Cryolipolyse: wat is het en waar dient het voor?

Cryolipolyse is een procedure die al algemeen wordt geaccepteerd, dankzij de effectiviteit en het lage risico. Hiermee kunt je vet in specifieke delen van het lichaam permanent verminderen, zolang je een gezonde levensstijl behoudt.
Cryolipolyse: wat is het en waar dient het voor?

Laatste update: 11 september, 2020

Cryolipolyse is een niet-invasieve procedure om plaatselijk vet uit het lichaam te verwijderen wanneer een dieet en lichaamsbeweging niet voldoende zijn om dit te bereiken. Het is met name geïndiceerd voor mensen met een plaatselijke vetophoping, maar zonder (ernstig) overgewicht.

Cryolipolyse is momenteel een van de meest gebruikte methoden om het lichaam in vorm te brengen. Het valt op omdat het een niet-invasieve procedure is die alleen kou en een vacuümsysteem gebruikt om het doel van de behandeling te bereiken. Het is ook opmerkelijk effectief.

Deze procedure moet worden uitgevoerd in een gespecialiseerd centrum en met hooggekwalificeerd personeel. Hoewel het geen risico’s met zich meebrengt of bijwerkingen heeft, vereist het kennis en expertise.

Wat is cryolipolyse?

Spiegelbeeld van een vrouw met minder buikvet door cryolipolyse

Cryolipolyse is een niet-invasieve dermatologische procedure om overtollig lichaamsvet te verwijderen door kou toe te passen. Het is bewezen dat het zeer effectief is voor het verminderen van vetlagen zonder de huid of omliggende weefsels te beschadigen.

Wetenschappers van het Massachusetts General Hospital en de Harvard University in Boston (Verenigde Staten) hebben deze methode bedacht en verder ontwikkeld.

Het doel van deze behandeling is het vernietigen van de vetcellen, ook wel adipocyten genoemd (Engelse link), door de verlaging van hun temperatuur totdat zij kapot gaan en door het lichaam geëlimineerd worden.

De procedure is niet geïndiceerd voor mensen met obesitas, maar voor mensen met een geïsoleerde vetophoping in specifieke delen van het lichaam. Deze behandeling wordt voornamelijk gebruikt voor het verwijderen van vet op de:

  • buik
  • benen
  • heupen
  • knieën

De specialist verwijdert vet in kleine hoeveelheden per keer. De behandelingen worden verspreid over een relatief lange periode, die twee tot vijf maanden kan duren. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vet en het aantal plekken waar vet verwijderd moet worden.

Cryolipolyse is ontwikkeld als een alternatieve methode voor liposuctie (Engelse link) en laserlipolyse. Het heeft vergelijkbare effecten, maar is veel veiliger. De methode is niet effectief voor mensen met een sedentaire levensstijl of mensen die een ongezond dieet volgen.

Hoe werkt cryolipolyse?

Vetcellen bevatten een groot aantal vetzuren en zijn daardoor erg gevoelig voor kou. Als je ze bevriest, kristalliseren ze. Ze gaan ‘dood’, om zo te zeggen. Daarna breken ze geleidelijk af en je lichaam verwijdert ze vervolgens via de ontlasting.

Als je een goed dieet volgt en regelmatig sport, zal het vet zich niet meer ophopen in het behandelde gebied. Adipocyten kunnen zich namelijk niet spontaan voortplanten. Daarom is deze methode erg effectief zolang je aan deze voorwaarden voldoet.

De behandeling is pijnloos omdat de kou het behandelingsgebied verdooft. Wetenschappers schatten dat in een enkele sessie tussen de 15 en 40% van het behandelde gebied kan worden verwijderd.

Je merkt de eerste veranderingen drie weken na de eerste interventie. Artsen kunnen slechts één gebied tegelijk behandelen en het aantal sessies is afhankelijk van het lichaam van de patiënt.

Mogelijk ben je geïnteresseerd in:
Wat hebben succesvolle diëten gemeenschappelijk

De procedure van cryolipolyse

Vrouw liggend op tafel met heupvet verwijderd door cryolipolyse

Voordat cryolipolyse wordt uitgevoerd, moet een specialist bepalen of de behandeling geschikt is voor het specifieke geval van de patiënt. Tijdens de beoordeling meten ze de vetophoping om het temperatuurbereik vast te stellen dat ze zullen gebruiken.

  • Elke cryolipolyse-sessie duurt tussen één en twee uur. Je hebt geen anesthesie nodig en je kunt er rustig bij zitten of liggen. Daarnaast hoef je ook niet stil te blijven zitten of liggen terwijl men de procedure uitvoert.
  • Ten eerste leggen ze een meerlaagse doek op het te behandelen gebied, ter bescherming.
  • Vervolgens plaatsen ze het apparaat op hetzelfde gebied en starten ze een zuigproces, terwijl ze de adipocyten bevriezen.
  • Als deze behandeling is afgerond moet de specialist een massage uitvoeren om de bevroren vetkristallen uiteen te laten vallen, zodat ze vervolgens door het lichaam kunnen worden verwijderd.

Doorgaans duurt de behandeling één tot drie van deze sessies, met tussenpozen van een maand tussen de ene sessie en de volgende.

Voordelen en contra-indicaties

Cryolipolyse heeft grote voordelen ten opzichte van andere procedures, te beginnen met het feit dat het geen anesthesie vereist en geen incisies of het gebruik van naalden omvat. Ook beschadigt het de huid niet en is er sprake van een snel herstel na elke sessie. Bovendien zijn de resultaten blijvend (met de juiste zorg).

De bijwerkingen van deze procedure zijn minimaal. Ze omvatten roodheid van de huid in het behandelde gebied en een beklemmend gevoel na het beëindigen van elke sessie. Slechts in enkele gevallen is er sprake van klachten zoals:

Zoals we hierboven hebben opgemerkt, is deze procedure niet geschikt voor mensen met obesitas of mensen met grote vetophopingen. Artsen raden deze behandeling ook niet aan:

  • voor zwangere vrouwen.
  • voor vrouwen die borstvoeding geven.
  • bij patiënten met chronische aandoeningen.
  • voor minderjarigen.
  • tijdens de menstruatie.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Manzur, F., Alvear, C., & Alayón, A. N. (2010). Adipocitos, obesidad visceral, inflamación y enfermedad cardiovascular. Revista Colombiana de cardiología, 17(5), 207-213.
  • Ramírez-Guerrero, J. A. (2007). Liposucción. Consideraciones anestésicas y perioperatorias. Revista Mexicana de Anestesiología, 30(4), 233-241.
  • Ferraro, G. M., Torreiro, A., & Lafrenz, M. (2017). Criolipólisis plana: efectos sobre el tejido adiposo en el área subumbilical de 38 pacientes. Observaciones clínicas de su aplicación. Revista argentina de dermatología, 98(1), 2-12.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.