Waarom moet je de pH-waarde in je lichaam verlagen

Een alkalische pH of zuurgraad staat synoniem voor gezondheid. Dat is de reden dat je moet proberen om de pH-waarde in evenwicht te houden zodat het niet te zuur wordt. Op die manier kan je je algemene gezondheid verbeteren!
Waarom moet je de pH-waarde in je lichaam verlagen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je persoonlijke zuurgraad of de pH-waarde kan veel belangrijker zijn dan je misschien denkt. Deze waarde bepaalt of je lichaam zich in een gezonde staat of in een staat van alkaliteit bevindt.

Bacteriën en micro-organismen hebben een zure pH nodig om zich te ontwikkelen. Het is dus van levensbelang om dit te vermijden.

Alles wat we eten of drinken, beïnvloedt de zuurgraad. Sommige voedingsmiddelen maken ons zuurder, terwijl andere ons alkalischer maken.

In het algemeen is het zo dat voedingsmiddelen die afkomstig zijn van dieren, zoals vlees en zuivelproducten zure producten zijn. Aan de andere zijn plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit en groenten alkalisch.

Maar omgevingsfactoren spelen ook een belangrijke rol. Reinigingsproducten zoals zeep, wasmiddel, luchtverfrisser, glasreiniger en andere soorten schoonmaakmiddelen bevatten allemaal chemicaliën die giftig zijn voor het lichaam en bijdragen aan het zuurgehalte.

Wat het peil van de zuurtegraad in je lichaam is, kan je zelf vaststellen.

Wat is de pH-waarde?

De pH-waarde van je lichaam

Voor diegenen die zich afvragen waar de letters pH voor staan, is het nuttig om te vermelden wat ze betekenen. Ze staan voor “potentiële waterstof”. Dit is een waarde om de waterstof-ionen in het lichaam te meten.

 • De pH-waarde ligt tussen de 1 en 14. 1 betekent zuurder, een pH van 7 is neutraal, en 14 staat voor de meest alkalische waarde.
 • De ideale hoeveelheid pH ligt van 7,3 tot 7,45. Deze waarden zijn licht basisch of alkalisch.

Vele factoren die met voeding te maken hebben beïnvloeden de pH-waarde. Vooral het feit dat we te veel bewerkte voedingsmiddelen eten en te veel te maken hebben met omgevingen die vol chemicaliën zitten, zorgt ervoor dat ons lichaam neigt naar een lage pH-waarde.

Hoe meet je pH?

Je kan de pH-waarde van je huid meten. In de apotheek vind je strips om dit te testen.

 • Om de pH-waarde te meten stop je de strip in je mond. Zorg ervoor dat het gedurende twee tot drie seconden in contact komt met je speeksel.
 • Na de aangewezen tijd vergelijk je de strip met de kleurtabel die je bij de strips gekregen hebt. Zo weet je wat jouw pH-waarde is.
 • Men raadt aan om dit ‘s ochtends te doen, voordat je iets eet of drinkt. Want voeding en dranken kunnen de pH-waarde in het speeksel veranderen.

Een andere manier om de pH te meten is via de urine. Opnieuw is het aan te raden om dit ‘s morgens te doen.

Een eerste lezing is in het algemeen een beetje zuurder. Dat komt omdat het lichaam het zuur reinigt terwijl je ‘s nachts slaapt. Het beste is dus om de tweede urine van de dag te gebruiken.

Waarom is het belangrijk dat je weet wat de pH-waarde is?

Belang van de pH-waarde meten

Een meting van de pH-waarde is een grote indicator van hoe het gesteld is met de gezondheid van je lichaam. We laten je hier een aantal voorbeelden van ziekten en stoornissen zien die verband houden met een te hoge zuurgraad:

 • diabetes
 • obesitas
 • migraine en ochtendmisselijkheid
 • staar
 • kanker
 • artritis, osteoporose en jicht
 • beroerte
 • allergieën

Hoe reguleer je een zure pH en maak je het meer alkalisch?

Er bestaan verschillende manieren om een zure pH te reguleren en je lichaam alkalischer te maken.

Deze dagelijkse methoden behoren tot de eenvoudigste en meest doeltreffende die je kan gebruiken om je pH-waarde meer alkalisch te maken:

 • Meng het sap van één citroen in een glas warm water. Drink dit ‘s ochtends zodra je opstaat.
 • Doe een halve theelepel zuiveringszout (2 g) in een glas warm water en drink het op.

We kunnen ook een keuze maken uit deze lijst van alternatieven:

Eet meer fruit en groenten

 • Eet meer plantaardige voedingsmiddelen. Kies je er toch voor om dierlijke producten te eten, kies dan alleen voor voedingsmiddelen afkomstig van dieren die met gras gevoed zijn.
 • Voeg gerst, cayenne, cholerella-algen en spirulina toe aan je dagelijkse voedingsplan.
 • Volg een dieet dat veel groenten bevat, voedzaam is en vol alkalisch fruit zit. Groene sappen zijn een snelle en gemakkelijke manier om alle voedingsstoffen uit je groenten te halen.

Vermijd suiker en bewerkte of gebakken voedingsmiddelen

 • Zowel suiker als bewerkte en gebakken gerechten verhogen de zure niveaus in het lichaam. Je kiest dus beter voor natuurlijke zoetmiddelen en andere manieren van bereiden.

Drink water van een goed kwaliteit

De pH-waarde en water

Eigenlijk zouden bij het schoonmaken van het huis en bij het reinigen van het lichaam altijd het gebruik van commerciële producten te gebruiken moeten vermijden.

Probeer om natuurlijke reinigingsmiddelen te gebruiken zoals azijn of aangelengde appelazijn.

Wat betreft shampoo, douchegel, tandpasta en andere producten voor de persoonlijke hygiëne is het beter dat je middelen gebruikt die milieuvriendelijk zijn.

Commerciële producten worden gemaakt met chemicaliën en zitten vol gifstoffen die het lichaam zuurder maken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.