Buikvet elimineren door je gewoontes te verbeteren

Als je geen eten in je voorraadkast hebt dat het moeilijk maakt om niet toe te geven aan de verleiding, zoals snoep, kun je onbedwingbare trek voorkomen. Dit maakt het een stuk makkelijker om het vet op je buik te elimineren.
Buikvet elimineren door je gewoontes te verbeteren
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wil je graag je buikvet elimineren en ben je daarom op zoek naar tips om je gewoontes te verbeteren, als aanvulling op alle dingen die je al doet?

Blijf dan doorlezen! Hieronder delen we namelijk enkele strategieën om je resultaten te verbeteren.

Het beste aan deze strategieën is dat je ze jezelf binnen no time eigen hebt gemaakt en dat de resultaten eenvoudig in stand te houden zijn. Ben je er klaar voor om meer te weten te komen?

1. Buikvet elimineren door vaker noten te eten om je eetlust te stillen zonder aan te komen

Buikvet elimineren door vaker dingen als noten te eten

Er zijn studies die erop wijzen dat, hoewel noten rijk zijn aan vet, dit vet zich niet ophoopt op de buik. Daarom geven wij als eerste tip om van dat vet op je buik af te komen, om vanaf nu noten te eten wanneer je trek hebt in iets knapperigs.

Dit is een goed alternatief voor mensen die niet echt van groenten houden en altijd chips eten. Bovendien verbeteren noten de gezondheid van je hart en houden ze je slagaders gezond.

2. Buikvet elimineren door alleen in te kopen wat je nodig hebt

Buikvet elimineren door verstandig inkopen te doen

Een van de beste tips die je in de praktijk kunt brengen om je gewoontes te verbeteren en zo gemakkelijker buikvet te elimineren, is om niet te veel in te slaan wanneer je boodschappen doet.

Vaak genoeg kom je mensen tegen die wel zeggen dat ze willen afvallen, maar tegelijkertijd een voorraadkast vol junkfood hebben.

Houd er rekening mee dat als je dingen in huis hebt die je in de verleiding kunnen brengen, dit in de meeste gevallen ook zal gebeuren. We raden je daarom aan om per week je menu voor die week in te plannen. Maak op basis hiervan een lijst van de voedingsmiddelen die je moet inkopen en zorg ervoor dat je daarnaast bijna niet naar de supermarkt hoeft.

Houd bij het opstellen van je wekelijkse menu rekening met een aantal gezonde snacks om hunkeringen in bedwang te houden. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan noten, stukjes vers fruit en gestoomde groenten met dressing.

3. Buikvet elimineren door te leren welke stemmingen je hongerig maken en hoe je ze onder controle kunt houden

Buikvet elimineren door eetbuien te voorkomen

Een van de beste tips die we je kunnen geven om buikvet te elimineren door je gewoontes te veranderen, is om te leren in wat voor situaties je meestal trek krijgt in ongezond voedsel.

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat de manier waarop je je voelt ervoor kan zorgen dat je slechte voedingskeuzes maakt.

Houd je al langere tijd een zeer zwaar trainingsschema en een zeer beperkend dieet aan maar zie je nog steeds geen resultaten?

Als dit het geval is, probeer dan eens na te gaan of je vaak last hebt van eetbuien wanneer je geconfronteerd wordt met complexe emotionele situaties. Enkele voorbeelden van dit soort emotionele situaties zijn:

Bepaal welke emotie er bij jou voor zorgt dat je ongezond eet en leer ontspanningstechnieken om ermee om te gaan.

Buikvet elimineren door te mediteren

4. Buikvet elimineren door jezelf te inspireren en je doelen op te schrijven in een dagboek

Als je op zoek bent naar tips om je gewoontes te verbeteren en buikvet te verbranden, dan is dat omdat je je ideale gewicht wilt bereiken om gezonder te zijn en je goed te voelen. Maar hoe makkelijk, of juist moeilijk, is het om jezelf de hele tijd op dit pad te houden?

Het meest waarschijnlijke is dat je jezelf af en toe toestemming geeft om te zondigen met iets lekkers of dat je soms gewoon geen zin hebt om zo streng voor jezelf te zijn.

In dit geval kan het helpen om een dagboek te maken met knipsels, foto’s en motiverende citaten erin die gericht zijn op je doelen. Dit is namelijk een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je niet zo snel opgeeft.

Wanneer je je doelen op papier zet, houd het dan niet bij: ‘Ik wil dunner zijn’.

Schrijf in plaats daarvan uitgebreid op wat je streefgewicht is, hoe het je leven zou verbeteren als je dit gewicht zou bereiken, of hoeveel meer zelfvertrouwen je hierdoor zou krijgen enz.

Vergis je niet door te denken dat je maar één keer in dit dagboek hoeft te schrijven en dat je daarna klaar bent. In werkelijkheid zul je er waarschijnlijk allerlei veranderingen in aanbrengen naarmate je dichter bij je doelen komt.

Als je je ongemotiveerd voelt of op het punt staat op te geven, kijk dan eens in dit dagboek om jezelf te herinneren aan waar je al die moeite voor doet.

5. Buikvet elimineren door je lichaam ‘s ochtends zo snel mogelijk energie te geven

Buikvet elimineren door verstandige voedselkeuzes te maken

We weten allemaal dat een goed ontbijt enorm veel voordelen biedt. Daarbij is het echter ook belangrijk dat je het op het juiste moment nuttigt.

De laatste tips die we je geven om buikvet te elimineren door je gewoontes te veranderen, is daarom om zo snel mogelijk te ontbijten.

Het moet een compleet, uitgebalanceerd ontbijt zijn en groot genoeg zodat je geen honger zult lijden. In het algemeen moet het de volgende voedingsstoffen bevatten:

  • Verse en seizoensgebonden groenten
  • Mager eiwit van goede kwaliteit
  • 1 portie complexe koolhydraten
  • 1 portie fruit

Wat doe jij om je gewoontes te verbeteren zodat je gemakkelijker buikvet kunt verbranden? Deel je trucs met ons en vertel ons tegelijkertijd wat je vindt van de tips in dit artikel! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rynders CA., Thomas EA., Zaman A., Pan Z., et al., Effectiveness of intermittent fasting and time restricted feeding compared to continuous energy restriction for weight los. Nutrients, 2019.
  • Olansky L., Strategies for management of intermittent fasting in patients with diabetes. Cleve Clin J Med, 2017. 84 (5): 357-358.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.