De verschillen tussen de huid van mannen en vrouwen

Er zijn veel verschillen in beide huidtypes en daarom moeten huidverzorgingsrituelen voor mannen en vrouwen specifiek voor hun eigen type zijn.
De verschillen tussen de huid van mannen en vrouwen

Laatste update: 07 september, 2020

Er zijn veel verschillen tussen de huid van mannen en vrouwen. Mensen van beide geslachten moeten echter vochtinbrengende producten en zonnebrandcrème gebruiken om de huid in optimale conditie te houden.

Er zijn weliswaar maar weinig genderspecifieke producten, maar je moet dus de verschillen tussen elk huidtype kennen om uiteindelijk een geschikte keuze te maken.

Mannen moeten bijvoorbeeld hun toevlucht tot een specifiek product voor gezichtsverzorging nemen. Dit is, omdat hun huid onder het scheren kan lijden. En hoewel er overeenkomsten zijn tussen de huid van mannen en vrouwen, bepalen hun verschillen de zorg die ze nodig hebben om deze in goede conditie te houden.

De belangrijkste verschillen tussen de huid van mannen en vrouwen

Laten we allereerst duidelijk maken dat de huid het grootste orgaan van het menselijk lichaam is en op structureel niveau uit 3 lagen bestaat opperhuid, lederhuid en hypodermis. Deze hebben op hun beurt huidaanhechtingen zoals haar, nagels en zweetklieren.

Er zijn twee grote variabelen en testosteron is er een van. Dit is het hormoon dat in relatie tot vrouwen de onderscheidende huidkenmerken van mannen regelt. Het geeft een andere structuur aan de mannenhuid, zowel op hun gezicht als op de rest van hun lichaam. Hun huid is vetter, dikker en veroudert anders.

De tweede oorzaak van dit significante verschil is het dagelijks scheren waaraan mannengezichten worden blootgesteld. Dit is een aanzienlijke stressfactor voor de huid.

Andere verschillen tussen de huid van mannen en vrouwen

Man met scheerschuim op zijn gezicht

Dikte

De mannenhuid is ongeveer 20% dikker dan die van vrouwen. Hij bevat bovendien meer collageen en daarom duurt het langer voordat de tekenen van veroudering verschijnen. Bij vrouwen wordt de huid na de menopauze doorgaans aanzienlijk dunner, zoals beschreven in een publicatie van de American Academy of Dermatology (Engelse link).

Vettigheid

Een ander verschil tussen de huid van mannen en vrouwen is de vettigheid. De huid van mannen heeft meer vet, omdat het meer talgklieren bevat. De talgproductie is daarom groter dan bij vrouwen. Ze hebben bovendien meer poriën en zijn deze groter.

De klieren van mannen, die door androgene stimulatie werken, kunnen twee keer zoveel talg produceren als vrouwen, wat tot het verschijnen van puistjes, droogheid en acne leidt.

Deze verhoogde talgafscheiding kan bij mannen tot op hoge leeftijd aanhouden. De talgproductie neemt bij vrouwen na de menopauze af en de kenmerkende droge huid treedt op.

Haar

De huid van mannen en vrouwen

Het verschijnen van gezichtshaar is voornamelijk een mannelijk kenmerk. De baard begint rond de leeftijd van 15 tot 16 jaar te verschijnen. Vanaf deze leeftijd krijgt een jongen ook haar op zijn borst, armen en benen.

Cellulitis

Het optreden van cellulitis komt vaker bij vrouwen voor. Volgens schattingen heeft ongeveer 90% van de vrouwen dit probleem. Waarom heeft het dan niet zo veel invloed op mannen? Dit komt doordat de structuur van het onderhuidse weefsel tussen beide geslachten heel verschillend is.

Zoals een studie gepubliceerd in Plastic and Reconstructive Surgery uitlegt (Engelse link), is het bindweefsel bij mannen sterker, dus er is niet zo veel ophoping van onderhuids vet. Daarentegen zijn de vetcellen bij vrouwen groter en is door de activiteit van vrouwelijke hormonen hun bindweefsel zwakker.

Collageen

Zoals we hierboven vermeldden, zit er bij mannen een grotere hoeveelheid collageen, waardoor hun huid er compacter en steviger uitziet. Deze stof neemt echter in de loop van de tijd gestaag af. Dit is anders bij vrouwen.

Terwijl de mannenhuid dikker is dan die van vrouwen, beginnen hun eerste rimpels tussen de 35 en 40 jaar te verschijnen, terwijl die van vrouwen tussen de 30 en 35 jaar verschijnen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Alles over de diagnose van huidnecrose

Veroudering

De tekenen van veroudering (zoals rimpels) verschijnen later op de huid van een man, maar ze zijn intenser wanneer ze verschijnen (volledig gevormde groeven). Bij vrouwen zijn wallen en donkere kringen meer uitgesproken. Door het aanzienlijke verlies van spiermassa raakt de huid los, waardoor de ogen er vermoeid uitzien.

Dingen om over de huid van mannen en vrouwen in gedachten te houden

De huid van mannen en vrouwen is in inderdaad verschillend. Om er goed voor te zorgen, moeten ze verschillende schoonheidsproducten en behandelingen gebruiken, aangepast aan de behoeften van hun geslacht, maar altijd met het belang van het aanbrengen van vochtinbrengende crèmes en zonnefilters.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yousef H, Alhajj M, Sharma S. Anatomy, Skin (Integument), Epidermis. [Updated 2019 Jun 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470464/
  • PDQ Screening and Prevention Editorial Board. Skin Cancer Screening (PDQ®): Patient Version. 2020 Mar 27. In: PDQ Cancer Information Summaries [Internet]. Bethesda (MD): National Cancer Institute (US); 2002-. [Figure, Anatomy of the skin, showing the epidermis, dermis, and subcutaneous tissue.] Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65739/figure/CDR0000258037__69/
  • Rudolph, C., Hladik, C., Hamade, H., Frank, K., Kaminer, M. S., Hexsel, D., … Cotofana, S. (2019). Structural Gender Dimorphism and the Biomechanics of the Gluteal Subcutaneous Tissue: Implications for the Pathophysiology of Cellulite. Plastic and Reconstructive Surgery143(4), 1077–1086. https://doi.org/10.1097/PRS.0000000000005407

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.