Hoe kun je herstellen van een relatiebreuk?

Uit elkaar gaan of scheiden is niet eenvoudig, ongeacht de redenen die hebben geleid tot het uiteenvallen van de relatie. Veranderingen zijn abrupt en je emoties zijn uit balans. In het artikel van vandaag willen we enkele tips delen om je te helpen bij een relatiebreuk.
Hoe kun je herstellen van een relatiebreuk?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het is altijd moeilijk om uit elkaar te gaan, hoe lang je ook bij je partner was. Het is heel belangrijk om actie te ondernemen zodra je door de rouwfase heen bent, om te herstellen van een relatiebreuk. In het artikel van vandaag vertellen we je hoe je dit op de gezondst mogelijke manier kunt doen.

De sleutels om te herstellen van een relatiebreuk

Als je te maken krijgt met een scheiding of relatiebreuk, is dat een van de moeilijkste ervaringen in het leven. Hoewel het voor sommige mensen een ‘opluchting’ kan zijn om uit die relatie te stappen, is het ook een situatie die niemand mee wil maken.

Het is geen teken van zwakte om in deze gecompliceerde tijd om hulp te vragen. In plaats daarvan laat het juist zien dat je integriteit hebt en ondanks alles vooruit wilt blijven gaan. Als eerste stap raden we aan deze richtlijnen te volgen om te herstellen van een relatiebreuk.

1. Accepteer de emotionele ups en downs van een relatiebreuk

Accepteer de emotionele ups en downs van een relatiebreuk

Het zal wat tijd kosten om aan je nieuwe relatiestatus te wennen. Als je lange tijd samen bent geweest met iemand, zal het waarschijnlijk vreemd zijn om je dagelijkse ervaringen niet met hem of haar te kunnen delen. Je kunt soms boos of verdrietig zijn. Op andere tijden kun je je verward of juist opgelucht voelen.

Het is volkomen normaal om door deze ups en downs heen te gaan. Het beste is om ze te accepteren, te begrijpen en dienovereenkomstig te handelen. Als je je bijvoorbeeld depressief voelt, laat dan die tranen de vrije loop. Blijf echter niet de hele dag alleen thuis om te huilen. Het is beter om er even uit te gaan, om te wandelen bijvoorbeeld.

2. Isoleer jezelf niet

Een van de beste manieren om met een relatiebreuk om te gaan, is om niet alleen te zijn. Dit betekent niet dat je meteen op zoek moet gaan naar een nieuwe partner. Laat je liever een beetje verwennen door je vrienden en familie.

Als je alleen thuis in tranen blijft, romantische films kijkt of te lang naar droevige liedjes luistert, wordt het moeilijker om verder te gaan. Het is het beste om contact te houden met anderen, het huis uit te gaan, iets anders te dragen dan alleen je pyjama en nieuwe dingen te doen die je niet aan je ex herinneren.

Je kunt zelfs van deze tijd profiteren om dingen te doen die je niet kon doen terwijl je nog in een relatie zat.

3. Neem wat tijd voor jezelf als je herstelt van een relatiebreuk

Neem tijd voor jezelf

Hoe klinkt een weekendje weg naar de bergen of het strand? Je zou bijvoorbeeld een verblijf in een resort met spabehandelingen kunnen boeken. Of zoek gewoon ergens een huisje waar je onder het genot van een kop koffie of een goed glas wijn van het landschap geniet.

Het is essentieel dat je wat tijd voor jezelf neemt. Als je echter bang bent om alleen te gaan, kun je altijd een vriend, vriendin of familielid vragen om met je mee te gaan.

Geef je emoties even pauze en probeer even niet om te gaan met iets dat nog zo overweldigend is. Je kunt het genezingsproces niet haasten. Vergeet niet dat het leren omgaan met een relatiebreuk niet iets is dat in één nacht gebeurt.

4. Praat over je gevoelens

Nogmaals, het is belangrijk om te steunen op de mensen die van je houden en die willen dat je gelukkig bent. Je beste vriend, je broer, een collega… Schaam je niet en denk niet dat je ze lastig valt. Als je denkt dat dit nodig is, kun je je altijd wenden tot professionele hulp.

Ga in therapie en volg de adviezen of aanbevolen oefeningen op die je helpen opener over je gevoelens en emoties te praten. Praten over wat pijn doet is de eerste stap om de pijn te overwinnen. Een therapeut of coach kan je de hulpmiddelen geven die je nodig hebt om door deze moeilijke tijd in je leven heen te komen.

5. Doe waar je van houdt

Doe wat je leuk vindt na een relatiebreuk

Een andere manier om met een relatiebreuk om te gaan is door te genieten van je vrije tijd, wat je ook gaat doen. Als je een stelletje bent, doe je vaak de dingen die de ander leuk vindt of breng je je weekenden thuis door.

Neem na het werk eens een Zumba-les, volg een kookcursus, ga sporten in het park of spreek af met vrienden of collega’s. Profiteer van je weekenden om nieuwe plaatsen te bezoeken, zelfs de toeristische attracties in je eigen woonplaats. Ga naar je familie, ga ergens buiten picknicken… er zijn miljoenen opties.

Het is zo belangrijk om weer met jezelf in contact te komen. Je kunt zelfs een spirituele of religieuze retraite nemen en indien nodig een paar dagen in stilte en met meditatie door te brengen. Dit kan je op verschillende manieren helpen, door:

  • te leren weer van jezelf te houden.
  • van het leven te genieten zonder een partner nodig te hebben.
  • je gevoelens en emoties te leren begrijpen.
  • na te denken over de toekomst.

6. Denk positief

Veel mensen zeggen “het is gemakkelijker gezegd dan gedaan”, maar probeer het: denk de volgende keer dat je je depressief of gestrest voelt na over de goede dingen nu dat je alleen bent.

  • Er is bijvoorbeeld geen ruzie meer over geld.
  • Je kunt doen wat je wilt.
  • Je hebt meer vrijheid.
  • Ook kun je aan jezelf denken.

Je kunt je daarnaast concentreren op alle goede dingen die jij je van je ex herinnert. Kies ervoor om het lijden, de argumenten en slechte tijden te vergeten. Positief zijn betekent dat het glas altijd halfvol is.

7. Haast je niet om je leven weer op te bouwen

Overhaast niks

Dit is een van de meest voorkomende fouten die mensen maken wanneer ze proberen te herstellen van een relatiebreuk en de dingen niet lopen zoals ze willen.

Er is een Spaanse uitspraak die ongeveer te vertalen is met: “de beste manier om over iemand heen te komen is om met een ander te gaan.” Dit suggereert dat het beste wat je kunt doen na een relatiebreuk is om meteen iemand te vinden om je ex mee te vervangen.

Dingen zijn echter nooit zo eenvoudig. Eerst moet je vrede sluiten met je vorige relatie. Pas als de wonden zijn genezen en je je op je eigen geluk bent gaan concentreren, zul je iemand vinden die de moeite waard is. Dit is de beste en gezondste manier om te herstellen van een relatiebreuk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.