8 handige tips om je kast te verlichten

We willen allemaal kasten die ruim, netjes, modern en goed verlicht zijn. Vandaag delen we 8 tips met je om je kast te verlichten.
8 handige tips om je kast te verlichten

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wat zijn de basisvoorwaarden van een kledingkast? Natuurlijk zouden de meeste mensen zeggen dat het je kleding moet kunnen bevatten. Er is echter nog een ander element dat onze kasten nodig hebben en dat net zo belangrijk, zo niet belangrijker is. Dat element is verlichting. Dat is de reden dat we in het artikel van vandaag 8 tips delen om je kast te verlichten.

Als je kast goed verlicht is, kun je direct de details van je outfit waarderen. Verlichting helpt je daarnaast ook bij het organiseren van je kleding, accessoires en schoenen. Je zal namelijk snel kunnen vinden wat je zoekt. Het maakt niet uit of je kast groot of klein is, deze tips om je kast te verlichten zullen je kast handiger maken.

Tips om je kast te verlichten

Je kast is makkelijker te gebruiken als hij goed verlicht is. Niemand wil op zoek naar zijn kleren in het donker. Het is ook vervelend om kleding uit je kast te moeten halen om te zien hoe je outfit er in het licht uitziet. Als je van plan bent om een inloopkast in je huis te creëren, of als je er al een hebt die slecht verlicht is, dan is het tijd om deze tips te gebruiken.

1. Gebruik neutrale verlichting

Wanneer je verlichting voor je kast kiest, dan moet je lampen gebruiken die de zonnestralen nabootsen en die geen schaduwen geven. Dit heeft namelijk met de kleurentheorie te maken.

Een veelvoorkomend probleem is dat onze kleding de neiging heeft om binnenshuis andere tinten te projecteren dan wanneer we naar buiten gaan. Gebruik daarom neutrale verlichting, dit lijkt het meest op natuurlijk licht. Witte lampen zouden ook werken.

2. Gebruik hanglampen om je kast te verlichten

Vrouw in haar inloopkast

Ze zorgen voor een elegante touch en deze lampen zijn effectief in het verlichten van je kast. Die met LED-lampen zijn perfect in ruime kasten, vooral degene met neutraal gekleurde spots.

3. Profiteer van natuurlijk licht

Niet elke kast heeft ramen, maar als de jouwe dat wel heeft, dan zou je er gebruik van moeten maken. Probeer ze niet met donkere gordijnen of dikke stoffen te bedekken. In plaats daarvan moet je het zonlicht je kast laten verlichten.

 • Je kunt de ruimte bovendien vergroten door je muren in zachte tinten te schilderen.
 • Als je de ruimte hebt, dan kun je ook lichte meubels toevoegen. Wit, beige en pasteltinten laten de ruimte groter en helderder lijken.

4. Gebruik inbouw- en richtbare spots

Met inbouwverlichting kun je het licht naar de achterkant van je kast richten en je kleding verlichten. We raden aan om ze minder dan 1 meter uit elkaar te plaatsen, zodat er harmonie is in plaats van schaduwen.

Aangezien ze klein zijn, nemen ze niet veel ruimte in beslag in je kast. Als je ze aan je behoeften aanpast, dan kun je ook meer dan één lamp installeren. Je kunt ze zelfs aan het plafond hangen. Er is zelfs handige systemen verkrijgbaar:

 • een systeem dat cardan worden genoemd (best ongeveer 75 centimeter van elkaar verwijderd).
 • patrijspoorten (voor afstanden van ongeveer 58 centimeter tussen de lichten).

5. Gebruik LED-strips

Je kunt dingen altijd beter zien vanuit de binnenkant van je kast. Een van de meest populaire opties om je kast te verlichten zijn flexibele, zelfklevende ledstrips. Ze zijn niet alleen zeer effectief, maar ook praktisch, vooral als je geen inbouwverlichting kunt installeren.

Je hebt alleen een stekker nodig om deze lampen te laten werken. En hoewel je ze in veel verschillende kleuren kunt vinden, raden we de witte aan omdat deze neutraal zijn. Volgens een artikel dat is gepubliceerd door de afdeling Communicatie van BBVA (Spaanse link) helpt LED-technologie je ook om energie te besparen.

Naast al die voordelen van led-verlichting, moeten we ook benadrukken dat je ze op de randen van je kast en in je lades kunt plaatsen. Het is daarom de ideale optie als je je planken, rekken en laden wilt verlichten.

6. Probeer de LED-downlights uit

Afhankelijk van de grootte van je kast en hoeveel vermogen je wilt, kun je ook led-downlights van 16 of 18 watt proberen. Ze zijn perfect voor algemene verlichting. Ze zijn ook geweldig als aanvulling op verlichting en werken goed met verwijderbare of verlaagde plafonds.

7. Gebruik verschillende lampen om je kast te verlichten

Voor deze tip heb je alleen wat lampen nodig.

 • Je kunt een tafelbladen gebruiken om je een lichtgevende plek te geven om je make-up aan te brengen.
 • De doorschijnende exemplaren zullen bovendien je kast warmte geven.
 • Een staand exemplaar kan geweldige verlichting bieden terwijl je de beste outfit kiest.

8. Vergeet de spiegels niet!

Geen enkele kast is compleet zonder een spiegel. Ze zijn essentieel voor decoratie en ze helpen je ook om je outfit te beoordelen en waarderen. Ze versterken bovendien de verlichting in de ruimte.

Het zal veel beter werken als je aan elke kant een lamp installeert. En, afhankelijk van hoe je de ruimte wilt inrichten, kun je er een kopen die lang, gebogen, rond of vierkant is.

Verlicht je kast met temperatuur en verdeling

Stapel handdoeken in een kast

En tot slot, maar net zo belangrijk, moet je de onderstaande suggesties in gedachten houden om de verlichting in je kast te optimaliseren en om er het meeste profijt van te hebben:

 • Kies lampen in dezelfde kleur. Zo creëer je harmonie en is de verlichting van je kast niet te koel of te warm.
 • Speel met de lichten. Je kunt verzonken lampen, hoepels, oppervlaktepanelen of projectoren proberen. Als je je echter maar op één hoek wilt concentreren, dan zijn hanglampen met led-lampen de beste keuze.
 • Vergeet niet dat je een neutrale temperatuur wilt. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat de kleuren van je kleding er binnen en buiten hetzelfde uitzien.
 • Meet de afstand tussen je lampen. Als je ze niet goed ophangt krijg je ongewenste schaduwen.
 • Verdeel het licht op basis van de vorm en grootte van je kast. Je kunt een enkele lamp kiezen of er meerdere gebruiken, aangezien er verschillende soorten kasten zijn.

Conclusie

Nu je deze tips hebt gelezen om je kast te verlichten, ben je een stap dichterbij. Plus, het goede nieuws is dat deze tips niet meer werk voor je betekenen! Je kunt echter nooit teveel hulp krijgen.

Je kunt onder andere hulp krijgen bij verlichtingswinkels waar je ook alle benodigdheden vindt om aan de slag te gaan. Binnenhuisarchitecten weten bovendien welke opties het beste bij je kast passen. Als je je daardoor zekerder voelt, dan kun je altijd om hulp vragen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.