Behandeling voor bacteriële overgroei

Het volgen van het FODMAP-dieet, het beperken van antibiotica-gebruik en het regenereren van flora zijn enkele van de opties voor het behandelen van bacteriële overgroei. Wat moet je er echter nog meer over weten? We hebben hier alle informatie die je nodig hebt!
Behandeling voor bacteriële overgroei
Marta Guzmán

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Marta Guzmán.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heb je last van maag-darmklachten zoals buikpijn of diarree? Je kunt dan last hebben van bacteriële overgroei in je dunne darm. Deze aandoening is niet normaal, en in dit artikel zullen we de behandeling voor bacteriële overgroei en de meest voorkomende fouten die mensen maken uitleggen.

Bacteriële overgroei in de dunne darm

Bacteriële overgroei in de darm is een heterogeen syndroom dat wordt veroorzaakt door een te groot aantal of een verandering in het type bacteriën dat in de dunne darm aanwezig is. De gastro-intestinale symptomen die het kan veroorzaken zijn divers en niet-specifiek, zoals:

 • Opgeblazen gevoel
 • Winderigheid
 • Buikpijn
 • Diarree
 • Dyspepsie (ongemak na de maaltijd)
 • Gewichtsverlies

Wat dit syndroom zo bijzonder maakt, is dat, in tegenstelling tot de dikke darm, de dunne darm niet een groot aantal bacteriën zou moeten bevatten. Specialisten geloven dat de weinige bacteriën die daar zijn gehuisvest daar sinds de geboorte in symbiose met onze darm leven.

Beetje bij beetje krijgen we een dieper begrip van deze relatie en we begrijpen dat het van vitaal belang is om een normaal spijsverteringsproces, een efficiënte activiteit in het immuunsysteem en een optimale ontwikkeling van onze darm te bereiken.

Het probleem ontstaat wanneer deze bacteriën overmatig toenemen in aantal. Een van de redenen voor deze bacteriële overgroei kan bijvoorbeeld de overmatige inname van voedingsmiddelen zijn die rijk zijn aan FODMAP’s.

Om een goed microbioom in het gehele spijsverteringskanaal te behouden en zo bacteriële overgroei te voorkomen, gebruikt het menselijk lichaam diverse antibiotische mechanismen zoals:

 • Zoutzuur in de maag.
 • De productie van gal en spijsverteringsenzymen (die ook zeer antibiotisch zijn).
 • pH-veranderingen.
 • Oxygenatie van de darm.

Hoe wordt het gediagnosticeerd?

Een goede aanvullende diagnostische test is de waterstofademtest (Engelse link). Deze test is op het feit gebaseerd dat bepaalde gassen, zoals waterstof of menselijk methaan, door de fermentatie van koolhydraten door darmbacteriën worden geproduceerd. Als de uitademing van deze gassen te snel gebeurt, dan weten we dat we te maken hebben met bacteriële overgroei.

Behandeling voor bacteriële overgroei

Conventionele behandeling omvat identificatie van de aandoeningen die de symptomen veroorzaken en behandeling met antibiotica. We mogen echter een fundamenteel onderdeel niet vergeten: het beheersen van ons dieet. Om dit te doen, raden we je onder andere het volgende aan:

 • Verminder in de eerste fase de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAP.
 • Gebruik antimicrobiële voedingsmiddelen (Engelse link): onder andere oregano, tijm, Lapacho-thee, kokosvet.
 • Herstel het maagzuur.
 • Herstel de functie van gal en de pancreas door onder andere voedingssupplementen op basis van spijsverteringsenzymen te consumeren.

Misschien ook interessant om te lezen:
Geneeskrachtige kruiden die buikpijn helpen verlichten

Typische behandelfouten

1. Een enkelvoudige diagnose stellen

Arts onderzoekt buik

Als je last hebt van een opgeblazen gevoel en steatorroe (vet in de ontlasting) stellen artsen vaak de diagnose dat je aan bacteriële overgroei lijdt. Dezelfde symptomen kunnen echter te wijten zijn aan diverse andere factoren zoals:

 • Exocriene pancreasinsufficiëntie
 • Een overgroei van gist
 • Een parasitaire infectie
 • Hypochloorhydrie

Het is daarom van cruciaal belang om een juiste diagnose te stellen, die niet alleen op de symptomen gebaseerd is, maar op alle processen die ertoe hebben geleid dat je aan de medische aandoening lijdt die je hebt.

2. Te lang met antibiotica behandelen

Hoewel het gebruik van een antibiotische behandelingen soms noodzakelijk is, kan het gebruik ervan de symbiotische bacteriën aantasten. Het kan ook de diversiteit van de flora aantasten en het voor iemand moeilijk maken om zonder behandeling te leven, omdat het de verscheidenheid aan soorten van onze microbiota reguleert.

3. Diëten die te lang te restrictief zijn

In de eerste fase moet je een FODMAP-dieet volgen, omdat dit je helpt om de overgroei onder controle te houden. Je moet echter niet vergeten dat vezels het voedsel van onze bacteriën zijn, het zijn onze prebiotica. Te lang beperken kan ook de diversiteit van flora aantasten.

4. Beëindiging van de behandeling wanneer de symptomen verdwijnen

Als de bacteriële overgroei eenmaal is opgelost, moeten we ons bovendien op het herstellen van de controlemechanismen concentreren (Engelse link) die tot deze overgroei hebben geleid. De behandeling zal worden afgerond wanneer hypochloorhydrie, pancreasinsufficiëntie of de behoefte aan maagzuurremmers is verdwenen, en niet alleen wanneer de symptomen zijn verdwenen.

Conclusie

Samenvattend kunnen we stellen dat je bij de behandeling van bacteriële overgroei allereerst de overmatige inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAP’s moet verminderen. De behandeling kan bovendien antibiotica en andere therapeutische opties omvatten. In ieder geval hangt het succes van de behandeling grotendeels van een goede diagnose door de arts af.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Miazga A, Osiński M, Cichy W, Żaba R. Current views on the etiopathogenesis, clinical manifestation, diagnostics, treatment and correlation with other nosological entities of SIBO. Adv Med Sci. 2015 Mar;60(1):118-24.
 • Chedid V, Dhalla S, Clarke JO, Roland BC, Dunbar KB, Koh J, Justino E, Tomakin E, Mullin GE. “Herbal therapy is equivalent to rifaximin for the treatment of small intestinal bacterial overgrowth.” Glob Adv Health Med. 2014 May;3(3):16-24. doi: 10.7453/gahmj.2014.019.
 • Quigley EM. Small intestinal bacterial overgrowth: what it is and what it is not. Curr Opin Gastroenterol. 2014 Mar;30(2):141-6.
 • Gibson, P. R., & Shepherd, S. J. (2010). Evidence based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. Journal of gastroenterology and hepatology, 25(2), 252-258.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.