Geneeskrachtige kruiden die buikpijn helpen verlichten

We kunnen sommige kruiden en medicinale planten gebruiken om buikpijn te helpen verlichten. Vanwege hun eigenschappen kunnen we ze op een natuurlijke en effectieve manier gebruiken om klachten te behandelen.
Geneeskrachtige kruiden die buikpijn helpen verlichten

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Natuurlijke remedies zijn altijd al een alternatieve methode geweest om verschillende aandoeningen te genezen. De geneeskrachtige kruiden waarover we het vandaag zullen hebben, kunnen helpen om buikpijn snel en effectief te verlichten.

Buikpijn is ongemakkelijk, ongepast en één van de meest voorkomende kwalen. Het komt vaak voor in het bovenste deel van de buik. Soms gaat het gepaard met

Vandaag zullen we je vertellen over verschillende kruiden en medicinale planten die je kunnen helpen om die klachten te verlichten. Hun krachtige werking kan mogelijk het maagzuur verminderen, de pijn verzachten en de spijsvertering verbeteren. Het beste van alles, is dat ze geen bijwerkingen hebben en dat ze heel gemakkelijk te vinden zijn.

Geneeskrachtige kruiden die buikpijn helpen verlichten

1. Venkel om buikpijn te helpen verlichten

Venkelzaad kan helpen bij de spijsvertering, de vorming van gassen en voorkomt mogelijk de pijn die veroorzaakt wordt door de ophoping ervan. Je kunt het innemen als een infusie om snel verlichting te krijgen. Daarnaast kun je het rauw consumeren, bovenop een salade of toevoegen aan één van je gerechten.

2. Kamille

Kamille is één van de grootste bondgenoten van het maagmembraan. Het kan beschermen en eventuele schade herstellen dankzij de genezende werking.

Het helpt ook maagzuur en gas te verlichten en zuurheid, gastritis en maagzweren te verminderen. Bovendien is het een effectief spierverslappend middel en een natuurlijk ontstekingsremmend middel, dat ook de buikpijn kan helpen verlichten.

3. Munt en wijnruit

Muntblaadjes

Munt is een krachtig spijsverteringsmiddel. Het kan echter ook zeer geschikt zijn voor het tegengaan van zweren en galblaasaandoeningen. Je kunt het kopen in theezakjes of infusies maken met muntblaadjes.

Wijnruit daarentegen kan gas, het gevoel van zuurheid en andere maagproblemen kalmeren. Bovendien kan het ook helpen de menstruatie te reguleren.

4. Welriekende ganzenvoet en cedron

Welriekende ganzenvoet is een mogelijk krachtig spijsverteringsstimulerend middel. Het kan ook helpen bij het verlichten van maagklachten, vooral koliek. Ondertussen kan cedron helpen bij maagspasmen en plassen vergemakkelijken.

5. Anijs om gas te verlichten

Dit is één van de beste kruiden om maagaandoeningen te behandelen vanwege zijn mogelijk krampstillend en pijnstillend effect. Anijs kan helpen om:

  • de maag te ontspannen
  • gassen uit te drijven
  • zwellingen te verminderen
  • zuurheid te verlagen
  • koliek en zenuwslijmvliesontsteking voorkomen
  • de spijsvertering bevorderen

6. Tijm en basilicum

Maag- en darmspasmen zijn zeer pijnlijk, maar tijm kan daarbij helpen. Dit kruid kan ook helpen om de afvoer van gas te vergemakkelijken. Idealiter neem je het als een infusie na de maaltijd.

Basilicum kan ondertussen buikpijn en menstruatiekrampen verlichten. Als je het gorgelt met je infusie, kan het onder andere je keel verzachten en de pijn verlichten.

7. Rozemarijn en absint

Rozemarijn kan helpen om de symptomen van indigestie en andere problemen met het spijsverteringsstelsel te bestrijden. De etherische oliën beschermen de maag door het spijsverteringsslijm te bedekken.

Daarnaast kan absint aandoeningen helpen kalmeren die veroorzaakt worden door bacteriën die via voedsel of darmparasieten worden ingenomen. Het kan ook infecties in het spijsverteringsstelsel bestrijden. Absint mag alleen gebruikt worden op advies van een deskundige.

8. Lijnzaad

Lijnzaad is ideaal voor de bestrijding van aandoeningen zoals:

  • diarree
  • constipatie
  • gastritis

Het kan ook helpen bij de behandeling van darmontstekingen en bij de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom en zweren.

9. Gember

Een gemberinfusie kan helpen bij het verlichten van buikpijn, brandend maagzuur, gasvorming en misselijkheid. Bovendien kan het zuurheid verminderen en schadelijke darmbacteriën bestrijden.

Het helpt mogelijk ook bij de spijsvertering en het verlichten van elk ongemakkelijk gevoel van zwaarte na een grote maaltijd. Je kunt het zowel rauw of als infuus innemen en dit moet je dagelijks doen.

10. Aloëvera en artisjokken om buikpijn te verlichten

Aloëvera kan zowel brandend maagzuur als een brandend gevoel door ontstekingen verlichten, dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan ook helpen het darmkanaal te reguleren, constipatie te genezen en de darmen te reinigen.

Ondertussen kunnen artisjokken helpen om de organen te ontgiften die werken in het spijsverteringsproces. Ze zijn ideaal voor ondersteuning bij het reinigen van de lever en voor het reguleren van het cholesterolgehalte in het lichaam.

11. Paardenbloemen

Paardenbloemen

Tot slot kunnen paardenbloemen brandend maagzuur en verstopping voorkomen en de spijsvertering bevorderen. Hoewel het de algemene conditie van het spijsverteringsstelsel kan verbeteren, wordt paardenbloem echter niet aanbevolen voor de behandeling van zweren, gastritis of nier- of galblaasstenen.

Zoals je ziet kunnen deze medicinale kruiden zeer effectief zijn bij de behandeling van spijsverteringsproblemen. Als je weet hoe je kunt profiteren van de voordelen ervan, kunnen ze zeker helpen om je levenskwaliteit te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Moreno-Salazar, S. F., Robles-Zepeda, R. E., & Johnson, D. E. (2008). Plant folk medicines for gastrointestinal disorders among the main tribes of Sonora, Mexico. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2007.07.009
  • Swapna M. M., R., P., P., A. K., N., M. C., & P., R. N. (2011). A review on the medicinal and edible aspects of aquatic and wetland plants of India. Journal of Medicinal Plants Research. https://doi.org/10.5897/JMPRX11.005
  • Duke, James A, M. J. B.-G. J. duCellier & P.-A. K. D. (2001). Handbook of medicinal herbs. Herbal reference library. https://doi.org/10.1186/1746-4269-7-30

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.