Hoe je je zelfvertrouwen terugkrijgt na een relatiebreuk

Een relatiebreuk kan ernstige gevolgen hebben voor je zelfvertrouwen. Daarom is het een goed idee om te weten hoe ermee om te gaan en wat te doen om het te overwinnen. Leer hoe je je zelfvertrouwen terug kunt krijgen.
Hoe je je zelfvertrouwen terugkrijgt na een relatiebreuk
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het beëindigen van een relatie kan pijnlijk zijn, dus hier zijn enkele tips om je te leren hoe je je zelfvertrouwen terugkrijgt na een breuk. Als de relatie lang of giftig was, of de breuk niet wederzijds was, dan is het waarschijnlijk dat je zelfvertrouwen enigszins is aangetast. Je hebt behoorlijk wat tijd nodig om te rouwen om weer te herstellen.

Hoe je je zelfvertrouwen terugkrijgt na een relatiebreuk

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat zelfvertrouwen is, omdat dit een woord is dat je vaak hoort. Psychologiewoordenboeken definiëren zelfvertrouwen vaak als de beoordeling die we van onszelf maken.

Met andere woorden, zelfvertrouwen omvat al die percepties, gevoelens, gedachten en evaluaties waaraan we ons constant onderwerpen. Sommige studies geven het als volgt aan: “Zelfvertrouwen is een zelfevaluatie. Deze perceptie en evaluatie kan positief of negatief en aangenaam of onaangenaam zijn.” Hier een link naar een Engelse studie over zelfvertrouwen.

Als je last hebt van een laag zelfbeeld, dan kan het bijna onmogelijk zijn om op emotioneel niveau stabiel te zijn. Dat komt omdat onszelf accepteren de eerste stap is om dit te bereiken.

Zelfvertrouwen is dus de beoordeling die we van onszelf maken. Verder omvat het de gedachten en evaluaties waar we onszelf constant aan onderwerpen.

Hoe te weten of een breuk je zelfvertrouwen heeft beïnvloed

Vrouw met zelfvertrouwen

Zodra een relatie eindigt, kun je in een situatie terechtkomen waarin je behoorlijk wat emotionele stress ervaart. Dit hoeft echter niet het einde van iets anders in ons leven te betekenen. Dat gezegd hebbende, is het ook geldig om te herkennen of wat je nu doormaakt een relatiecrisis is of een definitieve breuk.

In het laatste geval moet je begrijpen dat alle liefde die je nodig hebt al in jezelf zit. Mensen zoeken het echter meestal ergens anders en dit is een van de grootste fouten die je na een relatiebreuk kunt maken.

Dr. Jill Weber geeft aan dat het normaal is om je verward, verdrietig of boos te voelen terwijl je rouwt om het verlies van een relatie. Wanneer relaties eindigen, is het echter niet nodig om jezelf de schuld te geven of te straffen. Bijna iedereen heeft dergelijke situaties meegemaakt, maar deze situaties zijn niet degene die jou definiëren.

Integendeel, zelfs als iemand niet meer in je innerlijke cirkel zit, gaat het leven door en moet je leren en doorgaan op je pad van evolutie. Als je het gevoel hebt dat sommige van de volgende kenmerken je beschrijven, zelfs maar een beetje, dan heeft de relatiebreuk invloed op je leven en is het tijd om wat veranderingen aan te brengen.

Indicatoren voor een laag zelfbeeld

  • Gevoel dat het leven zijn betekenis heeft verloren doordat je partner is vertrokken.
  • Je voelt je lelijk als je in de spiegel kijkt en denkt zelfs dat niemand anders nu verliefd op je zal worden.
  • Misschien denk je dat degene die is vertrokken perfect was en de enige op de planeet voor jou.
  • Je vergelijkt elke potentiële partner die je ontmoet met je ex.
  • Je wordt onvoorzichtig met je persoonlijke imago en zelfzorg en je zorgt niet langer voor je uiterlijk. Bovendien voel je je nergens enthousiast over, ben je alle motivatie kwijt en ben je niet langer geïnteresseerd in de activiteiten waar je eerder van hield.
  • Je voelt een soort pijn waardoor je niet helder kunt denken.
  • Ten slotte, misschien voel je je over veel dingen schuldig en denk je dat als je in bepaalde situaties anders had gehandeld, je partner misschien nog steeds aan je zijde zou staan.

Als je het gevoel hebt dat je je identificeert met een van de bovenstaande dingen, dan moet je begrijpen dat je ook van het alleen zijn kunt genieten. Gedurende deze tijd kun je jezelf echt leren kennen en als gevolg daarvan echt van jezelf leren houden.

Stappen zodat je je zelfvertrouwen na een relatiebreuk terugkrijgt

Man en vrouw hebben een breuk

Het einde van een romantische relatie kan zijn tol eisen van je zelfvertrouwen. Het is echter belangrijk om te weten hoe je ermee om moet gaan, zodat het geen obstakel wordt.

Er is geen magische formule om te herstellen van een breuk: het kost tijd. De resultaten zijn echter ongelooflijk. De liefde die je voor jezelf zult hebben na deze ervaring zal veel groter zijn. Om te beginnen kun je van de volgende aanbevelingen profiteren:

  • Laat gewoon los en laat jezelf na de breuk door alle fasen van rouw gaan, in plaats van je emoties te onderdrukken. Het is beter om iemand die je vertrouwt te vertellen wat je voelt, in plaats van dingen binnenin jezelf op te kroppen.
  • Neem niet je toevlucht tot het vermijden van het probleem, laat jezelf gewoon de emoties ervaren en beleven. Dit is de beste manier om pijn en wonden te veranderen in mogelijkheden om opnieuw te beginnen.
  • Na dit proces ben je de enige hoofdrolspeler in je leven. Ga voor jezelf zorgen zodat je je zelfvertrouwen terugkrijgt.
  • Nadat je deze ervaringen hebt beleefd, zul je begrijpen dat je leven niet van die persoon afhangt. Het moet dus ook niet om deze persoon draaien. Jullie zijn twee verschillende mensen die hun volledige potentieel zich kunnen bereiken.
  • Stel een nieuwe routine op, stop met oude gewoonten die je met je ex had.
  • Begin met naar binnen te zoeken. Geluk zit in jou en niet in het leven van iemand anders. Jezelf voeden met zelfliefde is een cruciale stap om je volledige waarde te zien en te begrijpen waarom je het niet verdient om een giftige relatie te hebben.

Het belangrijkste tot slot

  • Vermijd jezelf te vermoeien door altijd over je ex te praten en over wat er is gebeurd. Het is prima om stoom af te blazen, maar daarna moet je je aandacht op jezelf richten en het middelpunt van je eigen wereld zijn.
  • Zorg voor jezelf, hou van jezelf en zorg voor je uiterlijk. Kijk in de spiegel en zie met je eigen ogen hoe mooi je bent. Bepaal dit niet door de ogen van iemand anders.
  • Je moet voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid zorgen. Zoek hulp bij een psycholoog als je wilt dat iemand je vergezelt terwijl je geneest. Doe daarnaast ook weer de activiteiten waar je vroeger altijd van hield.
  • Omring jezelf met positieve dingen, vergeet sentimentele of droevige liedjes op dit moment in je leven. Probeer ten slotte alleen vreugde aan te trekken.

Als je van jezelf houdt en waarde aan jezelf hecht, dan zul je je realiseren dat er delen van jou zijn waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Verder zijn er dingen die je je nooit had voorgesteld, maar die je nu kunt bereiken als je je zelfvertrouwen terugkrijgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González Arratia, N., Valdez Medina, J., & Serrano García, J. (2003). Autoestima en jóvenes universitarios. CIENCIA Ergo-Sum.
  • Quispe Rojas, V. (2017). La autoestima. Universidad César Vallejo.
  • Vazquez, A., Jimenez, R., & Vasquez-Morejon, R. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia.
  • VV.AA. (2018).A Study on the Self Esteem and Academic Performance Among the Students. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3121006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.