Corrigerende make-up in de dermatologie

Corrigerende make-up helpt bij veel verschillende huidaandoeningen. Naast het esthetische gebruik kan het ook vanwege medische redenen worden gebruikt.
Corrigerende make-up in de dermatologie

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Corrigerende make-up in de dermatologie is speciaal gemaakt om onvolkomenheden te verbergen. Bovendien helpt het om je huid er beter uit te laten zien bij bepaalde huidaandoeningen. Dit soort make-up is onder andere nuttig voor:

Corrigerende make-up heeft ook grote psychologische voordelen. Het helpt je huid er goed uit te zien en verbetert je zelfbeeld. Daarom kan het voor mensen met bepaalde huidaandoeningen hun gevoel van eigenwaarde en de kwaliteit van hun leven een impuls geven.

Kenmerken van corrigerende make-up

Corrigerende make-up heeft een aantal belangrijke kenmerken. Dit zijn er bijvoorbeeld een aantal van de eigenschappen die nuttig kunnen zijn:

  • goede dekking.
  • natuurlijke resultaten: snelle en eenvoudige toepassing.
  • veilig voor de huid: hypoallergeen met klinische resultaten.
  • blijft een tijdje op je huid zitten.
  • water- en zweetbestendig.
  • geurvrij.
  • aanpasbaar voor gebruik op je gezicht en lichaam.
  • makkelijk verwijderbaar.

Hoe gebruik je concealer?

Een opberger vol met make-up en kwasten

Op het kleurenwiel heeft elke kleur een tegengestelde kleur. Het principe van tegengestelde kleuren is dat de tegenpolen elkaar opheffen. Daarom neutraliseert groen rood, en geel de kleur paars.

Door dit principe kun je rode of paarse vlekken camoufleren met de tegenovergesteld gekleurde camouflagestift. Op deze manier hoef je niet zoveel huidkleurige concealer gebruiken.

Dermatologie

Er zijn veel redenen om corrigerende make-up te gebruiken. Dit zijn enkele van de meest voorkomende redenen:

  • Om kleine onvolkomenheden te bedekken, zoals donkere kringen of vlekken.
  • Dermatose, zoals acne of couperose.
  • Hyper- of hypopigmentatie, zoals lentigines, melasma of vitiligo.
  • Vasculaire aandoeningen, zoals couperose of angioma.
  • Na cosmetische dermatologie of plastische chirurgie, zoals chemische peelings of botox.
  • Camouflage van brandwonden en littekens.

Bij het gebruik van corrigerende make-up bij kankerpatiënten moet je, naast het aanbrengen van make-up, soms ook de wenkbrauwen op het gezicht invullen. Dit doe je met kleine strookjes. Als er echter sprake is van gedeeltelijke of volledige alopecia, neem dan drie referentiepunten om de wenkbrauwen helemaal opnieuw te tekenen.

Als de wimpers zijn uitgevallen of verdwenen als gevolg van kankerbehandelingen, breng dan een eyeliner aan op de basis van de bovenste wimpers. Op deze manier kun je de aanwezigheid van wimpers definiëren en nabootsen.

Corrigerende make-up voor kankerpatiënten

make-up

Corrigerende make-up in de dermatologie, is vooral belangrijk voor patiënten die een kankerbehandeling ondergaan. Bijwerkingen die de huid beschadigen komen veel voor bij chemotherapie en andere gerichte therapieën.

Het is belangrijk dat mensen zich goed kunnen voelen over hun uiterlijk, omdat het hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen versterkt. Daarom helpt make-up hen om de behandelingen met een positievere houding tegemoet te treden. Ook kunnen ze hun persoonlijke en sociale relaties verbeteren.

Bovendien helpt corrigerende make-up de meest voorkomende veranderingen van de gezichtshuid te verlichten met kankerbehandelingen. Deze veranderingen kunnen roodheid en haaruitval van de wenkbrauwen en wimpers omvatten, maar ook:

Voordat je make-up gebruikt, moet je je gezicht voorzichtig wassen. Gebruik hiervoor altijd een milde gezichtsreiniger die past bij je huidtype en klachten.

Hydratatie van je gezicht is daarnaast heel belangrijk, omdat een droge huid een van de meest voorkomende bijwerkingen van chemotherapie is. Hier is het belangrijk om hypoallergene producten te gebruiken. Ook raden wij aan om een of twee keer per week een vochtinbrengend masker te gebruiken.

Zorg er natuurlijk voor dat je altijd een zonnebrandcrème gebruikt. Kankerbehandelingen maken je huid namelijk gevoeliger voor de zon. Daarom moet je ook je tijd in de zon zoveel mogelijk beperken.

Conclusie

Als je lijdt aan bepaalde huidaandoeningen of als je een kankerbehandeling ondergaat, is corrigerende make-up een hulpmiddel waar je zowel fysiek als emotioneel profijt van kunt hebben. Naast dat deze producten je er goed uit laten zien, kunnen ze je ook medisch gezien helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Riva Grandal, Á., Santiago Sánchez Mateos, J., & Rodríguez Martín, C. (2009). Maquillaje terapéutico sobre lesiones dermatológicas faciales: revisión bibliográfica. Enfermería Dermatológica.

  • Padilla-España, L., & de Troya-Martín, M. (2013). El maquillaje corrector en la dermatología pediátrica: cuándo y cómo. Piel. https://doi.org/10.1016/j.piel.2013.03.017

  • Alcalde Lorca, I. (2008). Maquillaje dermatológico corrector. Enferm Dermatol.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.