal gemaakt van natuurlijke oliën of dierlijke vetten. Ze zijn meestal wit of beige van kleur. Als ze een andere tint hebben, heeft de fabrikant mogelijk een ander onderdeel toegevoegd, ambachtelijk of industrieel.

Zepen van deze klasse zijn hypoallergeen, wat betekent dat ze een zeer laag risico hebben om allergische reacties te veroorzaken, hoewel dit echter niet kan worden uitgesloten. Dankzij de vetzuren hebben ze hydraterende en ook hygroscopische eigenschappen, wat betekent dat ze vocht uit de omgeving opnemen en afgeven aan de huid.

Waar is een neutrale zeep voor?

Neutrale zeep heeft meerdere toepassingen, maar mensen gebruiken deze zeep het meest voor de dagelijkse algemene reiniging van gezicht en lichaam. Vanwege de eigenschappen gebruiken mensen met een gevoelige huid of dermatologische problemen dit type product vaak.

Dit type zeep is ideaal voor de droge, vette en gecombineerde huid. In het geval van een droge huid zorgt het voor vocht, vooral als het is gemaakt met glycerine. In het geval van een vette huid helpt het de olie die zich in de poriën heeft opgehoopt te verwijderen en verwijdert het de talg die aanwezig is in puistjes en mee-eters.

Mensen gebruiken het ook vaak op een geïrriteerde huid. Er zijn echter ook andere, minder gebruikelijke toepassingen waar deze zeep zeer geschikt voor is. Denk bijvoorbeeld aan de volgende mogelijkheden:

  • Het is ideaal om wonden te reinigen voordat ze genezen.
  • Het draagt bij aan de gezondheid van de hoofdhuid. Over het algemeen laat het de haren schoon en gehydrateerd achter.
  • Het elimineert de geur van vocht in kasten. Een stukje van deze zeep in de kast kan helpen om nare geurtjes te elimineren.
  • Schoonmaken van gebruiksvoorwerpen. Dit soort zeep helpt, samen met een beetje azijn, om vet van keukengerei te verwijderen.
  • Onderhoud van sloten. Door sloten met deze zeep te reinigen, blijven ze soepel en in goede staat.
  • Smeren van deuren en ramen. Elimineert vervelende piepende geluiden van verouderde scharnieren.

Wanneer gebruik je deze zeep?

De zeep is meestal wit of beige

Veel mensen zijn allergisch of gevoelig voor gewone zeep, maar weten niet dat de zeep die ze gebruiken het probleem is. De eenvoudigste manier om dit te controleren, is door te testen of er irritatie is na gebruik van het product.

Als dat het geval is, stop dan een paar dagen met het gebruik en gebruik het dan opnieuw. Als de irritatie weer optreedt, is er sprake van een overgevoeligheid of allergie voor die zeep.

Jeuk of branderigheid na gebruik van zeep, ook al zijn er geen zichtbare tekenen van irritatie, is ook een teken van een overgevoeligheid of een allergie. Zeep mag bij gebruik nooit onaangename symptomen veroorzaken.

Mensen en kinderen met huidallergieën of een overgevoelige huid reageren meestal op veelvoorkomende componenten in commerciële zepen. Als er bijwerkingen optreden kun je het beste beginnen met het gebruik van een neutrale zeep.

We kunnen niet garanderen dat neutrale zepen ook geen bijwerkingen veroorzaken, vooral niet op een overgevoelige huid. Het is daarom het beste om het eerst te testen door een beetje zeep op de onderarm te smeren. Als er geen reactie ontstaat, is het veilig om te gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • D’Santiago, I., & de Marcano, M. E. V. (1996). El pH de los jabones. Dermatología Venezolana, 34(3).


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.