6 dingen in je kast die je nu meteen moet weggooien

Het hamsteren van kleding kan je kast veranderen in een echte puinhoop van kleding en accessoires die je niet eens gebruikt. Hier zijn wat ideeën om je kast om te toveren in een ruimte waar je van houdt!
6 dingen in je kast die je nu meteen moet weggooien

Laatste update: 24 augustus, 2022

 

Wisselende seizoenen en de uitverkoop zijn enkele van de triggers om je kast vol te hangen met nutteloze producten. In het geval van kleding spelen verschillende goedkope merken een sleutelrol om consumenten tot dwangmatige shoppers te maken. Daarom zijn er dingen in je kast die je beter direct kunt weggooien.

Veel kleren hebben betekent niet dat je er altijd goed uitziet. Stijl is een van die zaken die de neiging hebben verloren te gaan in een ongeorganiseerde kast. Hier moet je prioriteit geven aan de belangrijkste kledingstukken, namelijk kledingstukken die goed bij je lichaamstype passen en, natuurlijk, kledingstukken die je eigen persoonlijke ‘merk’ dragen.

Opruimen en schoonmaken zouden twee essentiële regels moeten zijn om de kast een nieuwe en vernieuwde uitstraling te geven. Het begint echter allemaal met willen veranderen, niet alleen om een nieuwe ruimte te geven aan wat je echt nodig hebt, maar ook om je te ontdoen van alles wat nutteloos of onpraktisch is.

Dingen in je kast die je nu meteen moet weggooien

Een vrouw in haar kast

Laten we eens een aantal dingen in je kast analyseren die je eruit zou moeten gooien. Als je het nu niet doet, moet je het niet eindeloos uitstellen. Hoe eerder je aan de slag gaat, hoe beter het is.

Mode gaat steeds sneller en verandert van het ene seizoen op het andere. Ontwerpen veranderen voortdurend. Misschien neemt dat glitterjurkje of die geruite print die een tijdje geleden zoveel aandacht trok op de catwalks alleen maar ruimte in beslag die gebruikt zou kunnen worden voor een tijdlozer kledingstuk.

Hoewel het geen slecht idee is om trends te dragen, moet je er wel over nadenken welke trends minder seizoensgebonden zijn. Dat wil zeggen kledingstijlen die zelden herhaald worden. Vermijd deze en probeer in plaats daarvan te kiezen voor meer tijdloze trends.

2. Oude kleren in je kast

Sommige oude kleren wekken onnodige gehechtheid op. Herinneringen aan een trui of die broek die je zo goed past, kunnen geweldig zijn, maar als ze versleten zijn en geen nut meer hebben, kun je ze het beste wegdoen.

Een item eruit en dan pas een item erin is een van de trucs om ruimte te maken voor het nieuwe en je kledingkast overzichtelijk te houden.

3. Het dilemma van de maat

Het lichaam verandert en dat betekent dat kleding ook verandert. Het bewaren van bepaalde soorten kleding die niet bij je maat passen, kan een actie zijn die bijdraagt aan het dichtslibben van je kast met betekenisloze stukken. Als je ze wegdoet, kunnen andere mensen er misschien gebruik van maken.

4. Kapotte voorwerpen

Dit geldt voor sieraden, brillen, handtassen en zelfs kleding. Wat kapot is, is nutteloos. Als je het in de kast hebt laten liggen met de gedachte het te repareren en lange tijd is verstreken of je kunt het niet, dan is het tijd om afscheid te nemen.

In die zin moet een broek die bevuild is geraakt door eten of klussen ophouden te bestaan en plaats maken voor iets beters. Dat geldt ook voor kleding die volledig verwassen en versleten is.

5. Schoenen die pijn doen

Dit is een van de meest voorkomende problemen. Een nieuw paar schoenen moet vaak eerst ingelopen worden. Dat kan de rechtvaardiging zijn om ze niet uit de kast te gooien, maar als ze je pijn doen en je er na verloop van tijd nog steeds niet aan wennen, is het beter om ze weg te doen om plaats te maken voor andere schoenen.

6. Kleding zonder doel

Zowel impulsaankopen als ongewenste cadeaus zijn er vaak de oorzaak van dat er in de kledingkast overbodige stukken hangen of die niet bij je eigen stijl passen. Je hebt geen specifieke gelegenheid waarbij deze kleding van pas komt.

De waarheid is dat als je het niet mooi vindt, er geen kans is dat je het zult dragen. Dat is meer dan genoeg reden om het niet langer te houden maar ze weg te geven.

Tips om de dingen in je kast weg te doen

Een opgeruimde kledingplank

Marie Kondo, auteur van het boek The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing, heeft ons veel lessen geleerd over het handhaven van een evenwichtig bestaan.

Haar methode is dat je je moet afvragen wat het nut van kleding is: of het plezier geeft en of het functioneel is. Daarnaast stelt ze voor om dankbaar te zijn voor elk stuk dat weggaat.

In die zin zijn er ook andere basisideeën. Een daarvan is dat de hoeveelheid kastruimte bepaalt hoeveel kledingstukken en accessoires we kunnen houden. Het andere is de capsulekast, of capsule wardrobe.

Dit is een kleine hoeveelheid kledingstukken die wordt samengesteld uit enkele opvallende kledingstukken die combineren met diverse basis- en klassieke ontwerpen in neutrale kleuren. Over het algemeen zijn deze kledingstukken meer tijdloos.

De rol van stylist op je nemen is een andere manier om je te ontdoen van dingen die niet meer voor je werken. Alle kleren uit de kast halen en looks samenstellen is een creatief idee om te bepalen wat nodig is en wat niet.

Dit geldt ook voor het vinden van outfits die passen bij elk seizoen, het maken van een lijst van de must-haves, en het organiseren van de kast op een meer ordelijke manier.

Hoewel al deze acties kunnen werken, moeten we ons afvragen of we een kledingstuk echt nodig hebben. Dit is de eerste stap naar een meer verantwoorde consumptie, die erop gericht moet zijn in echte behoeften te voorzien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Marie Kondo. La Magia del Orden. editorial Aguilar; 2010 [consultado marzo 2021].
  • Saray Martín.  El método Armario Cápsula [Internet]. Barcelona: Penguin Random House Grupo Editorial; 2017 [consultado marzo 2021]. Disponible en: https://books.google.com.co/books?id=j8kLDgAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=armario+capsula&hl=es&sa=X&ved=2ahUKEwj83pWy7tPvAhUCyFkKHWOYANsQ6AEwAHoECAQQAg#v=onepage&q=armario%20capsula&f=false

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.