6 romantische films die je laten huilen

Films zijn één van de vele manieren om in contact te komen met onze emoties. Vandaag vertellen we je over zes romantische films die je laten huilen.
6 romantische films die je laten huilen
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het grote scherm kan altijd de emoties van de kijkers opwekken. En wanneer het over romantische films gaat, lijken mensen soms zelfs een beetje masochistisch te zijn.

We zitten immers comfortabel op de bank, opgewonden en klaar om te lijden (soms tijdens de hele film) en we genieten ervan. Hou je van films die je gevoelens naar boven halen? In het artikel van vandaag delen we zes romantische films die je aan het huilen maken.

Ongeacht of je nu een relatie hebt, genoeg hebt van het single zijn of er juist van geniet, het is altijd een geweldig moment om films over liefde en onmogelijke romances te bekijken. Goed gekoesterde liefdesdrama’s houden ons van begin tot eind op het puntje van onze stoel.

Het maakt niet uit of de film gebaseerd is op het echte leven, op iets dat nooit gebeurd is, maar dat ooit zou kunnen gebeuren, of volledig fictief is. Sommige romantische films kunnen bijna iedereen laten huilen. Dit kunnen tranen van vreugde of verdriet zijn.

Zes romantische films die je laten huilen

Stelletjes in de bioscoop

Als het op liefdesverhalen aankomt, houden we ervan om onze vingers in een open wond te steken, deze te draaien en er vervolgens wat citroensap in te persen. Dat gezegd hebbende, zijn dit 6 films die je laten huilen, maar die je toch keer op keer weer wilt zien.

1. The Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Kan je alle herinneringen uit je geest wissen om je lijden te stoppen? De plot van dit verhaal roept die vraag op en heeft één van de mooiste verhaallijnen die ooit geschreven is. Het is echter ook één van de meest ingewikkelde en tragische verhalen.

2. The Notebook

In The Notebook zien we het verhaal van twee jonge mensen die verliefd worden op elkaar in de jaren ’40. We horen hun verhaal dat verteld wordt door een oude man die een notitieboekje voorleest aan zijn vrouw met Alzheimer.

Dan realiseren we ons dat hij haar probeert te helpen herinneren wat ze allemaal hebben moeten overwinnen, zodat hun liefde zoveel jaren zou blijven duren. Het is een erg bitterzoet verhaal.

3. Titanic

Romantische films scène uit Titanic

Jarenlang was dit de film met de hoogste brutowinst aller tijden. Niemand kon het verhaal van dit mythische schip weerstaan, waarop een meisje uit de hogere klassen en een dromer uit de lagere klassen over de ware liefde leren. Helaas laat het onvermijdelijke einde ons allen rouwend achter.

4. Before Sunset

Deze film laat zien dat liefde kan groeien uit een enkel gesprek. Het is het verhaal van twee jonge mensen die verliefd worden op elkaar tijdens een treinreis door Europa. Dit is een prachtige film die je zal laten geloven in de liefde.

5. Sweet November

De hoofdpersoon van deze film leeft als of er geen morgen is en besluit om elke maand tot november een andere partner te vinden. Dit is de film die speelt met het idee om ons leven volledig te leven, terwijl hij ons er ook aan herinnert dat geluk ook een vervaldatum kan hebben.

6. Ghost

Ghost laat zien hoe liefde groter is dan leven en dood. Eén van de personages, Sam, is onlangs overleden en wordt een geest die door de wereld dwaalt. Ondertussen rouwt zijn geliefde Molly om zijn verlies. Dankzij een medium krijgen ze eindelijk het afscheid dat ze verdienen.

Zinnen om te onthouden

Popcorn en afstandsbediening

Soms kunnen we de woorden niet vinden om onze gevoelens uit te drukken. Het is echter verbazingwekkend hoe sommige films precies de juiste woorden lijken te hebben. Zoek naar een zin die beschrijft hoe je je voelt en deel deze met die speciale persoon:

  • “Ik denk dat onze liefde alles kan doen wat we willen” – The Notebook.
  • “Ik leef voor één ding, om van je te houden, om je gelukkig te maken, om stevig en vreugdevol te leven in het heden” – Sweet November.
  • “Je kunt iemand uit je geest wissen. Hem uit je hart halen is een ander verhaal” – Eternal Sunshine of the Spotless Mind.
  • “Als jij springt, dan spring ik ook, weet je nog?” – Titanic

Waarom kijken we graag naar films die ons laten huilen?

We hebben allemaal gehuild tijdens het kijken naar die laatste scène uit de Titanic. Waarom kijken we er echter graag steeds weer naar? Maak je geen zorgen, we zijn geen masochisten. Het is omdat het kijken naar een film die ons laat huilen, endorfines vrijgeeft en onze pijnbestendigheid traint. Daarom is het een soort ’emotionele sportschool’.

Ongeacht of we nu een partner hebben of niet en of we nu verliefd zijn of niet, we hebben allemaal een zekere behoefte om romantische films te kijken. Daarom raden we je aan om de zakdoekjes tevoorschijn te halen en te genieten van deze zes romantische films die je laten huilen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.